• Οικονομία

    Τέλος η «feta» της Αυστραλίας- Μπλόκο από την Ε.Ε

    • NewsRoom


    Οριστικό τέλος φαίνεται πως θα λάβει η χρήση της ονομασίας «φέτα», που υπάρχει σε ορισμένα λευκά τυριά, που πωλούνται στην Αυστραλία και είναι τοπικής καταγωγής.

    Η απαγόρευση αυτή προέρχεται μετά από σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της νέας εμπορικής συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Αυστραλία.

    Βάσει της λίστας που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Σάιμον Μπέρμινγχαμ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να προστατεύονται ονομασίες, που έχουν ορισμένη προέλευση, όπως «φέτα», «scotch beef» και «gorgonzola».

    Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Guardian έχει προκαλέσει ανησυχία στους Αυστραλούς τυροκόμους, καθώς αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στην παραγωγή, αλλά και στα κέρδη τους, καθώς δεν θα ωφελούνται πια από το διάσημο όνομα «φέτα».

    Το σκεπτικό πίσω από το σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή να προστατευθούν τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη.

    «Δεν μας αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός, μιλώντας στο ABC.

    Ο κ. Μπέρμινγχαμ, ωστόσο, υποσχέθηκε στους Αυστραλούς να διαπραγματευθεί σκληρά με την Ε.Ε, με στόχο «να διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, που θα εξασφαλίζει πρόσβαση στις επιχειρήσεις της Αυστραλίας, σε μια αγορά 500 εκατομμυρίων πιθανών καταναλωτών».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ίδια λίστα της Ε.Ε, που διεκδικεί την προστασία των προϊόντων με συγκεκριμένη γεωγραφική ταυτότητα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, αλκοολούχα ποτά, κρέατα και μπύρες.



    ΣΧΟΛΙΑ