ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κόντρα Γεωργιάδη – ΠΑΣΟΚ: «Δεν είναι πόρισμα η γνωμοδότηση» του λέει η γραμματέας Διαφάνειας – Τι της απαντά
Τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αναδεικνύουν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής και γενικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε συνεντεύξεις τους στο αμερικανικό μέσο Breitbart News.
Το δημοσίευμα εστιάζει στο διαχρονικό ελληνικό αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και φιλοξενεί δηλώσεις των δύο Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διαθέτει τη δυνατότητα να συμβάλει σε μια ιστορική εξέλιξη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την μία, υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ως ηγετική φυσιογνωμία της Δύσης, μπορεί να αντιληφθεί τη σημασία της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς και τη σύνδεσή της με τις αξίες που επηρέασαν τη δημιουργία της αμερικανικής δημοκρατίας.
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο πρόεδρος Τραμπ, ως ο φυσικός ηγέτης του δυτικού κόσμου, αντιλαμβάνεται ότι εκπροσωπεί το πνεύμα των ιδρυτών της αμερικανικής δημοκρατίας. Όλοι τους ήταν ιδιαίτερα μορφωμένοι και έτρεφαν τεράστιο σεβασμό για την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη, από τις οποίες άντλησαν τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδόμησαν την αμερικανική δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι η επιστροφή των Γλυπτών αποτελεί αίτημα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ευρεία διεθνής αποδοχή της άποψης ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα.
«Όχι μόνο εδώ, αλλά παντού -όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι στη Δύση, και όχι μόνο στη Δύση, αλλά ας μιλήσουμε για τη Δύση- τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Δεν υπάρχει ούτε ένας μορφωμένος άνθρωπος στον κόσμο που να μη καταλαβαίνει γιατί τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η βρετανική πλευρά δεν απορρίπτει πλέον ευθέως το ενδεχόμενο επιστροφής τους, αλλά επικαλείται το ζήτημα της χρονικής συγκυρίας.
«Ακόμη και οι Βρετανοί δεν λένε “όχι”. Δεν λένε “δεν θα τα επιστρέψουμε ποτέ”. Απλώς λένε “ας δούμε αν είναι η κατάλληλη στιγμή”. Το επιχείρημα ότι τα κατέχουν νόμιμα δεν προβάλλεται πλέον ούτε από την ίδια τη βρετανική πλευρά», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην ιστορική διαδρομή των Γλυπτών, πρόσθεσε: «Αν ανατρέξει κανείς στην αρχή της ιστορίας, οι ίδιοι οι Βρετανοί κατηγορούσαν τον Έλγιν ότι ήταν κλέφτης. Αργότερα όμως, με τη διαθήκη του, άφησε τα Μάρμαρα στο μουσείο. Αν τα είχε κρατήσει στον κήπο του, θα τα είχαμε πάρει πίσω εδώ και δεκαετίες».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης υπογράμμισε ότι μια ενδεχόμενη συμβολή του Ντόναλντ Τραμπ στην επιστροφή των Γλυπτών θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μέρος της πολιτικής του κληρονομιάς.
«Εάν ο πρόεδρος Τραμπ βοηθούσε να συμβεί αυτό, η συμβολή του θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα όρια της διπλωματίας», δήλωσε ο κ. Κυρανάκης στο Breitbart News.
Ο γενικός γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελούσε μια σπάνια περίπτωση όπου η πολιτική ηγεσία συνδέεται άμεσα με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Θα αποτελούσε μία από εκείνες τις σπάνιες στιγμές όπου η πολιτική ηγεσία υπηρετεί τον ίδιο τον πολιτισμό. Θα απέδειχνε ότι η πραγματική ηγεσία δεν μετριέται μόνο από το πώς διαμορφώνει το μέλλον, αλλά και από το πώς διαφυλάσσει τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται αυτό το μέλλον», ανέφερε.
Και συμπλήρωσε: «Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν θα ξανάγραφε την Ιστορία. Θα την ολοκλήρωνε. Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, ως πραγματικός ηγέτης της Δύσης, έχει την ευκαιρία να αφήσει μια κληρονομιά που θα διαρκέσει για αιώνες».
Το άρθρο του Breitbart News φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Ελληνοβρετανού επιχειρηματία Άντριου Α. Ντέιβιντ και του εκτελεστικού διευθυντή του Hellenic American Leadership Council (HALC), Έντι Ζεμενίδη, οι οποίοι αναφέρονται στη σημασία της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και στη διεθνή διάσταση του ζητήματος.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπερνάρ Αρνό: Διορίζει πρώην τραπεζίτη ως νέο CEO στην Financiere Agache που ελέγχει LVMH και Dior
- Ουκρανια: Επιθέσεις με drones στο μεγαλύτερο διηλιστήριο της Ρωσίας (βίντεο)
- Κατσαφάδος για αποζημιώσεις πυρόπληκτων: Έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για κατεστραμμένες κατοικίες – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
- Piraeus Securities για Cenergy: Η νέα φάση ανάπτυξης οδηγεί σε άνοδο τιμής στόχου στα 28,50 ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.