ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επαναλειτουργία των 110 καταστημάτων της Pizza Fan, που τοποθετείται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ παράλληλα εντείνονται οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα της αλυσίδας.
Το ενδιαφέρον από επιχειρηματίες εντός και εκτός συνόρων παραμένει έντονο, με τις συζητήσεις να εξελίσσονται στη σκιά των φορολογικών εκκρεμοτήτων της εταιρείας και με γνωστά ονόματα της ελληνικής αγοράς εστίασης να βρίσκονται στο παρασκήνιο.
Η απόφαση της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος να επιτρέψει τη χρήση των δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επανεκκίνηση της Pizza Fan. Η εταιρεία μπορεί πλέον να προχωρήσει σε πληρωμές εργαζομένων, προμηθευτών και άλλων υποχρεώσεων, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών και στη διανομή κερδών.
Ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη της αλυσίδας Κώστα Αντάρα, Μιχάλης Μαρκουλάκος, εκτιμά, μιλώντας στο mononews, ότι η ομαλή λειτουργία του δικτύου θα έχει αποκατασταθεί έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Ο Μονεμβασιώτης, το due diligence και το σουηδικό ενδιαφέρον
Στο επενδυτικό παρασκήνιο επανέρχεται το όνομα του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, επικεφαλής της αλυσίδας Φούρνοι Βενέτη, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αποκλείσει κατηγορηματικά, μιλώντας στο mononews, το ενδεχόμενο εξαγοράς της Pizza Fan.
Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο επιχειρηματίας έχει προχωρήσει στη διερεύνηση των οικονομικών και νομικών δεδομένων της Pizza Fan, στο πλαίσιο διαδικασίας due diligence, έχοντας λάβει, μεταξύ άλλων, και τη δικογραφία της υπόθεσης.
Το εάν θα προχωρήσει τελικά σε επενδυτική κίνηση, αυτόνομα ή συμμετέχοντας σε ευρύτερο επιχειρηματικό σχήμα, παραμένει άγνωστο.
Ένα από τα ζητήματα που τίθενται για τους υποψήφιους επενδυτές είναι κατά πόσον η Pizza Fan θα μπορέσει να διατηρήσει την τιμολογιακή πολιτική που συνέβαλε στην ανάπτυξή της. Οι χαμηλές τιμές αποτέλεσαν βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της αλυσίδας, ωστόσο οι οικονομικές επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζει δημιουργούν ερωτήματα για το εάν θα μπορέσει να τις διατηρήσει και την επόμενη ημέρα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ενδιαφέρον για την Pizza Fan εκδηλώνεται και από τη Σουηδία, από επιχείρηση με δραστηριότητα στον χώρο της πίτσας
Ο Μιχάλης Μαρκουλάκος, ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφερόμενος από τη Σουηδία, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία. «Οι σκανδιναβικές χώρες δεν είναι μία, είναι τουλάχιστον τρεις», περιορίστηκε να σχολιάσει, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει συγκεκριμένη χώρα προέλευσης.
Παράλληλα, οι πληροφορίες για τις επαφές που πραγματοποιούνται δείχνουν ότι το ενδιαφέρον δεν εξαντλείται σε έναν ή δύο υποψήφιους αγοραστές. Στο τραπέζι έχουν βρεθεί και άλλοι επιχειρηματίες της ελληνικής αγοράς, οι οποίοι εξετάζουν τις προϋποθέσεις μιας ενδεχόμενης επένδυσης.
Το κρίσιμο ζήτημα για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο είναι το ύψος των υποχρεώσεων που θα συνοδεύουν την εταιρεία και η δυνατότητα να διατηρηθεί ακέραιο το δίκτυο των καταστημάτων της.
Οι οικονομικές εκκρεμότητες και ο Κώστας Αντάρας
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκουλάκο, η αρχική εκτίμηση για ζημιά του Δημοσίου ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό μέγεθος της υπόθεσης.
Όπως υποστηρίζει, το ποσό είναι περίπου τρεις φορές μικρότερο, εκτίμηση που μένει να αποτυπωθεί μέσα από τις προβλεπόμενες φορολογικές διαδικασίες.
Η ΦΑΝΑΤΙΚΣ ΕΠΕ, που ελέγχεται από τον Κώστα Αντάρα, έχει ήδη ξεκινήσει την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για προηγούμενες χρήσεις. Το τελικό ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων αποτελεί βασική παράμετρο και για τις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Στο τραπέζι πάντως παραμένει και το ενδεχόμενο η Pizza Fan να συνεχίσει την πορεία της υπό τον Κώστα Αντάρα, χωρίς τελικά να προχωρήσει η είσοδος επενδυτών.
Άλλωστε, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ένα από τα αρχικά σενάρια προέβλεπε την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από την εταιρεία και τους συνεργάτες της, την τακτοποίηση των σχετικών φορολογικών υποχρεώσεων και τη συνέχιση της λειτουργίας της αλυσίδας υπό το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Από την άλλη πλευρά, εφόσον προχωρήσει η εξαγορά οι ίδιες πηγές θεωρούν δύσκολο ο Κώστας Αντάρας να αποδεχθεί έναν μειοψηφικό ρόλο στην εταιρεία που ο ίδιος δημιούργησε και ανέπτυξε επί τρεις δεκαετίες.
Γιατί η Pizza Fan είναι «πολύφερνη νύφη»
Το ενδιαφέρον για την Pizza Fan εξηγείται από το μέγεθος και τη θέση της στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυσίδα πίτσας στην Ελλάδα, με δίκτυο 110 καταστημάτων και συνολικές ετήσιες πωλήσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της Φανατίκς Πίτσα ΕΠΕ διαμορφώθηκε το 2025 στα 60,44 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 18,6%. Η Pizza Fan έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο franchise, αποκτώντας ισχυρή παρουσία στην αγορά του delivery, με βασικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα τις προσιτές τιμές, την ταχύτητα εξυπηρέτησης και την αναγνωρισιμότητα του σήματος. Απέναντί της βρίσκονται οργανωμένες αλυσίδες όπως η Domino’s Pizza και η L’Artigiano, αλλά και μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων καταστημάτων.
«Είναι το 11% της ελληνικής αγοράς πίτσας», αναφέρει στο mononews ο δικηγόρος του Κώστα Αντάρα, Μιχάλης Μαρκουλάκος, εξηγώντας γιατί η αλυσίδα εξακολουθεί να συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον. Όπως σημειώνει, «η Pizza Fan δημιούργησε ένα αποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών και έχει διατηρηθεί επί τρεις δεκαετίες».
Διαβάστε επίσης:
Pizza Fan: Aνοίγουν ξανά τα καταστήματα μετά το πράσινο φως του Βουρλιώτη
Η απειλή Πούτιν για την Coca Cola HBC και την οικογένεια Δαυίδ
Μοτοδυναμική: Κάτω των προσδοκιών το κινεζικό εγχείρημα του Πάρη Κυριακόπουλου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το ΒΒΒ της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές
- Coca-Cola HBC: Eurobank και Citi αποτιμούν τον ρωσικό κίνδυνο – Τα σενάρια για τη μετοχή
- Χρηματιστήριο: Το σενάριο των 2.450 μονάδες και γιατί τα blue chips βρίσκονται ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα μέχρι 11 Νοεμβρίου
- Relevent: Η εταιρεία του billionaire Στίβεν Ρος, τα δικαιώματα του Champions League και το ελληνικό deal των 300 εκατ. ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.