Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ο χρυσός υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι ενδείξεις ότι η Fed ενδέχεται να προχωρήσει σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική ενίσχυσαν το δολάριο, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούσαν παράλληλα τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Η spot τιμή του χρυσού υποχώρησε κάτω από τα 3.980 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από την πτώση 2% που σημείωσε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, με τις τιμές να αγγίζουν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

1

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Beth Hammack, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν διαπιστώνει επαρκείς ενδείξεις πως τα επιτόκια περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να χρειαστεί να τα αυξήσει ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Περισσότερες ενδείξεις για τις προοπτικές των αμερικανικών επιτοκίων ενδέχεται να προκύψουν αργότερα την Τετάρτη, όταν ο νέος πρόεδρος της Fed, Kevin Warsh, μιλήσει στο ετήσιο συμπόσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Τον προηγούμενο μήνα, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Warsh είχε καταστήσει σαφές ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να ανεχθεί υψηλό πληθωρισμό.

Στη Μέση Ανατολή, στο μεταξύ, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Jared Kushner και Steve Witkoff είχαν θετικές συνομιλίες με περιφερειακούς ηγέτες στο Κατάρ, ενώ οι τεχνικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν προχωρούν, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Gold Hurt by Rate Jitters and Weak Technicals | Bullion's 50-day MA below 200-day MA, forming a `death cross'
Ο χρυσός πιέζεται από τις ανησυχίες για τα επιτόκια και την επιδείνωση της τεχνικής εικόνας

Ο χρυσός κατέγραψε πτώση 14% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή του από το 2013.

Μετά το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε τον Ιανουάριο, το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε πιέσεις λόγω των εκτιμήσεων ότι η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια εντός του έτους για να αντιμετωπίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, παρά τη μείωση του ενεργειακού κόστους που ακολούθησε την προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν αρνητικό παράγοντα για τα μέταλλα που δεν αποδίδουν τόκο, όπως ο χρυσός.

Ενόψει της δημοσίευσης των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική.

Οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες τον Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ζήτηση για εργατικό δυναμικό παραμένει σταθερή, παράλληλα με την πρόσφατη επιτάχυνση της αύξησης της απασχόλησης. Αυτό δίνει στη Fed μεγαλύτερο περιθώριο να διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ αξιολογεί την πορεία του πληθωρισμού.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο χρυσός αντιμετωπίζει επίσης ενδείξεις αδυναμίας, καθώς ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών υποχώρησε πρόσφατα κάτω από τον αντίστοιχο των 50 ημερών. Το συγκεκριμένο τεχνικό μοτίβο, γνωστό ως death cross, θεωρείται από αρκετούς επενδυτές ένδειξη ότι ενδέχεται να διαμορφώνεται μια μακροπρόθεσμη πτωτική τάση.

Το ασήμι, το οποίο κατέρρευσε κατά 22% στο δεύτερο τρίμηνο, υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,7%, στα 57,63 δολάρια ανά ουγγιά. Πτώση σημείωσε και η πλατίνα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, ενώ πτωτικά κινήθηκε και το παλλάδιο.

Διαβάστε επίσης:

Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για Τράπεζα Κύπρου, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ και Premia

Bitcoin: Σε χαμηλό 21 μηνών λόγω φόβων για αύξηση επιτοκίων από την Fed

 Ευρωβαρόμετρο: «Τρώει» το άγχος της ακρίβειας τους Ευρωπαίους – Το 37% των Ελλήνων φοβάται επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τα επόμενα χρόνια