• Ναυτιλία

    Γ. Χατζηπατέρας: Τι συμβαίνει τελικά με τη Dorian LPG και τη BW LPG; Oι τελευταίες εξελίξεις και το ενδεχόμενο της εξαγοράς

    Γιάννης Χατζηπατέρας

    Γιάννης Χατζηπατέρας. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dorian LPG


    Όπως φαίνεται η πολυσυζητημένη πρότασης εξαγοράς της ναυτιλιακής Dorian LPG, συμφερόντων του Γ. Χατζηπατέρα από την κορυφαία εταιρία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG), τη νορβηγική BW LPG, την οποία η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει, σε πρώτη φάση, παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Η Dorian LPG, απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα έβγαλε ανακοίνωση διευκρινίζοντας τη θέση της.

    Συγκεκριμένα, η ναυτιλιακή αναφέρει: “Καλωσορίζουμε τα σχόλια και τις απόψεις όλων των μετόχων μας. Το ΔΣ και η διοικητική ομάδα έχουν μοναδικό στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας της εταιρίας, για τους μετόχους της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Dorian έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με την ηγετική ομάδα της BW LPG, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών συναντήσεων με όλη τη διοίκηση της Dorian και της BW. Επίσης, έχουμε ζητήσει πληροφορίες σχετικά με την καθαρή αξία του ενεργητικού της BW από τον Ιούλιο και μας τις έδωσε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να κανονίσουμε μία συνάντηση προκειμένου να συζητήσουμε τις πληροφορίες αυτές.”

    Με αφορμή όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η διοίκηση της Dorian τονίζει ότι: “Είναι ανειλικρινές από την BW να υποστηρίζει ότι η Dorian δεν ανταποκρίνεται στην πρόταση της και να παραπλανεί τους μετόχους παραλείποντας να συζητήσει τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει. Η διοίκηση της Dorian εξακολουθεί να διερευνά σε ποιο βαθμό η  BW μπορεί να φέρει την απαιτούμενη αξία στους μετόχους, αξιολογώντας τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες σε πιθανές ευκαιρίες και θα απαντήσουμε στην πρόταση της BW εν ευθέτω χρόνω.”

    Το ιστορικό της υπόθεσης

    Υπενθυμίζεται ότι η BW Group εμφανίστηκε ως ισχυρός μέτοχος της Dorian LPG για πρώτη φορά τον Ιούλιο 2015, ενώ τον Ιανουάριο 2018 αύξησε το ποσοστό της.

    Τον περασμένο Μάιο η νορβηγική εταιρία κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Dorian LPG,  αποσκοπώντας σε ένα deal 1,1 δισ. δολαρίων, με στόχο την ένωση δυνάμεων των δύο κορυφαίων εταιριών της αγοράς VLGC.

    H απάντηση της Dorian ήταν αρνητική και ο κ. Χατζηπατέρας πέρασε στην αντεπίθεση εκφράζοντας μάλιστα τη δική του επιθυμία να αγοράσει τα οικολογικού τύπου VLGC της ΒW.

    Toν Ιούλιο 2018 η BW LPG επανήλθε με νέα προσφορά για την εξαγορά της Dorian LPG, απτόητη από την απόρριψη της πρώτης της πρότασης, η οποία κρίθηκε ανεπαρκής από τη διοίκηση της Dorian.

    Ακολούθησε η επιστολή του Charles Fabrikant, προέδρου της Seacor, η οποία αποτελεί βασικό μέτοχο της Dorian LPG. Ο κ. Fabrikant τάχθηκε υπέρ της ένωσης των δύο εταιριών εκφράζοντας τη στήριξη του στην πρόταση της BW LPG.

    Η τελευταία κίνηση της Dorian, δείχνει ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά. Η βελτιωμένη πρόταση της BW LPG ανέρχεται σε 2,21 μετοχές της για κάθε μετοχή της Dorianμε premium 25% για τους επενδυτές της Dorian.

    dorian lpg
    Το χωρητικότητας 84.000-cbm δεξαμενόπλοιο τύπου ECO VLGC “Corvette”, της Dorian LPG

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά των containerships

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ν. Τσάκος: Η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση για την TEN

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Γ. Παππάς: Η νέα κίνηση ανανέωσης του στόλου της Star Bulk

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ