ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το θεσμικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει τις περικοπές παραγωγής στις ΑΠΕ αναμένεται άμεσα, είπε χθες ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίακιρη ερώτηση τουυ ΣΥΡΙΖΑ. Η λύση, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος, δεν είναι να μπλοκαριστεί η ανάπτυξη των ανανεώσιμων, αλλά να διορθωθούν οι οικονομικές στρεβλώσεις που γεννούν οι περικοπές και να προστεθούν ευέλικτες μονάδες ώστε να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος.
Ο Τσάφος απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Περικοπές ΑΠΕ – Μη εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/943 και εξόντωση αγροτών, μικροεπενδυτών και ενεργειακών κοινοτήτων προς όφελος των καθετοποιημένων ομίλων», είπε ότι πράγματι υπάρχουν αδικίες, οι οποίες όμως αναγνωρίζονται και θα διορθωθούν μέσα από μια ετήσια οικονομική εκκαθάριση. Όπως είπε, έχει ήδη δουλευτεί από ομάδα εργασίας ένα κείμενο που βρίσκεται σε τελική φάση ωρίμανσης και θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τις ανισορροπίες στον τρόπο που επιμερίζονται οι περικοπές.
Πρισσότερες ΑΠΕ, αλλά και εφεδρείες
Τόνισε, ότι η μεγάλη διείσδυση φωτοβολταϊκών και αιολικών μειώνει θεαματικά το κόστος –χαρακτηριστικό το παράδειγμα του φετινού Αυγούστου, με τιμή χονδρικής 73 ευρώ χαμηλότερη από χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία– όμως δημιουργεί ένα τεχνικό αδιέξοδο: το σύστημα δεν μπορεί πάντα να απορροφήσει όλη την πράσινη παραγωγή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναπόφευκτα μπαίνουν περικοπές και καταγράφονται ακόμα και μηδενικές ή αρνητικές τιμές, φαινόμενο που δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά διεθνής πραγματικότητα στις αγορές με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ.
Η λύση, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, περνά μέσα από το «πακέτο» αποθήκευσης με μπαταρίες και αντλησοταμιεύσεις, αλλά και την παρουσία μονάδων φυσικού αερίου που λειτουργούν ως στρεφόμενη εφεδρεία, έτοιμες να ανεβάσουν παραγωγή όταν τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πέφτουν.
Οι συγκρίσεις με την Ιταλία είναι λάθος
Ο Τσάφος έσπευσε να θυμίσει ότι το 2019 η Ελλάδα πλήρωνε χονδρική 70% ακριβότερη από τη Γερμανία, ενώ φέτος το καλοκαίρι βρέθηκε στην 9η θέση της Ευρώπης, με αισθητά χαμηλότερες τιμές. «Δεν είναι το ιδανικό, αλλά είναι τεράστια βελτίωση», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις συγκρίσεις με την Ιταλία, που έχει χαμηλότερη τιμή στην αγορά Εξισορρόπησς, σημείωσε ότι η χώρα αυτή έχει πολύ μικρότερη διείσδυση ΑΠΕ και γιαυτό υψηλότερη τιμή ενέργειας. Και εξήγησε ότι οι ανάγκες εξισορρόπησης της ελληνικής αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερες.Σημείωσε ότι ο Λογαριασμός Προσαυξήσεων, λειτουργεί ως κανονική αγορά με προσφορές, απορρίπτοντας τις αιχμές περί «κλειστής» διαδικασίας.
Η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους χάρη στις ΑΠΕ, αλλά η διαχείριση της υπερπαραγωγής και των περικοπών είναι το νέο μεγάλο στοίχημα. Το πλαίσιο που θα παρουσιαστεί σύντομα θα προβλέπει οικονομική εκκαθάριση που θα διορθώνει τις οικονομικές αδικίες. “Είναι ένα αρκετά τεχνικό θέμα, γιατί το τι περικόψαμε δεν είναι τόσο ξεκάθαρο ειδικά όταν μιλάμε για την αιολική ενέργεια, οποία έχει πολύ μεγάλη μεταβλητότητα για να καθορίσει ακριβώς κάποιος τι θα παρήγαγες αν δεν σε είχαμε περικόψει. Είναι μια δουλειά που έχει ωριμάσει και είναι σχεδόν έτοιμη. Αυτό θα διορθώσει την οικονομική αδικία όχι των περικοπών, αλλά του επιμερισμού των περικοπών ανάμεσα στους παραγωγούς”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χατζηβασιλείου: Η Άγκυρα εργαλειοποιεί το διεθνές δίκαιο – Βρίσκεται σε γεωπολιτικό βέρτιγκο
- Ryanair: Έκκληση σε Δήμα να λύσει τα προβλήματα στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας – Έχουν επηρεαστεί 1 εκατ. επιβάτες και πάνω από 6.000 πτήσεις
- Δόμνα Μιχαηλίδου: Ξεκινά η β’ φάση του προγράμματος «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»
- ΔΥΠΑ: Πάνω από 6.000 πολίτες στις «Ημέρες Καριέρας» στην Θεσσαλονίκη
