• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    • VesselsValue


    Το Mononews, σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι αξίες στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    Tankers

    Oι αξίες των δεξαμενόπλοιων παρέμειναν σταθερές με εξαίρεση την κατηγορία MR μέσης ηλικίας, όπου υποχώρησαν οριακά.

    -Η Schulte Bernhard εξαγόρασε δύο τάνκερ τύπου MR2, το High Beam (46,600 DWT, κατασκευής 2009, στο Naikai) και το High Current (46,600 DWT, κατασκευής 2009, στο Naikai Setoda), σε μία συνολική συμφωνία, στην τιμή των 30 εκατ. δολ. Η αξία τους σύμφωνα με τη VV ανέρχεται στα 29,52 εκατ. δολ.

    -Το πλοίο μεταφοράς χημικών African Sprinter (8,100 DWT, κατασκευής 2005, στο Anadolu)  πουλήθηκε σε άγνωστη τιμή στην Monjasa AS. Η εκτιμώμενη αξία του ανέρχεται στα 4,67 εκατ. δολ.

    Bulkers

    Χωρίς μεταβολή κινήθηκαν οι αξίες στα φορτηγά πλοία, με οριακή πτώση στα μεγαλύτερης ηλικίας supramax και μικρή άνοδο στα παλαιότερης ηλικίας handy.

    -To Capesize Ocean Celebrity (177,600 DWT, κατασκευής 2003, στο Mitsui Tamano) πουλήθηκε έναντι 13,5 εκατ. δολ. ενώ η εκτιμώμενη αξία του είναι στα 14,67 εκατ. δολ.

    -Το Panamax Shao Shun 7 (75,400 DWT, κατασκευής 2013, στο Guangzhou Huangpu) πουλήθηκε στην COSCO Shipping Bulk έναντι 17 εκατ. δολ., χαμηλότερα από την εκτιμώμενη τιμή των 18,43 εκατ. δολ.

    -Το Supramax Genco Cavalier (53,600 DWT, κατασκευής 2007, στο Dayang Shipbuilding) πουλήθηκε στην τιμή των 10,2 εκατ. δολ., με την εκτιμώμενη αξία του να τοποθετείται στα 10,5 εκατ. δολ.

    -Το Handy Signe bulker (32,800 DWT, κατασκευής 2010, στο Jiangmen Nanyang) πουλήθηκε στα 9,6 εκατ. δολ., λίγο υψηλότερα από την εκτιμέμωνενη αξία του (9,39 εκατ. δολ.)

    Containers

    Σταθερές παρέμειναν οι αξίες και σε αυτή την κατηγορία, με οριακή υποχώρηση να σημειώνουν τα μοντέρνα, μεσαίας ηλικίας, πλοία.

    -Το Feedermax Conmar Delta (735 TEU, κατασκευής 2002, στο Sietas) πουλήθηκε στην Harbour Link Group στην τιμή των 3 εκατ. δολ. ενώ η αξία του υπολογίζεται στα 2,66 εκατ. δολ.

     

     

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες της VV

    Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, οι δείκτες της VesselsValue κινήθηκαν ως εξής:

    • Ο δείκτης των bulkers ενισχύθηκε κατά 0,32% και διαμορφώθηκε στις 215,23 μονάδες
    • Ο δείκτης των tankers κατέγραψε πτώση 0,11% και έκλεισε στις 254,31 μονάδες
    • Ο δείκτης των containers υποχώρησε κατά 0,13% και διαμορφώθηκε στις 4.657,35  μονάδες
    • Ο δείκτης των πλοίων μεταφοράς LPG (υγραέριο) υποχώρησε κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 564,62 μονάδες

    Tι είναι οι δείκτες της VV

    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του.

    Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κάθε κλάδου. Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά.

     

    tanker ναυλαγορά ναυτιλία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Γ. Χατζηπατέρας: Τι συμβαίνει τελικά με τη Dorian LPG και τη BW LPG; Oι τελευταίες εξελίξεις και το ενδεχόμενο της εξαγοράς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ευ. Πιστιόλης: Το μεγάλο deal που βάζει την Top Ships στην κινεζική χρηματοδοτική αγορά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος Έλληνας εφοπλιστής παίρνει πίσω τα σχέδιά του για είσοδο στον Nasdaq



    ΣΧΟΛΙΑ