• Big Story

    Οι ενέργειες «θεραπείας» στην Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζονται – Όλο το παρασκήνιο

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Άλλη μία παραίτηση για προσωπικούς λόγους ανακοίνωσε η  Τράπεζα Πειραιώς, της κας Ευτυχίας Κασελάκη, η οποία ήταν επικεφαλής του τομέα λιανικής.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πειραιώς ο κ. Βασίλειος Κουτεντάκης αναλαμβάνει επικεφαλής του Τομέα Λιανικής Τραπεζικής, Δικτύου Καταστημάτων και Καταθέσεων στην Ελλάδα, ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Πειραιώς.

    Να σημειωθεί ότι η κα Κασελάκη αποχώρησε από  τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς μετά από 19 χρόνια, έχοντας διατελέσει Γενικός Διευθυντής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου.

    Αυτή είναι η  τρίτη παραίτηση υψηλόβαθμου στελέχους της τράπεζας από την αρχή  του μήνα. Υπενθυμίζουμε ότι επίσης για προσωπικούς λόγους έχουν αποχωρήσει οι κ.κ. Κων/νος Γεωργίου και Σπύρος Παπασπύρου.

    Τις επόμενες μέρες αναμένονται και άλλες αποχωρήσεις ανώτατων στελεχών της Πειραιώς.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι όλα τα στελέχη που ήταν επικεφαλής ή είχαν δικαίωμα υπογραφής, στις διευθύνσεις που το πόρισμα των ελεγκτών της Τράπεζας Ελλάδος διαπίστωσε παρατυπίες, παραβάσεις και ενέργειες που αντίκεινται στους διεθνείς τραπεζικούς κανόνες, θα αποχωρήσουν από τον Όμιλο.

    Προς το παρόν η νυν διοίκηση της Πειραιώς, υπό τον κ. Χρήστο Μεγάλου, μελετά το πόρισμα της ΤτΕ καθώς θα απαντήσει για όλα τα «ύποπτα» σημεία που διαπίστωσαν τα κλιμάκια ελεγκτών της κεντρικής τράπεζας. Και ακόμα θα αναφέρει σε ποιες  ενέργειες «θεραπείας» θα προχωρήσει και φυσικά θα επισημαίνει και τις αλλαγές προσώπων σε θέσεις ευθύνης.

    Το πόρισμα όμως μελετά και η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κα Αννα Ζαϊρη και τις επόμενες μέρες θα αποφασίσει αν θα χειριστεί η ίδια την υπόθεση ή θα την αναθέσει σε άλλον εισαγγελέα..

    Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, απαντώντας σε ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο έλεγχος από τα κλιμάκια της ΤτΕ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2017, διήρκησε 6 μήνες και ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου. Οι επιθεωρητές της ΤτΕ εξέτασαν θέματα «αναφορικά με την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου, όπως και διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων και ειδικών πιστοδοτικών θεμάτων».

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η  Τράπεζα Πειραιώς συνεργάστηκε απρόσκοπτα και εποικοδομητικά με την Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

    «Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι τα θέματα που απασχόλησαν τον έλεγχο αντανακλώνται επαρκώς στις δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις της και δεν αναμένει ουσιώδη επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή της θέση ως αποτέλεσμα του διενεργηθέντος από την Τράπεζα της Ελλάδος ελέγχου αυτού» υπογραμμίζει η Διοίκηση στην ανακοίνωση της και ακόμα σημειώνει ότι η τράπεζα «κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, προχώρησε σε σημαντική αναδιάρθρωση της διοικητικής της δομής και ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, μέσω ενδελεχούς αναθεώρησης των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, καθώς και των εσωτερικών της διαδικασιών».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Ο Βασίλειος Κουτεντάκης αναλαμβάνει στην θέση της Ευτυχίας Κασελάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Γεωργακόπουλος: Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Σπ. Παπασπύρου στην Τράπεζα Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρήστος Μεγάλου: Καμία επίπτωση στην Τράπεζα Πειραιώς από τους ελέγχους της ΤτΕ



    ΣΧΟΛΙΑ