• Μετοχές

    Οι τέσσερις παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου το 2018

    • NewsRoom
    Χρηματιστής που πίνει σαμπάνια


    Στους τέσσερις βασικούς παράγοντες που  θα καθορίσουν τις επιδόσεις του ελληνικού Χρηματιστήριου το 2018 αναφέρεται νέα ανάλυση της Euroxx, επισημαίνοντας ότι το 2017 υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για άλλη μία χρονιά ισχυρών επιδόσεων για τις ελληνικές μετοχές. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές μετοχές ολοκλήρωσαν το 2017 με κέρδη 25% και από τις αρχές του 2018 σημειώνουν άνοδο 4%.

    Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι, σύμφωνα με τη Euroxx:

    1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης (και τελευταίας) αξιολόγησης και το είδος της «εξόδου» από το 3ο Μνημόνιο (αν δηλαδή θα είναι «καθαρή» ή αν θα υπάρξει συμπληρωματικό πρόγραμμα)
    2. Η βιωσιμότητα του χρέους, τυχόν ελάφρυνση και ο τελικός ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
    3. Η ολοκλήρωση των stress tests των ελληνικών τραπεζών
    4. Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης

    Το βασικό σενάριο της Euroxx για το 2018 προβλέπει επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στις 18 Αυγούστου, συμφωνία για«υβριδική» λύση που θα συμβάλει στη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και εξειδίκευση ορισμένων μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτά όμως θα αποκρυσταλλωθούν μετά το τέλος του προγράμματος και το ΔΝΤ θα αποφασίσει για το είδος της μελλοντικής συμμετοχής, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβλητότητα.

    Όπως σημειώνεται, η αγορά θα διατηρήσει τη θετική δυναμική της, με τη βοήθεια και των θετικών αποτελεσμάτων των stress tests και της πρόσφατης συμφωνίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

    Συνολικά, η Euroxx εκτιμά ότι υπάρχουν πολλοί καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε re-rating των ελληνικών μετοχών, όπως η απότομη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η επιστροφή της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η έντονη οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με την ενθαρρυντική δημοσιονομική επίδοση, η επιτάχυνση της ανάπτυξης των εταιρικών κερδών και η υποστήριξη των αποτιμήσεων.

    Έτσι, αν δεν θα υπάρξει κάποιο νέο εξωτερικό σοκ, το ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορούσε να ξεπεράσει φέτος σε άνοδο το +25% που σημείωσαν οι ελληνικές μετοχές το 2017. Η Euroxx βλέπει περιορισμένο κίνδυνο πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις θεωρείται φιλικό προς τους επενδυτές.

    Τα «top picks»

    Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx φέτος περιλαμβάνουν μεγάλες εταιρείες με σημαντική ρευστότητα, καλά θεμελιώδη μεγέθη και ελκυστικές αποτιμήσεις (OTE, Jumbo), ισχυρή δυναμική ανάπτυξης (Μυτιληναίος), καθώς και ποιοτικές, μεσαίες επιχειρήσεις με υποστηρικτικά θεμελιώδη μεγέθη (Aegean Airlines) ή έναν συνδυασμό πολλών από τα παραπάνω χαρακτηριστικά (Τέρνα Ενεργειακή).

    Από τον τραπεζικό κλάδο στον οποίο τηρεί στάση overweight, τα top picks της Euroxx είναι η Εθνική Τράπεζα λόγω της ανώτερης ρευστότητάς της, της χαμηλής εξάρτησης από τον ELA και της κορυφαίας κάλυψης NPE / NPL, καθώς και η Alpha Bank λόγω της καλύτερης κεφαλαιακής θέσης και ποιότητας assets, αν και στο βασικό της σενάριο ο κλάδος στο σύνολό τους προσφέρει ελκυστικά χαρακτηριστικά κινδύνου-απόδοσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μιχάλης και Παύλος Ευμορφίδης: Η Coco-Mat, τα ξενοδοχεία και τα σχέδια για το Χρηματιστήριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δ. Γερογιάννης: Η μεγάλη επένδυση της Aegean και τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ