Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Στο 2,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν άνοδο στο 3%.

Η επίδοση ήταν καλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη στο 3%.

1

Τα στοιχεία δημοσιοποιούνται μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση της νέας απόφασης για τα επιτόκια από την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η BoE (Bank of England) εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις προβλέψεις που είχε διατυπώσει τον Ιανουάριο.

Ο πληθωρισμός κινείται πάνω από τον στόχο του 2% για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας πενταετίας. Τον Απρίλιο, η BoE είχε εκτιμήσει ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να υπερβεί το 3,5% έως το τέλος του έτους, ενώ στο δυσμενέστερο σενάριο θα μπορούσε να ξεπεράσει το 6% στις αρχές του επόμενου έτους.

Ωστόσο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές εμφανίζονται πιο καθησυχασμένες τις τελευταίες ημέρες, μετά τις ενδείξεις επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, βασικής αρτηρίας για τις παγκόσμιες ροές πετρελαίου.

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην Ελβετία την Παρασκευή.

Η βρετανική οικονομία έχει επηρεαστεί περισσότερο από πολλές άλλες δυτικές χώρες από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, λόγω της αυξημένης εξάρτησής της από εισαγόμενο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 3,75%, με αναλογία ψήφων 7-2.

Παρότι ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, έχει δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει χρόνο για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης, ορισμένα μέλη της επιτροπής εκφράζουν ανησυχίες ότι οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αξιοποιήσουν την κατάσταση για να προχωρήσουν σε ευρύτερες αυξήσεις τιμών ή ότι η κρίση θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών στην ικανότητα της BoE να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της.

Ενδεικτικό των ανησυχιών αυτών είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τριμηνιαία έρευνα της BoE που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι πληθωριστικές προσδοκίες των πολιτών για την επόμενη πενταετία ανήλθαν στο 3,9%, το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της σχετικής έρευνας το 2009.

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Γρατσία: Κοντά στη ΔΕΘ το οικονομικό πρόγραμμα της Ελπίδας για την Δημοκρατία – «Βλέπουμε» την αυτοδυναμία

Μειώσεις στις συντάξεις για χιλιάδες δικαιούχους – Πώς θα επιστρέφονται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά

Bloomberg: «Χρυσό» πακέτο 300 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Τεχεράνης μέσα στην συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν