• Οικονομία

    Σωκράτης Λαζαρίδης: Ανοίγει ο διάλογος με Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για την παροχή κινήτρων επένδυσης στο ΧΑ

    • NewsRoom
    ΕΧΑΕ

    Σωκράτης Λαζαρίδης, Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΑΕ


    Κεντρικό ζήτημα για την επόμενη μέρα της οικονομίας θα είναι η ενίσχυση του ρόλου των εγχώριων θεσμικών επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, προκειμένου το ποσοστό συμμετοχής τους να ενισχυθεί σημαντικά από το σημερινό 4%, που είναι το χαμηλότερο όχι μόνο στην ευρωζώνη, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ.

    Σε αντίθεση με του έλληνες θεσμικούς επενδυτές η συμμετοχή των ξένων θεσμικών είναι πολύ υψηλότερη και αυτοί ελέγχουν το 65% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, σημείωσε.

    “Το Υπουργείο Οικονομικών ανοίγει αύριο τον διάλογο με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για την παροχή κινήτρων, όπως χορηγούνται στην Ιταλία ή τη Γαλλία,  με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των εγχώριων θεσμικών επενδυτών στο ΧΑ”, είπε. Ο CEO του ΧΑ αναφέρθηκε στο άνοιγμα της αγοράς ομολογιακών εκδόσεων που έγινε την περίοδο των capital controls και επεσήμανε την σημερινή επιτυχή, πρώτη ομολογιακή έκδοση μετά τον Covid-19, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που πέτυχε σημαντική υπερκάλυψη.

    Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε το θέμα της βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης για τη φήμη των επιχειρήσεων και το θέμα της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την άντληση κεφαλαίων.

    Όπως είπε εγκαινιάστηκαν την μετά Covid εποχή δύο σημαντικά προγράμματα, το SME Pre-listing Support Program που προσφέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών από κοινού με την EBRD, προετοιμάζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προσεγγίζουν επενδυτές και προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικές σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο. Το δεύτερο είναι το Roots Program το οποίο προσφέρει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε συνεργασία με τις μεγάλες εισηγμένες κάθε κλάδου και με  3 από τις 4 τράπεζες το οποίο στοχεύει να  επιταχύνει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των start- ups ώστε να μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλαια από το Χρηματιστήριο ή άλλες αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ