• Σχόλιο Αγοράς

    Tελευταία MSCI Day για το Χρηματιστήριο. Έντονη μεταβλητότητα και αυξημένοι όγκοι συναλλαγών


    Στο τέλος πλησιάζει η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και τα παθητικά κεφάλαια που τους ακολουθούν θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όποιες αλλαγές μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Οι δύο εβδομάδες που προηγήθηκαν ήταν κατά κύριο λόγο σηματοδοτημένες από αυτό το γεγονός και δευτερευόντως από το σχέδιο που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και από την επικείμενη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia.

    Οι δύο τελευταίοι παράμετροι κατάφεραν εν μέρει να ανακόψουν το βαρύ κλίμα που είχε ξεκινήσει στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο από την 3η Οκτωβρίου και επιδεινώθηκε με την απόφαση των δεικτών MSCI να υποβιβάσουν τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο δείκτη MSCI Small Cap.

    Το παραπάνω θα είναι παρελθόν από την επόμενη εβδομάδα και στο επίκεντρο θα έρθουν ξανά το SPV, οι συνέργειες από το deal Grivalia Eurobank και η πώληση πακέτων κόκκινων δανείων των τραπεζών.

    Από τη Δευτέρα, η εικόνα του MSCI όσον αφορά τους ελληνικούς τίτλους θα δείχνει ως εξής:

    Η βαρύτητα των μετοχών στον κάθε δείκτη θα γίνει γνωστή στις αρχές του μήνα.

    Οι πιέσεις που δέχτηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ (+2,94%) όλο αυτό το διάστημα ίσως να αντισταθμιστούν τον επόμενο μήνα, καθώς η μετοχή μπορεί από τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης να παύσει να συμμετέχει στο MSCI Small Cap αλλά θα αναβαθμιστεί στο δείκτη FTSE Large Cap από το πέρας της συνεδρίασης της 21ης Δεκεμβρίου. Η μετοχή της EΥΔΑΠ (-2,55%) διαγράφεται από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας.

    Μεγάλη μεταβλητότητα επικρατεί στο ταμπλό σήμερα. Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται και οι 4 τραπεζικοί τίτλοι: Eurobank (-2,07%), Alpha Bank (-2,18%), Τράπεζα Πειραιώς (-1,95%) και ΕΤΕ (-2,93%).

    Υπενθυμίζεται ότι η βαρύτητα της Ελλάδας στον αναδυόμενο κόσμο του MSCI πέφτει στο 0,22% από 0,27% και ενδέχεται να δούμε πιέσεις γενικότερης έκτασης.

    Η Ιntralot ανακάμπτει και στη σημερινή συνεδρίαση με άνοδο 3,3%, μετά τη κατηγορηματική διάψευση του QCM ότι είναι ο επόμενος στόχος και ότι θα βγει short στη μετοχή. Στους δείκτες FTSE, η στάθμιση της μετοχής θα αυξηθεί στο 80% από 72% που είναι τώρα.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα διαμορφώνεται στα 5,6 εκατ. ευρώ.

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ