• Πολιτική

    Βαρουφάκης: Δεν έφταιγα εγώ για τα capital controls, αλλά η τότε αντιπολίτευση!

    • NewsRoom

    Ο Γιάνης Βαρουφάκης


    Να ρίξει από πάνω του την ευθύνη για τους χειρισμούς του ως υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που οδήγησαν στην επιβολή των capital controls επιχείρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

    Μάλιστα επιχείρησε, μάλλον αποτυχημένα, να επιρρίψει τις ευθύνες στις δηλώσεις στελεχών της τότε αντιπολίτευσης και όχι στην παταγώδη αποτυχία της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» και της «δημιουργικής ασάφειας». Όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί o πρώην υπουργός, ο οποίος το 2015 ήταν αυτός που είχε κάνει τη δήλωση «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες», υποστήριξε σήμερα πως εκείνη την εποχή έδινε «ανένδοτο αγώνα» προκειμένου να μην κοπεί το ΕΚΑΣ και να περιοριστούν οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5%.

     «Μας χαροποιεί να μιλάτε εσείς για εκείνο τον ανένδοτο αγώνα να μην κοπεί το ΕΚΑΣ και να μείνει το πρωτογενές πλεονασμα το πολύ στο 1,5% την ώρα που εσείς λέγατε τότε βάστα Γερούν. Ήρθατε να θριαμβολογήστε για τα capital αλλά εργαστήκατε πολύ σκληρά για να έρθουν. Θυμηθείτε τις δηλώσεις των στελεχών σας που καλούσαν τους πολίτες να τραβήξουν τις καταθέσεις τους. Θυμηθείτε και τις ενέργειες του ανεκδιήγητου Στουρνάρα» είπε.

    Πάντως δήλωσε χαρούμενος που διεξάγεται η σχετική συζήτηση στη Βουλή για τις καταστρεπτική περίοδος του πρώτου εξαμήνου του 2015, με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε για την πλήρη άρση των capital controls. «Μας χαροποιεί να μιλάτε για το 2015», ανέφερε.

    Από εκεί και πέρα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως επίκειται νέα παγκόσμια οικονομική λαίλαπα την οποία ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει. «Κατανοώ την ανάγκη του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού να μιλούν για πράγματα που τους πονούν και θέλουν να επικοινωνήσουν. Και εμείς έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για τα capital controls και για οικονομική λαίλαπα που έρχεται και δεν βλέπετε. Έρχεται μεγάλη ύφεση και είστε τόσο προετοιμασμένοι όσο και ο Αλαγοσκούφης το 2008» ανέφερε.

    Ενδιαφέρον έχει ότι πίσω από τη γραμμή του Γιάνη Βαρουφάκη έτρεξε να κρυφτεί και το κρυφτεί και το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να αναφέρει αμέσως μετά την ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25: «Δεν θέλω να μπω τώρα σε λεπτομέρειες για τον ρόλο της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ που οδήγησαν σε χρηματοπιστωτική ασφυξία και τελικά σε capital control το 2015. Θα έχουμε καιρό να τα πούμε όλα αυτά».

    Υποστήριξε δε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο «τριών πυλώνων για την άρση των capital control». Το τελευταίο στάδιο για τον τρίτο πυλώνα ήταν αυτό που είδαμε σήμερα, όμως όλο είχε υλοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, υποστήριξε.



    ΣΧΟΛΙΑ