Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Το κόστος από την ενδεχόμενη εφαρμογή των μέτρων ως έχουν του ΙΜΟ θα προσεγγίσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για την περίοδο 2027–2035, επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας πριν από λίγο στη ναυτιλιακή κοινότητα, προσκεκλημένος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά.

Ο υπουργός, στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στην διαμορφωθείσα κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ και τόνισε ότι η πλοιοκτησία κινήθηκε με απόλυτη υπευθυνότητα, θέτοντας ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ασφάλεια των ναυτικών και των πλοίων.

1

Ο κ. Κικίλιας, μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι, ενώ «το υπουργείο Ναυτιλίας θεωρείται από τα τελευταία υπουργεία της κυβέρνησης», εντούτοις, είπε ότι «οι αριθμοί και τα επιτεύγματα της ελληνικής ναυτιλίας αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο, δεδομένου ότι ο ναυτιλιακός κλάδος αξίζει πλήρη αναγνώριση, καθώς η ισχύς του ελληνόκτητου στόλου προσφέρει στη χώρα μας ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, αναβαθμίζοντας τον παγκόσμιο ρόλο της Ελλάδας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά

Αναφερόμενος στα «Ποσειδώνια», ο υπουργός τόνισε ότι έχει αποδειχθεί η διαχρονική αξία της διεθνούς αυτής έκθεσης, όπου υπογράφονται συμφωνίες με ναυπηγεία και ξένους κατασκευαστικούς και εφοδιαστικούς οίκους, αλλά το κυριότερο συγκεντρώνονται οι κορυφαίοι του ναυτιλιακού κλάδου, από όλο τον κόσμο.

Τον Υπουργό προλόγισε, ο πρόεδρος της Λέσχης, Πάρις Ξανάλατος, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις του κλάδου, από τις γεωπολιτικές κρίσεις μέχρι το δυσβάσταχτο κόστος της αποανθρακοποίησης.

Ακολούθησε συζήτηση, όπου οι εφοπλιστές Νίκος Τσάκος και ο Θανάσης Μαρτίνος έθεσαν στον υπουργό το καυτό ερώτημα τι θα κάνει η Πολιτεία για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και του εθνικού νηολογίου.

Ο υπουργός απάντησε ότι γίνεται προσπάθεια ψηφιοποίησης του εθνικού Νηολογίου και απλοποίησης της νομοθεσίας και ελπίζει ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι την προκήρυξη των εθνικών εκλογών την άνοιξη 2027, που είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία.

Διαβάστε επίσης: 

Κινητικότητα στα Στενά του Ορμούζ: Διασχίζουν ήδη δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ιράν

Από την TMS του Γιώργου Οικονόμου στον ρωσικό «σκιώδη στόλο»: Η διαδρομή του τάνκερ Smyrtos που κατέσχεσε η Βρετανία

Κώστας Δελαπόρτας: Η DryDel πούλησε ultramax πέντε ετών σε τιμή ρεκόρ