Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari, Φρεντ Βασέρ, δεν μπόρεσε σε καμία απολύτως περίπτωση να κρύψει την τεράστια απογοήτευση και τον προφανή εκνευρισμό του μετά από μια ιδιαίτερα σκληρή εσωτερική μάχη, στην οποία ενεπλάκησαν οι οδηγοί της ομάδας του.

1

Αυτό έγινε στον πρώτο γύρο στο GP Μεξικό και ήταν απολύτως αναμενόμενο καθώς ο Χάμιλτον εκκινούσε πρώτος ο Λεκλέρκ τρίτος και αμφότεροι ήθελαν να κερδίσουν. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί δεν διευθετήθηκε πριν τον αγώνα το πως θα κινηθούν στις πρώτες στροφές. Αυτό στοίχισε ακριβά σε έναν αγώνα που υπήρχαν προοπτικές για να κάνουν το 1-2 οι κόκκινοι.


Η νίκη χάθηκε όταν ο Λιούις Χάμιλτον και ο Σαρλ Λεκλέρ ανταγωνίστηκαν ο ένας τον άλλον υπερβολικά σκληρά κατά τη διάρκεια του πρώτου κιόλας γύρου. Αυτή η ασυνεννοησία και η επιθετική προσέγγιση άνοιξε διάπλατα την πόρτα, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία στον Μαξ Φερστάπεν και την ομάδα της Red Bull να εκμεταλλευτούν το λάθος.

Συνήθως οι Ferrari δυσκολεύονταν στις κατατακτήριες δοκιμές στο Μεξικό όμως ο Λιούις Χάμιλτον, είχε την pole και ο Λεκλέρκ την 3η θέση που θεωρείται ακόμη καλύτερη λόγω της μεγάλης ευθείας (815m). Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Χάμιλτον κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοπορία του στο σπριντ μέχρι την πρώτη στροφή της πίστας.

Ο Λεκλέρ εκκινώντας από την τρίτη θέση του grid, κατάφερε να πεταχτεί μπροστά και να προσπεράσει τον Τζορτζ Ράσελ, καταφέρνοντας έτσι να εδραιώσει τη δική του παρουσία στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Σε εκείνο το ακριβές χρονικό σημείο, η ομάδα της Ferrari έδειχνε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης στα χέρια της.


Φυσιολογικά ο Λεκλέρκ διεκδικώντας κάτι παραπάνω κόλλησε πίσω από το Χάμιλτον πριν τα φρένα για την τέταρτη στροφή της πίστας. Προσπάθησε να περάσει από την εξωτερική και αμφότεροι βγήκαν πολύ ανοιχτά καθώς διεκδικούσαν ταυτόχρονα το ίδιο ακριβώς κομμάτι ασφάλτου.

Ο Σαρλ Λεκλέρ αναγκάστηκε να κόψει δρόμο περνώντας μέσα από το γρασίδι για να καταφέρει να πάρει την πρωτοπορία του αγώνα, ο Λιούις Χάμιλτον που επίσης βγήκε εκτός πίστας επέστρεψε στη διαδρομή, αλλά έχασε στιγμιαία την ταχύτητά του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον περάσει ο Φερστάπεν, που καιροφυλακτούσε. Ο Ολλανδός που εκκινούσε 5ος είχε κολλήσει πίσω από τα Ferrari και περίμενε την ευκαιρία του.


Ο Σαρλ Λεκλέρ είχε αποκομίσει ένα άδικο πλεονέκτημα κόβοντας τη στροφή, και συνεπώς έπρεπε οπωσδήποτε να παραχωρήσει την πρώτη θέση. Τα πράγματα περιπλέχθηκαν καθώς το μονοθέσιο της Red Bull είχε βρεθεί ανάμεσα στις δύο Ferrari, δημιουργώντας ένα σκηνικό που δυσκόλευε αφάνταστα τη διαδικασία.

Ο Μονεγάσκος επέλεξε να παραμείνει στην πρώτη θέση και να προσπαθήσει να χτίσει μια διαφορά χρόνου, για να καλύψει την ποινή που του επιβλήθηκε από τους αγωνοδίκες. Η ποινή αυτή ήταν πέντε δευτερόλεπτα – παρά το γεγονός ότι οι αγωνοδίκες είχαν επίσης τη νομική δυνατότητα να του επιβάλουν ποινή δέκα δευτερολέπτων – καθώς και οι δυο οδηγοί στη μονομαχία τους είχαν βγει εκτός πίστας.

Όταν ο Λεκλέρκ αναγκάστηκε να εκτίσει την ποινή του κατά τη διάρκεια του pit stop, έχασε την πρωτοπορία με τον Μαξ Φερστάπεν να ανεβαίνει επικεφαλής.


Μετά την εμφάνιση της κόκκινης σημαίας και τη μετέπειτα επανέναρξη της αγωνιστικής δράσης, ο Λιούις Χάμιλτον κατάφερε να σκαρφαλώσει ξανά και να φτάσει μέχρι τη δεύτερη θέση, ωστόσο δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα για να απειλήσει τη red Bull.

Αυτό συνέβη σε μια ημέρα όπου η διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών έκανε το να ακολουθείς από κοντά ένα άλλο μονοθέσιο μια σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή. Από την άλλη πλευρά, ο Σαρλ Λεκλέρ, αφού μπλόκαρε έντονα τους τροχούς του κατά την επανεκκίνηση, στάθηκε μάλλον αρκετά τυχερός που κατάφερε να διατηρηθεί και να κρατήσει με νύχια και με δόντια την τέταρτη θέση.


Αμέσως μετά το πέσιμο της καρό σημαίας, ο Φρεντ Βασέρ δεν έκανε καμία απολύτως προσπάθεια να αποκρύψει την έντονη δυσαρέσκεια του: «Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη χάραξη της πίστας σίγουρα δεν βοηθάει καθόλου. Αν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο παρελθόν, τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετωπίσαμε ακριβώς αυτού του είδους το πρόβλημα. Όμως, αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία για αυτό που συνέβη.

Ειλικρινά, νιώθω αρκετά απογοητευμένος και εκνευρισμένος, επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι κάναμε ένα πολύ σωστό και ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός όσον αφορά την απόδοση στα τελευταία δύο GP. Βρεθήκαμε στο σημείο να έχουμε το “ένα-δύο” φτάνοντας στην τέταρτη στροφή. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Δεν θυμάμαι ποια ήταν η τελευταία φορά που είδαμε προσπέρασμα στο Μεξικό, ίσως να πρέπει να γυρίσουμε πίσω, στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα. Και φυσικά, όταν έχεις καταφέρει να εξασφαλίσεις τις δύο πρώτες θέσεις μπαίνοντας στην τέταρτη στροφή, δεν μπορείς καν να φανταστείς ότι τελικά δεν θα κερδίσεις αυτόν τον αγώνα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πολλή απογοήτευση, πάρα πολύς εκνευρισμός μέσα μου, αλλά εγώ δεν είμαι το πιο σημαντικό πρόσωπο σε αυτή την ιστορία.

Πιστεύω ότι υπάρχει τεράστια απογοήτευση στους δύο χιλιάδες ανθρώπους που εργάζονται ακούραστα για αυτό το σπουδαίο πρότζεκτ – και αυτό είναι κάτι το οποίο θα χρειαστώ αρκετό χρόνο για να το χωνέψω. Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να συζητάμε για ολόκληρους αιώνες για αυτό το συγκεκριμένο θέμα, αλλά τελικά δεν είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να συζητηθεί εκ των προτέρων, για το εάν θα βρίσκεσαι στη δεξιά πλευρά της πίστας ή αν θα βρίσκεσαι στην αριστερή πλευρά.

Η μόνη μου συζήτηση και το μόνο που απαιτώ, είναι ότι πρόκειται ξεκάθαρα για ένα ζήτημα σεβασμού. Πιστεύω πως αυτό είναι το κλασικότερο παράδειγμα για το τι ακριβώς σημαίνει η λέξη σεβασμός. Οι οδηγοί δεν εργάζονται, δεν δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό τους. Εργάζονται για μια ολόκληρη ομάδα, για ένα ευρύτερο σύνολο.

Εργάζονται για να τιμήσουν έναν μεγάλο αριθμό χορηγών. Δουλεύουν για τους δύο χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται στην εταιρεία μας. Αυτοί οι άνθρωποι, όταν χρειάστηκε να πιέσουμε τα όριά μας για να φέρουμε τις νέες αναβαθμίσεις, δούλευαν ακατάπαυστα, νύχτα και μέρα χωρίς καμία παύση – και οφείλουμε να το διατηρούμε πάντα αυτό βαθιά χαραγμένο στο μυαλό μας».


Από την πλευρά του, ο Σαρλ Λεκλέρ υποστήριξε ότι θα ήθελε να έχει μια καλύτερη, πιο άμεση και ξεκάθαρη καθοδήγηση από τους μηχανικούς στο pit wall σχετικά με το εάν έπρεπε να δώσει πίσω τη θέση που κέρδισε ή όχι και ο Φρεντ Βασέρ παραδέχτηκε ανοιχτά ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να ληφθεί γρήγορα μια τέτοια απόφαση:

«Είναι γεγονός ότι η κατάσταση δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρη. Είχαμε διαρκή συζήτηση και επικοινωνία με τη διεύθυνση του αγώνα. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, οφείλεις να αντιδράσεις και να ενεργήσεις πριν φτάσεις στην ενδέκατη στροφή. Στην ενδέκατη στροφή, υπάρχει μια χαρακτηριστική καθυστέρηση πέντε δευτερολέπτων ανάμεσα στην εικόνα που βλέπουμε στο βίντεο και στην πραγματικότητα που εκτυλίσσεται, και αυτό ουσιαστικά σήμαινε ότι οι οδηγοί βρίσκονταν ήδη στην ενδέκατη στροφή προτού προλάβουμε να κρίνουμε με σιγουριά.

Οι κανονισμοί είναι απόλυτα ξεκάθαροι και ορίζουν σαφώς ότι πρέπει να επιστρέψεις και να παραχωρήσεις πίσω τη θέση σε μια τέτοια περίπτωση, και μάλιστα αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε συμφωνήσει ομόφωνα, ήδη πριν τον αγώνα, ότι οι οδηγοί θα πρέπει να λαμβάνουν τέτοιου είδους αποφάσεις και να δρουν από μόνοι τους».


Ωστόσο, ο Φρεντ Βασέρ δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να εμπλακεί ή να σχολιάσει περαιτέρω τον ισχυρισμό του Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος ακούστηκε να αναφέρει χαρακτηριστικά στην ενδοεπικοινωνία της ομάδας αμέσως μετά την εμφάνιση της κόκκινης σημαίας, ότι η ομάδα αντιμετωπίζει «τεράστια προβλήματα»:

«Επιτρέψτε μου να έχω πρώτα μια κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον οδηγό της ομάδας και όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν επιθυμώ επουδενί να ερμηνεύσω αυθαίρετα ή να βγάλω συμπεράσματα από αυτά που ειπώθηκαν πάνω στην ένταση της στιγμής μέσω του ασυρμάτου. Το θετικό στοιχείο της υπόθεσης, είναι ακριβώς ότι όλος αυτός ο εκνευρισμός πηγάζει από την πραγματικότητα. Κάναμε ένα πραγματικά τεράστιο και σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι έχει να κάνει με την καθαρή, απόλυτη απόδοση του μονοθεσίου μας.

Τώρα, βρισκόμαστε στον τρίτο ή στον τέταρτο συνεχόμενο αγώνα στη σειρά όπου καταφέρνουμε να συγκεντρώνουμε περισσότερους βαθμούς σε σύγκριση με όλους τους ανταγωνιστές μας. Καταφέραμε να πάρουμε μια εντυπωσιακή pole position. Ο ρυθμός που επιδείξαμε ήταν κάτι παραπάνω από καλός για να πετύχουμε το ‘ένα-δύο’ στον αγώνα, και να είστε απολύτως σίγουροι ότι είναι πολύ πιο εκνευριστικό και επίπονο ψυχολογικά όταν βρίσκεσαι ακριβώς σε αυτή την πλεονεκτική κατάσταση.

Είναι απολύτως βέβαιο, λοιπόν, ότι ο εκνευρισμός είναι έντονος και υπαρκτός. Όμως, το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε τώρα μπροστά μας είναι το γεγονός ότι ακολουθεί αμέσως ένας ακόμη αγώνας, σε μόλις τέσσερις ημέρες. Θα καθίσουμε να συζητήσουμε με ψυχραιμία, θα λύσουμε το όποιο πρόβλημα προέκυψε και στη συνέχεια θα στρέψουμε όλη την προσοχή μας στο επερχόμενο αγωνιστικό τριήμερο στο Σάο Πάολο».


Όπως ξεκαθάρισε ο Φρεντ Βασέρ, η Ferrari διαθέτει αυτή τη στιγμή, ένα μονοθέσιο το οποίο είναι απολύτως ικανό να κερδίζει αγώνες. «Ειλικρινά μιλώντας, πλέον βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο ακριβώς επίπεδο. Εάν ρίξετε μια προσεκτική ματιά σε όλες τις αγωνιστικές περιόδους, τη μια φορά βλέπουμε μπροστά τον Σαρλ, την άλλη φορά τον Λιούις, μετά είναι ο Μαξ, ή ο Λάντο Νόρις. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είμαστε όλοι εκεί.

Η όποια διαφορά είναι πολύ περισσότερο συνδεδεμένη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη χάραξη της κάθε πίστας, καθώς και με την ευαισθησία της υβριδικής μηχανής, παρά με το συνολικό πακέτο αναβαθμίσεων ή τη βασική αεροδυναμική φιλοσοφία. Αλλά ναι, πιστεύω πραγματικά πως βρισκόμαστε εκεί, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο μαζί με τους υπόλοιπους, και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε άλλη μια τεράστια και συναρπαστική μάχη στο Σάο Πάολο την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι κάτι πάρα πολύ καλό για την F1, αλλά και για το πρωτάθλημα γενικότερα, να βιώνουμε αυτή την κατάσταση όπου έχεις έξι, επτά ή ίσως και οκτώ διαφορετικούς οδηγούς, καθένας εκ των οποίων έχει τις ικανότητες να μπορέσει να κερδίσει τον αγώνα».

Διαβάστε επίσης:

F1 Μεξικό: Το GP σε εικόνες

F1 Κίμι Αντονέλι: Η γέννηση ενός θρύλου

F1 Μεξικό: Νίκη Φερστάπεν, τίτλος για Αντονέλι