• Business

    Ευτύχης Βασιλάκης: Ο νέος στόλος της Aegean όχημα προς την τρίτη δεκαετία ανάπτυξης (video)

    ( Aπό αριστερά προς δεξιά: ) Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, CEO της AEGEAN, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN.


    Nέο ξεκίνημα πραγματοποιεί η Aegean, στην αυγή της τρίτης δεκαετίας από την ίδρυσή της, με στόχο επενδύσεις 500 εκατ. δολαρίων κάθε χρόνο για τα επόμενα 6 χρόνια, σε νέα αεροσκάφη ενώ ταυτόχρονα ανανεώνει την εικόνα της, αυξάνει την επιβατική της δυναμικότητα και επεκτείνει τα δρομολόγιά της.

    Σε κλίμα γιορτινό, και με εκατοντάδες επιφανείς καλεσμένους, πολιτικούς και επιχειρηματίες, πραγματοποιήθηκε χθες, η λαμπρή τελετή για την παρουσίαση του πρώτου  από τα 46 νέα αεροσκάφη της Aegean που θα παραλάβει η εταιρεία μέχρι το 2025. Η εταιρεία γιορτάζει την  είσοδό της στην τρίτη δεκαετία από την ίδρυσή της, με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου  της  αλλά και με τη  νέα  εταιρική της ταυτότητα,  μια εικόνα που αποπνέει ελληνικότητα, φιλοξενία και αξιοπιστία, τις παραδοσιακές αξίες της Aegean αλλά και μια νέα δυναμική.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης αναφέρθηκε με συγκίνηση στον πατέρα του και ιδρυτή της εταιρείας Θεόδωρο Βασιλάκη, αλλά και στους ανθρώπους της εργαζόμενους και συνεργάτες της. “Η Aegean είναι οι άνθρωποί της”, είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι “το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημά της, δεν είναι το μέταλλο, αλλά οι άνθρωποι που δίνουν ψυχή στο μέταλλο” (δείτε εδώ το video της παρουσίασης).

    Ο κ.  Ευτύχης Βασιλάκης σημείωσε, “φιλοδοξία μας είναι ο  νέος μας στόλος να αποτελέσει όχημα της κληρονομιάς μας αλλά και παράλληλα ένα σύμβολο για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική για τη χώρα. Τα νέα σύγχρονα αεροσκάφη σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα εποχή και αποτελούν μια αφετηρία εξέλιξης και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Ένα μεγάλο βήμα για την Αegean αλλά και για τη χώρα. Είμαι χαρούμενος που 18 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Airbus και την  Pratt and Whitney παραλαμβάνουμε τα πρώτα μας αεροπλάνα  και τα βάζουμε να πετάξουν αμέσως, για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της εταιρείας και της χώρας”.

    Με ιδιαίτερη συγκίνηση, αναφέρθηκε  στον πατέρα του και ιδρυτή της Aegean, λέγοντας, “πετύχαμε πολλά ίσως και περισσότερα από αυτά που περίμενε ο ιδρυτής της εταιρείας Θόδωρος Βασιλάκης”.

    Επίσης,  τόνισε την ανάγκη  οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου,  να ανταποκρίνονται στα τέλη που καταβάλουν οι εταιρείες και οι επιβάτες.

    “Στη διάρκεια της κρίσης η σταδιακή παραχώρηση των αεροδρομίων δημιούργησε το αναγκαίο πλαίσιο για τη βελτίωση των υποδομών των αεροδρομίων, αλλά οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου υποχώρησαν. Παρότι στο ίδιο διάστημα τα τέλη που καταβάλουν οι αεροπορικές και οι επιβάτες τους αυξήθηκαν. Η τάση αυτή πρέπει να αντιστραφεί και αυτό είναι θέμα βούλησης και όχι κονδυλίων”, τόνισε.

    Είναι σημαντικό που μπορούμε να μεγαλώνουμε – οι στόχοι της τρίτης δεκαετίας

    Αναφέρθηκε στις δυσκολίες των τελευταίων ετών και επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι ότι σε αυτή την περίοδο η Aegean κατάφερνε να αναπτύσσεται. Και αυτό συνεχίζει να κάνει και σήμερα. Όπως είπε ο κ. Βασιλάκης, “είμαι χαρούμενος που αντέχουμε να προσθέσουμε και φέτος 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις στη στήριξη της  οικονομίας στη στήριξη του τουρισμού. Ο κλάδος των αερομεταφορών είχε μεγάλες δυσκολίες και αρκετοί ακόμη και ιστορικοί φορείς δεν τα κατάφεραν, και επομένως το να μπορείς να μεγαλώνεις είναι σημαντικό.

    Είμαι χαρούμενος που θα συνεχίσουμε να συμπράττουμε με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με κοινό στόχο τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι, σε περισσότερες περιοχές και ακόμη και τις μικρές περιοχές της χώρας. Πιστεύω ότι μόνο με συμπράξεις, μπορεί να πάμε μπροστά”.

    Eπίσης τόνισε ότι τώρα ξεκινά ένας διετής δημιουργικός κύκλος δημιουργίας νέων υπηρεσιών για τους πελάτες της Aegean για τους οποίους η εταιρεία θέλει  να είναι η πρώτη τους επιλογή λόγω των υπηρεσιών της.. Δεσμεύτηκε ότι και  στο μέλλον η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας  ενώ στους στόχους της εταιρείας για την τρίτη δεκαετία είναι,  να λειτουργεί με υπευθυνότητα και σεβασμό στο περιβάλλον, να δίνει ευκαιρίες εξέλιξης στους ανθρώπους της, να στηρίζει και στηρίζεται από τους συνεργάτες της και να βοηθά  τις τοπικές κοινωνίες.

    Η Aegean είναι οι άνθρωποί της

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βασιλάκης,  στους ανθρώπους της Aegean τους 5.000  εργαζομένους της, πολλοί από τους οποίους έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση. Αναφέρθηκε ακόμη και στις υποτροφίες για πιλότους που έχει ξεκινήσει η Aegean με τους πρώτους 118 σύντομα να ξεκινούν την καριέρα τους. “Είμαι περήφανος γιατί η ομάδα μας μεγαλώνει, η ομάδα των ανθρώπων μας και ειδικότερα οι πιο νέοι από αυτούς εξελίσσουν τις δεξιότητές τους και να προετοιμάζονται σε αυτή την 3η δεκαετία της Aegean να αναλάβουν τα ηνία της εταιρείας από τους ανθρώπους που την έφεραν μέχρι εδώ. Αυτό που υποσχεθήκαμε τον Ιούλιο του 2018, για τη δημιουργία ενός συστήματος υποτροφιών για πιλότους έγινε πραγματικότητα. Σήμερα 118 νέοι άνθρωποι που επελέγησαν από 1650 που ενδιαφέρθηκαν τελειώνουν σε λίγο καιρό τις σπουδές τους και μπορούν σε λίγο καιρό να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα.

    Κλείνοντας την ομιλία του απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που εξαρτώνται από την εταιρεία και η εταιρεία εξαρτάται από αυτούς, τους ανθρώπους που βάζουν το κάτι παραπάνω και που δεν αποδέχονται ότι το λάθος δεν πειράζει ώστε οι επιβάτες και η χώρα  να έχουν μια εταιρεία που τους αξίζει.

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάρτε μέρος στην επανεκκίνηση της χώρας, θα βγείτε κερδισμένοι

    H κυβέρνηση και η σωστή επιχειρηματικότητα συναντώνται στο ίδιο κοινωνικό μήκος κύματος, είπε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στη διάρκεια της εκδήλωσης, σημειώνοντας ότι η παρουσία του στην τελετή παραλαβής των νέων αεροσκαφών της Aegean είναι και πολιτική, καθώς σηματοδοτεί την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στις επενδύσεις στις οποίες υστερούμε ακόμη κατά 8 μονάδες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επίσης  είπε «δηλώνει το ενδιαφέρον μας για νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και υπογραμμίζει τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην τόνωση των ασφαλιστικών ταμείων. Όλα αυτά μεταφράζονται σε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα… Να λοιπόν γιατί η κυβέρνηση και η σωστή επιχειρηματικότητα συναντώνται στο ίδιο κοινωνικό μήκος κύματος. Γιατί παράγοντας νέο πλούτο η δεύτερη, επιτρέπει στην πρώτη να τον διανείμει δίκαια προς όφελος όλων».

    Είπε μεταξύ άλλων «γιορτάζουμε σήμερα εδώ μια αμιγώς ιδιωτική και 100% ελληνική επένδυση που ανανεώνει το σήμα της και τους υψηλούς της στόχους και ο συμβολισμός αυτός αποτυπώνεται καθαρά στην αντίληψη της κυβέρνησης για την ανάπτυξη». Δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση «θα στηρίξει κάθε τολμηρή επιχειρηματική πρωτοβουλία απελευθερώνοντάς τη από γραφειοκρατικά δεσμά και την πνιγηρή φορολογία και θα προικοδοτήσουμε τη χώρα με υποδομές και δίκτυα αιχμής που θα διευκολύνουν παρόμοια τέτοια εγχειρήματα». Απευθύνθηκε στους Έλληνες επιχειρηματίες με «αίσθημα ευθύνης» και τους κάλεσε να πάρουν μέρος στην επανεκκίνηση της χώρας, να επενδύσουν και να εμπιστευτούν τους Έλληνες εργαζόμενους. «Θα βγείτε κερδισμένοι εσείς, θα βγει νικήτρια η πατρίδα», είπε χαρακτηριστικά.

    ( Aπό αριστερά προς δεξιά: ) Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, CEO της AEGEAN, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος της AEGEAN.

    Αναφερόμενος στη νέα μεγάλη παραγγελία της Aegean και το πρώτο αεροσκάφος που παραλήφθη, είπε «σήμερα είναι μια φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας, μια φωτεινή μέρα για την εθνική οικονομία, για τον κόσμο των επιχειρήσεων αλλά και σίγουρα για όλους τους εργαζόμενους της Aegean. Γιατί μία ελληνική εταιρεία προχωρά στη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έγινε ποτέ στον τομέα των αερομεταφορών και σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα. Υποδεχόμαστε με καμάρι το πρώτο από τα 46 ολοκαίνουργια airbus της Aegean. Μια παραγγελία σε μέγεθος ανάλογες με εκείνες των διεθνών κολοσσών του κλάδου», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα.

    Τόνισε μάλιστα ότι η παραγγελία αυτή παραπέμπει σε ηρωικούς καιρούς του παρελθόντος κι έκανε αναφορά στο 1930 όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυε την Ελληνική Πολιτική Αεροπορία αλλά και στη χρυσή εποχή των αεροπορικών συγκοινωνιών στην Ελλάδα, τότε που ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημιουργούσε και έστελνε στις πέντε ηπείρους την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    «Άξιος συνεχιστής αυτής της παράδοσης ενός αιώνα είναι η Aegean».Στη συνέχεια κάνοντας ειδική μνεία στον ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι διάδοχοί του θα βαδίσουν στα χνάρια «αυτού του ανήσυχου επιχειρηματία, αυτού του υπεύθυνου εργοδότη» και θα «κάνουν πράξη το όραμά του για μια ελληνική εταιρία κυρίαρχη στους ουρανούς του κόσμου».

    Επεσήμανε επίσης πως δεν είναι τυχαίο ότι για εννιά συνεχόμενα χρόνια η Aegean ανακηρύσσεται ως η καλύτερη περιφερειακή εταιρεία της Ευρώπης. Τόνισε ότι αυτά τα 20 χρόνια την έχουν επιλέξει 141 εκατομμύρια επιβάτες και διαθέτει ένα κρυστάλλινο ιστορικό σε θέματα ασφάλειας και έχει καταστεί στην πράξη ο εθνικός μας αερομεταφορέας.

    Παράλληλα, είπε ότι η κυριαρχία της Aegean παραμένει ένα μεγάλο παράσημο για τους 3.100 εργαζόμενους και τους 2.000 που απασχολούνται στην επίγεια εξυπηρέτηση.  «Τους αξίζουν, σας αξίζουν συγχαρητήρια για την εταιρεία την οποία έχετε χτίσει»Επίσης, τόνισε την έμφαση στην καινοτομία και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ενθαρρύνει ενεργά τις επιχειρήσεις που στρέφονται σε τεχνολογίες αιχμής, που σέβονται το ανθρώπινο δυναμικό και ακολουθούν τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης.

    Ακριβώς γιατί τότε το δικό τους κέρδος λειτουργεί παράλληλα με το κέρδος ολόκληρης της κοινωνίας. Κι από αυτή την άποψη η Aegean συνδυάζει το όραμα με τον ρεαλισμό κι ενώ πετάει στους αιθέρες δείχνει ότι πατάει σταθερά στη γη».

    Τόνισε δε, πως αυτό είναι κάτι που χρειάζεται η χώρα ειδικά από τις μεγάλες επιχειρήσεις κι αποτελεί ένα δείγμα εμπιστοσύνης στη δυναμική που ήδη αναπτύσσεται στον τόπο μας. Ευχήθηκε μάλιστα να βρεθούν κι άλλοι μιμητές σε αυτή την άμιλλα της προόδου.

    Ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο μεγάλο έργο της θεμελίωσης του αεροδρομίου στο Καστέλι και στην παράλληλη επένδυση αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα προχωρά όλο και πιο δυναμικά στον τομέα των αερομεταφορών ενισχύοντας τη θέση της και στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού».

    Τι είπε ο Δημήτρης Γερογιάννης

     Λίγο πριν ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης τόνισε ότι η Aegean έχει συμβάλει στα δημόσια έσοδα με 2,7 δισ. ευρώ μόνο κατά τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, ενώ θα επενδύει τα επόμενα χρόνια, σε ετήσια βάση, το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη και τον εκμοντερνισμό του στόλου της.

    Υπολογίζεται, είπε, ότι κάθε ευρώ που δαπανάται και κάθε αεροσκάφος που προστίθεται στο στόλο της Aegean δημιουργεί 70 άμεσες νέες θέσεις στην επίγεια και αεροπορική εξυπηρέτηση, αυξάνει τους νέους επιβάτες κατά 100 χιλιάδες και τα έσοδα για τον τουρισμό κατά 80 εκατ. ευρώ.

    Τα τρία αεροπλάνα που έχει παραλάβει η αεροπορική, θα προστεθούν σταδιακά στο δίκτυο από την Παρασκευή, συμβάλλοντας στην αύξηση κατά   1,5 εκατ. των προσφερόμενων θέσεων.

    Η Aegean σήμερα, σημείωσε, έχει διαμορφώσει το πιο διευρυμένο δίκτυο που είχε ποτέ ελληνική εταιρεία, με περισσότερους από 50 προορισμούς εσωτερικού και 100 δρομολόγια εξωτερικού.

     



    ΣΧΟΛΙΑ