Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τα πεδία του Κιρκούκ στο Ιράκ προς το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν μέσω αγωγού έχουν επανεκκινήσει, ανακοίνωσε η North Oil Company, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη μεταξύ της κυβέρνησης της Βαγδάτης και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG).

Η KRG επιβεβαίωσε τη συμφωνία, αναφέροντας σε δήλωσή της ότι οι δύο πλευρές θα σχηματίσουν κοινή επιτροπή για την επαναφορά των εξαγωγών και ότι τα έσοδα θα επιστρέψουν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

1

Η North Oil Company πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές από το Κιρκούκ θα επανεκκινήσουν με αρχική ικανότητα 250.000 βαρελιών ημερησίως.

Η KRG δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πεδίων και τη διασφάλιση της συνέχειας των εξαγωγών.

Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, που έχουν αυξηθεί περίπου 30% πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι από την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ στο Ιράν τον προηγούμενο μήνα, μειώθηκαν κατά 1,46%, στα 101,91 δολάρια την Τετάρτη.

Ο πρωθυπουργός της KRG, Masrour Barzani, δήλωσε στο X ότι η περιοχή θα επιτρέψει τις εξαγωγές αργού μέσω του αγωγού Κουρδιστάν το συντομότερο δυνατό, λόγω των «εξαιρετικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα».

«Οι συζητήσεις με την Βαγδάτη θα συνεχιστούν για να αρθούν επειγόντως οι περιορισμοί στις εισαγωγές και το εμπόριο προς την περιοχή και για να δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να μπορέσουν να επαναλάβουν την παραγωγή σε ασφαλές περιβάλλον», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Tom Barrack, ο Barzani ανέφερε ότι έχει ζητήσει από την ομάδα της KRG να παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την επανεκκίνηση των εξαγωγών.

Η παραγωγή πετρελαίου από τα νότια πεδία του Ιράκ, όπου παράγεται και εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος του αργού, είχε μειωθεί κατά 70% στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, όπως ανέφεραν πηγές στο Reuters στις 8 Μαρτίου, καθώς η σύγκρουση στο Ιράν είχε ουσιαστικά κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνά περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και η KRG βρίσκονται υπό ένταση, μετά την εφαρμογή νέου ηλεκτρονικού συστήματος τελωνείων νωρίτερα φέτος, που επιτρέπει την παρακολούθηση εισαγωγών και εσόδων, κάτι που η KRG θεωρεί ότι υπονομεύει την αυτονομία της και τον έλεγχο του εμπορίου.

Η προεδρία του Ιράκ κάλεσε την Τρίτη και τις δύο πλευρές να συνεργαστούν για την επανέναρξη των εξαγωγών, ενώ το κοινοβούλιο ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βρει αγωγούς για το ιρακινό αργό ώστε να αποφευχθούν οι οικονομικές ζημίες που προκαλούνται από τις τρέχουσες συνθήκες ασφαλείας.

 

Διαβάστε επίσης 

ΥΠΕΝ: Κοινή επιστολή SolarPower Europe και Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σε Παπασταύρου για την αυτοκατανάλωση – Οι καθυστερήσεις απειλούν την αγορά

Swatch: Ενίσχυση της κερδοφορίας αλλά με προκλήσεις το 2026 – Αφοσιωμένη στο Swiss Made, δεν μεταφέρει την παραγωγή

UniCredit: Αναμένει έως €500 εκατ. μείωση κόστους λόγω της ΤΝ