• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο εμπορικός πόλεμος συνταράσσει τις αγορές: Σε χαμηλό 11 ετών το γιουάν

    • Bloomberg


    Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν και το γιουάν αποδυναμώθηκε σε χαμηλό 11 ετών, καθώς η ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προκαλεί κλίμα αποφυγής των ρίσκων.

    Ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με πτώση 1,9% στο Χονγκ Κονγκ, αφού υποχώρησε έως και 3,6%. Ο παραγωγός κρέατος WH Group, η AAC Technologies Holdings και η Cnooc Ltd. ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων. Το γιουάν υποχώρησε κατά 0,6% στα 7,1425 ανά δολάριο, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε κατά 1,2% χαμηλότερα.

    Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν νωρίτερα τη Δευτέρα, αφού η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εκατέρωθεν πρόσθετους δασμούς σε αγαθά και ο πρόεδρος Donald Trump κάλεσε τις αμερικανικές εταιρείες να αποσυρθούν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Οι μετοχές περιόρισαν τις απώλειες, αφού ο ηγέτης των ΗΠΑ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κινεζική κυβέρνηση κάλεσε την ομάδα του ώστε να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες.

    Επιβαρύνοντας περαιτέρω το κλίμα αποφυγής του ρίσκου, αστυνομία και διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ συγκρούστηκαν για 12ο Σαββατοκύριακο και η Κίνα έστειλε την ισχυρότερη προειδοποίηση έως τώρα ότι εξετάζει τη χρήση στρατιωτών στους δρόμους της πόλης.

    «Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στην αγορά», δήλωσε o Banny Lam, επικεφαλής έρευνας στην CEB International Investment. «Από την άλλη πλευρά, και με τις δύο πλευρές να αυξάνουν τους δασμούς, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει περιορισμένο περιθώριο για περισσότερες αυξήσεις στο εγγύς μέλλον Ο δείκτης θα αντιμετωπίσει κάποια πίεση, αλλά θα υπάρξουν αγοραστικές ευκαιρίες σε ορισμένους τομείς».

    Το υπεράκτιο γιουάν υποχώρησε κατά 0,4% στα 7,1624 ανά δολάριο, αφού υποχώρησε μέχρι 0,86% νωρίτερα, σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ. Η κεντρική τράπεζα επανέφερε το ημερήσιο φιξάρισμά της στα 7,0570 τη Δευτέρα, ισχυρότερα από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές. Το εγχώριο γιουάν έχει υποχωρήσει κατά 1,8% σε ένα πτωτικό σερί οκτώ συνεδριών.

    «Η υποτίμηση του γιουάν είναι ένα προφανές μαξιλάρι έναντι των δασμών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Mitul Kotecha, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στη Toronto-Dominion Bank. «Εφόσον η Κίνα μπορεί να διασφαλίσει ότι η αδυναμία του γιουάν ελέγχεται επαρκώς, δηλαδή δεν προκαλεί ισχυρές εκροές, αναμένεται να παρατηρηθεί περαιτέρω υποτίμηση στο νόμισμα».

    Ο δείκτης Hang Seng έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 15 Αυγούστου. Ένας δείκτης των μετοχών ακίνητης περιουσίας της πόλης έπεσε κατά 2,1%.

    «Δεν είναι μόνο δικαίωμα της κεντρικής κυβέρνησης της Κίνας, αλλά και ευθύνη της να παρεμβαίνει όταν συμβαίνουν εξεγέρσεις στο Χονγκ Κονγκ», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, σε ρεπορτάζ, επικαλούμενο σχόλια του πρώην ηγέτη Deng Xiaoping, σύμφωνα με τα οποία η Κίνα οφείλει να αναλάβει δράση υπό τέτοιες συνθήκες.



    ΣΧΟΛΙΑ