ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για λανθασμένες αντιλήψεις και παρανοήσεις μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στις βολές της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για το νέο νομοσχέδιο που αλλάζει το θεσμό της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης.
Επέλεξε μάλιστα να αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο της Ενωσης Χριστόφορο Σεβαστίδη που σε άρθρο του μίλησε για «ιδιωτικοποίηση της δικαιοσύνης» καθως διαμεσολαβητής προβλέπεται να είναι οποιοσδήποτε ιδιώτης με πανεπιστημιακό πτυχίο.
“Ο κ. Σεβαστιδης έχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι όλες οι διάφορες θα πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της έδρας. Λυπάμαι που εκφράζεται από έναν δικαστή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κοντονής. Λίγο νωρίτερα είχε πει για τα περί ιδιωτικοποίησης.
«Είναι μια άποψη την οποία νομικά θέλω να αφήσω ασχολίαστη. Από κανέναν πολίτη δεν στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη”, ενώ επέμεινε ότι οι 5 μέρες που διήρκησε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου ηταν αρκετές για να κατατεθούν προτασεις.
Παρουσία στη συνέντευξη του προέδρου της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα, ο κ. Κοντονής είπε ότι στην Επιτροπή συμμετείχαν 6 δικαστές αλλά και δικηγόροι, οι οποίοι είχαν γνώση της διαδικαςίας, ενώ τόνισε ότι κανένας πολίτης δεν στερείται την προσφυγή στη δικαιοσυνη. “Απορώ πώς προβάλλεται αυτή η αιτίαση” , κατέληξε.
Οπως είπαν οι κ.κ. Κοντονής και Μαχαίρας:
Οι πολίτες δεν θα καλούνται να πληρώνουν διπλά (και τη διαμεσολάβηση και την ενδεχόμενη δικαστική διαδικασία σε περίπτωση αποτυχίας) καθώς τα ποσά που έχουν καταβληθεί σε παράβολα θα συνεκτιμούνται στα δικαστικά έξοδα.
Δυο είναι οι στόχοι του σχεδίου νόμου:
* η αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων
* η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά.
Κατά τον κ.Κοντονή που χαρακτήρισε εμβληματικό το νομοσχέδιο,
“όταν οι διάδικοι φθάνουν ενώπιον των δικαστηρίων, πάντοτε μένει ένα δηλητήριο διαφοράς. Η διαμεσολάβηση επιχειρεί να βάλει τέλος σε αυτήν την κατάσταση, με την Ελλάδα να σχεδιάζει και να προωθεί ένα μέτρο, το οποίο υφίσταται ως πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, τα δύο μέρη, τα κάθονται σε ένα τραπέζι και με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή να προσπαθούν να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση, που θα εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές.
Μάλιστα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται η υποχρεωτική παραπομπή στη διαμεσολάβηση για κάποιες διαφορές, και εάν δεν βρεθεί λύση, τότε η υπόθεση θα μεταφέρεται στα δικαστήρια.”
Ο Σταύρος Κοντονής είπε ότι ενώ ο θεσμός της διαμεσολάβησης ισχύει από το 2010, αλλά δεν λειτούργησε θετικά, αφού τα αποτέλεσματά του ήταν σχεδόν μηδενικά.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 12 του μήνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Θρουβάλας: Το παρασκήνιο της τοποθέτησής του στην προεδρία της MIG. Γιατί τον εμπιστεύεται η Πειραιώς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοντονής: Οι 8 Τούρκοι μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα αν το ζητήσει η Τουρκία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πέτρος Παναγιωτίδης: Ο εφοπλιστής με την τέταρτη εισηγμένη ναυτιλιακή
- Σαράντης: Πίεση στα έσοδα, αλλά οι θετικές προοπτικές και τα βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια στηρίζουν αύξηση της τιμή στόχου στα €16,04 ανά μετοχή
- Πως δηλώνονται φέτος στην εφορία τα εισοδήματα από ακίνητα
- Η Ρόδος τίμησε τον Νίκο Χασαπόπουλο και το Mononews – Λαμπρή εκδήλωση για το βιβλίο «Τα Αδημοσίευτα» (εικόνες – βίντεο)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.