• Business

    Νέα εποχή για την Aegean: Σήμερα καλωσορίζει τα πρώτα τρία αεροσκάφη Airbus A320neo

    Aegean

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Airlines


    Μια νέα εποχή για την Aegean Airlines ξεκινά με την ένταξη στον στόλο της των πρώτων τριών αεροσκαφών Airbus A320neo, από τα 46 συνολικά που έχει παραγγείλει, ανεβάζοντας τον πήχη στην εμπειρία του επιβάτη, αλλά και την ανταγωνιστικότητα και την αποδοτικότητά της.

    Η εταιρεία, υλοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων, επενδύει στο μέλλον, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμων και στοχεύοντας  στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της έναντι των υπόλοιπων αερομεταφορέων αλλά και στη μείωση εκπομπών ρύπων και αποτυπώματος θορύβου.

    Τα νέα αεροσκάφη, που παρουσιάζονται σήμερα, σε σχετική εκδήλωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινούν δρομολόγια από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 και θα χρησιμοποιηθούν στις πτήσεις εξωτερικού. Το επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμη τρία A320neo που με την παραλαβή τους θα εντάσσονται άμεσα στον στόλο της Aegean επίσης στα δρομολόγια εξωτερικού.

    Η Aegean προσηλωμένη στη διαρκή ανανέωση του στόλου της και την τήρηση ενός εξαιρετικά χαμηλού μέσου όρου ηλικίας στόλου αεροσκαφών, στοχεύει στην εξασφάλιση ενός ποιοτικού πλεονεκτήματος απέναντι στον ανταγωνισμό. Με τα  A320neo στις πτήσεις εξωτερικού, η εταιρεία επιδιώκει να αυξήσει τα μερίδιά της και να προσθέσει προορισμούς καθώς αυξάνεται η εμβέλεια των πτήσεών της.

    Κι αυτό γιατί τα καινούργια αεροσκάφη  θα επιτρέψουν στην εταιρεία να πετά σε πιο μακρινούς προορισμούς, δεδομένου ότι τα A320neo έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης εμβέλειας πτήσης και ανάλογα με τον ακριβή τύπο και προδιαγραφές, παρέχουν πρόσθετη εμβέλεια από 600 έως και 1.500 χλμ. (δηλαδή από 1-2 ώρες επιπλέον πτήσης). Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, απομακρυσμένα σημεία της Ρωσίας, προορισμοί προς Πακιστάν στο μέσο και λίγο κάτω από το μέσο της Αφρικής ή στη δυτική άκρη της Αφρικής θα μπορούσαν να μπουν στο δίκτυο της εταιρείας.

    ΔΕΙTE LIVE

    Τι νέο φέρνουν τα A320neo

    H λέξη «neo» είναι τα αρχικά των λέξεων New Engine Option (n.e.o.) δηλαδή αεροπλάνα με νέους, οικονομικότερους, αλλά και αποδοτικότερους κινητήρες, γεγονός που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση πόρων και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

    Η νέα τεχνολογία ταυτόχρονα καθιστά τα αεροσκάφη περισσότερο ασφαλή, ενώ αναβαθμίζει και την εμπειρία πτήσης για τους επιβάτες, με μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στα καθίσματα.

    Τα νέα αεροσκάφη Α320neo, εξοπλισμένα με τη νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων, ανά πτήση και ανά επιβάτη, ενώ περιορίζουν αισθητά και το αποτύπωμα θορύβου.

    Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Airbus, κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση καυσίμου ανέρχεται σε 15%, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται σε 17% για πιο μακρινές διαδρομές. Επιτρέπει ακόμη, διψήφια μείωση των εκπομπών του οξειδίου του αζώτου, μειωμένο θόρυβο μηχανής, χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και μεγαλύτερη εμβέλεια πτήσεων, από 600 έως 1.500 χιλιόμετρα ή δύο επιπρόσθετους τόνους φορτίου.

    Τέλος, θα αποτελέσουν επίσης μια εξαιρετική πλατφόρμα για τη σταδιακή ανάπτυξη νέων, κυρίως ψηφιακών υπηρεσιών προς τους επιβάτες της εταιρείας.

    46 νέα αεροσκάφη μέχρι το 2024

    Συνολικά, η εταιρεία θα παραλάβει κατ’ ελάχιστον 46 νέα αεροσκάφη της οικογένειας Α320neo και Α321neo, συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων σε τιμές καταλόγου, έως το 2024, καθώς η αρχική παραγγελία του Ιουνίου του προηγούμενου έτους για 30 αεροσκάφη του τύπου προς την Airbus έχει επεκταθεί με 16 επιπρόσθετα.

    Ειδικότερα, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, θα παραλάβει συνολικά 6 αεροσκάφη του νέου τύπου για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του δικτύου της σε συνολικά 155 προορισμούς, 19,2 εκατ. θέσεις και 65 αεροσκάφη για το 2020. Η ανανέωση και η αύξηση του στόλου της Aegean με τα Α320neo εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, διεθνώς, μειώνοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παραγγελία να είναι η τρίτη, κατά σειρά, στη δεκαεννιάχρονη ιστορία της αεροπορικής.

    Το θερινό πρόγραμμα της Aegean

    To θερινό πρόγραμμα της εταιρείας έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην έντονη δραστηριότητα από τη βάση της στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, φέτος η Aegean προσφέρει 19,2 εκατ. θέσεις, αυξημένες κατά 1,5 εκατ. θέσεις σε σχέση με το 2019. Η αναπτυξιακή στρατηγική της Aegean για το 2020 βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:

    * Διεύρυνση της δραστηριότητας και επέκταση της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη, αλλά και λειτουργία βάσης αεροσκαφών από την Κέρκυρα, φτάνοντας πλέον τις 8 βάσεις.

    * Συνεχιζόμενη επένδυση στον κύριο κόμβο της Αθήνας.

    * Προσήλωση στην προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

    Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προσθέτει 11 νέα δρομολόγια στο συνολικό πρόγραμμά της σε διεθνείς προορισμούς από τις βάσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και τη νέα βάση της Κέρκυρας. Ταυτόχρονα, εντάσσει 3 νέους προορισμούς στο δίκτυό της προς Μπέρμιγχαμ, Πάφο και Μπιλμπάο.

    Παράλληλα, σχεδιάζει αύξηση της χωρητικότητας σε επιπλέον 47 δρομολόγια εξωτερικού, προσθέτοντας συνολικά 1,1 εκατ. θέσεις στην ετήσια δραστηριότητά της, ώστε να φτάσει τα 11,4 εκατ. θέσεις (εξωτερικού) συνολικά.

    Συνεχής επενδύσεις στο στόλο

    Η AEGEAN επενδύει σταθερά σε υπερσύγχρονα, ολοκαίνουρια αεροσκάφη, καθώς και σε συστήματα ελέγχου, τεχνική υποστήριξη και συστηματική εκπαίδευση του προσωπικού της. Στις αρχές του 2016 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επενδύσεις για την αγορά 7 νέων αεροσκαφών τύπου Airbus A320, φτάνοντας, έτσι, συνολικά τα 61 αεροσκάφη.

    Στόχος της εταιρείας είναι να συνεχίσει να ενισχύει τις δυνατότητές του στόλου της, αλλά και να διατηρεί το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του και για αυτό ακολούθησε η μεγάλη παραγγελία των 46 A320neo μέχρι το 2024.

    Ο στόλος συντηρείται διεξοδικά σε καθημερινή βάση στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας από το τεχνικό τμήμα, το οποίο αποτελείται από εξειδικευμένους και άρτια εκπαιδευμένους μηχανικούς, αεροναυπηγούς και μηχανολόγους. Κάθε αεροπλάνο του στόλου της Aegean έχει εξοπλιστεί με όλα τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας, όπως το ACAS II (Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης στον Αέρα), το EGPWS (Ενισχυμένο Σύστημα Προειδοποίησης Προσεγγίζοντος Εδάφους) και το DFGS (Ψηφιακό Σύστημα Πλοήγησης). Παράλληλα, στην AEGEAN, η μέριμνα για το περιβάλλον είναι προτεραιότητα κι εφαρμόζονται συστηματικά αναβαθμίσεις με κύριο στόχο τη μείωση του θορύβου, των εκπομπών ρύπου και της κατανάλωσης καυσίμου.

    Ο στόλος της AEGEAN αποτελείται από 37 AIRBUS A320, 11 AIRBUS A321, 1 AIRBUS A319, 2 Dash 8-100, 8 Dash 8-Q400 και 2 ATR 42-600 και από σήμερα και 3 AIRBUS A320neo.

    Στόχοι επέκτασης και η Croatia Airlines

    H επέκταση και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας είναι κεντρικός στόχος για την Aegean και για αυτό έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την Croatia Airlines. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κροατικής κυβέρνησης, τον Ιούνιο του 2020 αναμένεται να έχουμε νεότερα  όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της Croatia Airlines.

    Επιδίωξη της  Aegean με την εξαγορά αυτή είναι να ενισχύσει τον ρόλο της  ως περιφερειακού αερομεταφορέα. Οι κροατικές αερογραμμές    συνδέουν το Ζάγκρεμπ, με το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, τη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, το Μόσταρ, το Μόναχο, το Παρίσι, το Σαράγιεβο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βιέννη και τη Ζυρίχη. Συνδέουν ακόμη τη Ρώμη και τη Φρανκφούρτη με το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ με τη Φρανκφούρτη, ενώ εκτελούν σημαντικό αριθμό εσωτερικών πτήσεων.



    ΣΧΟΛΙΑ