ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και με δυναμική ήταν η φετινή, υψηλού επιπέδου, συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πάνελ με θέμα «Medicine Shortages & Drug Pricing: Causes, Consequences and Solutions», στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum 2026.
Στο πάνελ συμμετείχε ο Μιχάλης Τσατσαρώνης, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών και CEO της Primepharm, ο οποίος ανέδειξε με σαφήνεια τις προκλήσεις αλλά και τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην ελληνική αγορά φαρμάκου.
Βελτίωση της κατάστασης στις ελλείψεις
Ο κ. Τσατσαρώνης υπογράμμισε ότι η εικόνα σήμερα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση:
«Σήμερα βρισκόμαστε στην καλύτερη φάση από πλευράς ελλείψεων. Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κατάσταση πριν από δύο χρόνια ήταν εντελώς διαφορετική:
«Το 2024, όταν η τωρινή ηγεσία παρέλαβε αυτήν την κατάσταση, ήμασταν σε πολύ κακό επίπεδο. Τότε δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός παρακολούθησης και καταγραφής.»
Ο ρόλος της διαφάνειας και του ΥΣΠΑΔΙΦ
Καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της εικόνας διαδραμάτισε η δημιουργία του ΥΣΠΑΔΙΦ, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί σημαντικό εργαλείο:
«Πλέον υπάρχει το ΥΣΠΑΔΙΦ, και θέλω να δηλώσω πολύ χαρούμενος που υπάρχει. Είναι μια πλατφόρμα καταγραφής των αποθεμάτων και των κινήσεων των εταιρειών και μας δίνει ένα πολύ ισχυρό όπλο ως προς το επιχείρημα της διαφάνειας που ανέκαθεν είχε ο κλάδος μας.»
Η ενίσχυση της διαφάνειας συνέβαλε ουσιαστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην καλύτερη κατανόηση των ροών φαρμάκων στην αγορά.
Μύθοι και πραγματικότητα για τις εξαγωγές
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσατσαρώνης στην αποδόμηση ενός διαδεδομένου μύθου που, όπως ανέφερε, είχε δημιουργήσει στρεβλή εικόνα για τον κλάδο:
«Πριν 2 χρόνια υπήρχε ένα σύννεφο σκόπιμης παραπληροφόρησης που υποστήριζε ότι οι φαρμακαποθήκες εξήγαγαν τις περισσότερες ποσότητες στο εξωτερικό.»
Και συνέχισε διευκρινίζοντας:
«Αυτό, στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε, διότι από το ύψος των συνολικών μας δραστηριοτήτων μόνο το 8% εξήγετο. Που σημαίνει ότι για κάθε 10 σκευάσματα που πωλούνταν στην ελληνική αγορά, λιγότερο από 1 εξαγόταν.»
Η τοποθέτηση αυτή ενισχύει τη θέση ότι οι ελλείψεις δεν συνδέονται με τις εξαγωγές, αλλά με βαθύτερους, δομικούς παράγοντες.
Ανάγκη επαναπροσδιορισμού της φαρμακευτικής πολιτικής
Κλείνοντας, ο κ. Τσατσαρώνης έθεσε το ζήτημα της στρατηγικής κατεύθυνσης της χώρας στον τομέα του φαρμάκου:
«Οφείλουμε άμεσα να κατασταλάξουμε στο ποιες είναι οι προτεραιότητες της Εθνικής φαρμακευτικής μας πολιτικής.»
Τόνισε την ανάγκη για ουσιαστική αναθεώρηση:
«Αδιαμφισβήτητα απαιτείται μια ουσιώδης επικαιροποίηση της φαρμακευτικής μας πολιτικής και των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων.»
Με σαφή προσανατολισμό προς την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών, υπογράμμισε:
«Στρατηγική και εθνική μας προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί η άμεση και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις καινοτόμες θεραπείες που παράγονται παγκοσμίως και όχι να περιορίσουμε ένα μικρό μέρος της συνολικής κοινωνικής δαπάνης μέσω των ανυπόφορων επιστροφών-χαρατσιών των φαρμακευτικών εταιρειών.»
Διαβάστε επίσης:
Ο 89χρονος μετά τον ΕΦΚΑ πήγε στη Λουκάρεως και πυροβόλησε ακόμη δύο άτομα
Τραμπ: Συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσουν την πρόταση του Ιράν
Δήμος Αθηναίων: Προχωρούν οι εργασίες για το νέο πάρκο 25 στρεμμάτων στον Ελαιώνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για τους πυροβολισμούς στο Εφετείο: Αφύλακτα τα δικαστήρια, απροστάτευτοι υπάλληλοι, δικηγόροι και πολίτες
- Κωστής Χατζηδάκης σε Τσίπρα: Η ΔΕΗ από το χείλος της χρεωκοπίας επί ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται εθνικός πρωταθλητής
- Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τον 89χρονο να φεύγει με την καραμπίνα στα χέρια μετά τους πυροβολισμούς στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού
- Holcim (Όμιλος Ηρακλής): Άλμα 3,9% των καθαρών πωλήσεων το α’ τρίμηνο – Ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.