• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας: Έχουμε καθοριστικό ρόλο στη μόχλευση των 50 δισ. για να πολλαπλασιαστεί η δυναμική τους

    • NewsRoom


    Εργαλειακός είναι ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στο να μοχλεύσει τα τεράστια κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Next Generation EU και το ΕΣΠΑ και να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό θετικό αποτέλεσμα, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψης του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Κομισιόν, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ.

    Τα κεφάλαια αυτά  προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1/3 του ΑΕΠ, και με τη μόχλευση από τις τράπεζες πολλαπλασιάζεται η δύναμή τους, σημείωσε. Αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, τόνισε.

    Ευθύνη των τραπεζών είναι, σημείωσε, α βοηθήσουν την κυβέρνηση και τους πελάτες τους ώστε οι χρηματοδοτήσεις να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις και να μην χαθούν στην κατανάλωση, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά σε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αξία στις επιχειρήσεις και στην Οικονομία.   Ο ρόλος των τραπεζών στην κατεύθυνση αυτή θα είναι σημαντικός, και μαζί με την παροχή ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά και δρώντας συμβουλευτικά στις επιχειρήσεις, θα συμβάλουν στην ανάκαμψη.

    “Στη Eurobank θα δουλέψουμε στενά με τις επιχειρήσεις – πελάτες μας προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επενδυτικά τους πλάνα”, είπε ο κ. Καραβίας, αναφερόμενος κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, τόνισε τις πρωτοβουλίες των τραπεζών για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών έργων, αναφερόμενος ενδεικτικά στη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, την οποία υπέγραψε σήμερα η Eurobank με τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και στη χρηματοδότηση από τη Eurobank και άλλη μία τράπεζα, του εμβληματικού έργου του Ελληνικού.

    “Προσφέραμε άμεση ρευστότητα”

    Όπως είπε ο CEO της Eurobank, προκειμένου να στηρίξουν τους πελάτες τους στην κρίση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών σε 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ικανοποιώντας 3 στα 4 αιτήματα και δημιουργώντας buffer ρευστότητας για 6 μήνες, κυρίως για τις επιχειρήσεις, περίπου 5 εκατ. ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραβίας στο πρόγραμμα της Eurobank για τον Τουρισμό, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

    Σχετικά με τις νέες χρηματοδοτήσεις, ανέφερε ότι στο α΄ τρίμηνο του 2020 και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αυξήσει ήδη τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια κατά 2 – 3 δις. ευρώ. Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ύψους 2 δις. ευρώ, που ολοκληρώθηκε και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας των 7 δις. ευρώ της Αναπτυξιακής Τράπεζας που “τρέχει”. Όπως είπε, σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις για το πρώτο κομμάτι των 3,5 δις. ευρώ και το επόμενο κομμάτι του προγράμματος (εγγυήσεις 1 δις. ευρώ που με μόχλευση θα δώσουν άλλα 3,5 δις. ευρώ δάνεια στις επιχειρήσεις) αναμένεται πριν από το τέλος Ιουλίου.

    “Μειώσαμε τα NPE στην περιοχή του 15%”

    Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου της Eurobank για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο η Τράπεζα ολοκλήρωσε, μειώνοντας τον δείκτη NPE στην περιοχή του 15%. “Είναι σημαντικό ότι παρά την κρίση του κορονοϊού, όλες οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η Eurobank υπήρξε καταλύτης σε αυτό”, είπε.

    Αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού, ο κ. Καραβίας είπε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοσιονομική κρίση, έχει βρει τις τράπεζες σε πολύ υγιέστερη θέση, η οποία δυνάμωσε περαιτέρω από τα μέτρα της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας, τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα TLTRO και βεβαίως, τη συμμετοχή της χώρας στο πανδημικό QE.



    ΣΧΟΛΙΑ