ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To πειραματικό φάρμακο της Novo Nordisk σε μορφή ένεσης με την ziltivekimab, απέτυχε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων στις δοκιμές τελικού σταδίου, οδηγώντας τη μετοχή της εταιρείας σε βουτιά έως και 10,5%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο.
Η αποτυχία του φαρμάκου στις δοκιμές, αποτελεί πλήγμα για τις προοπτικές ανάπτυξης του δανέζικου φαρμακευτικού κολοσσού, σε άλλα φάρμακα, εκτός από την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
Η ένεση Ziltivekimab μείωσε την πρωτεΐνη που στοχεύει στο σώμα, αλλά όχι τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων στην τελική κλινική δοκιμή την Παρασκευή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ευρέως τουλάχιστον κάποιο όφελος.
Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, χρόνια νεφρική νόσο και φλεγμονή, μια αγορά που η Jefferies εκτιμά ότι αξίζει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η μελέτη έπρεπε να δείξει μείωση του κινδύνου κατά τουλάχιστον 20%, προκειμένου να δικαιολογήσει ευρεία χρήση, δήλωσαν οι αναλυτές της Jefferies πριν από τα αποτελέσματα, ενώ η BMO Capital Markets είχε δηλώσει ότι μια μείωση κατά 15%, θα ήταν επίσης κάτι θετικό.
Σημειώνεται ότι το Ziltivekimab είναι αναστολέας ιντερλευκίνης-6, ο οποίος μπλοκάρει την φλεγμονώδη πρωτεΐνη στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η μελέτη είναι η πρώτη από τις τρεις που διεξάγει η Novo για να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει το πειραματικό φάρμακο στα καρδιαγγειακά.
Η Novo θα συνεχίσει δύο ακόμη δοκιμές με ziltivekimab, η μία θα εξετάσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και η άλλη άτομα που έχουν υποστεί οξεία καρδιακή προσβολή, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το α’ εξάμηνο του 2027.
Να σημειωθεί ότι, η Novartis και η Eli Lilly εργάζονται επίσης σε προϊόντα που χρησιμοποιούν την ίδια προσέγγιση, κάτι που αυξάνει την πίεση στην Novo.
Διαβάστε επίσης:
Sony: Άλμα 40% στα λειτουργικά κέρδη τριμήνου – Αναβαθμίζει την πρόβλεψη για το 2026
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- AbbVie: Το marketing για το Botox έφτασε στα $17 δισ. τα έσοδα β’ τριμήνου – Πού ποντάρει η εταιρεία
- Φωτιά σε Περιφερειακή Αιγάλεω: Hχησε 112 για Αφαία και Άνω Δάσους Χαϊδαρίου – Εκκενώνεται το Ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί
- Ισραήλ: «Πυρά» Μπεν-Γκβιρ και Αϊζενκότ κατά του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Γάζα
- Τραμπ για επιχειρήσεις στο Ιράν: Τους χτυπάμε σκληρά και συνεχίζουμε να κερδίζουμε
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.