ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διάσημοι καλλιτέχνες και σταρ πέρασαν από εκεί, μεταξύ των οποίων η Μέριλιν Μονρόε, διάσημοι το κατοίκησαν όπως ο κινηματογραφικός παραγωγός Ντέιβιντ Σέλζνικ, που διαφέντευε στο Χόλιγουντ επί δεκαετίες, αλλά εκείνος που έστησε αυτό το πολυτελές διαμέρισμα, μια σουίτα για την ακρίβεια στο νεοϋορκέζικο ξενοδοχείο Plaza, ήταν ο πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ.
Αιτία ήταν κατασκευή του Μουσείου Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ, που ο αμερικανός αρχιτέκτονας είχε αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, έργο για το οποίο εγκατέλειψε το σπίτι του στο Ουισκόνσιν για να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη και να δημιουργήσει εκεί έναν δικό του χώρο, γραφείο και κατοικία, στο Plaza διακοσμώντας τον σε ένα ασυνήθιστα πολυτελές στυλ. Για να πουληθεί πάντως σήμερα, αφού βεβαίως μεσολάβησαν και άλλοι ιδιοκτήτες, για 18,9 εκατομμύρια δολάρια.
Η κατασκευή του Μουσείου Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ άρχισε το 1954, χρονιά που ξεκίνησε και το μακρύ ταξίδι σ΄αυτό το έργο για τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ, ο οποίος είχε περάσει πολλά χρόνια διαφωνώντας με τον Γκούγκενχαϊμ για τον πλέον εμβληματικό σπειροειδή σχεδιασμό του κτηρίου αλλά και με τις δημοτικές αρχές για τις άδειες οικοδομής.

Όταν επιτέλους όλα μπήκαν σε τάξη ο Γκούγκενχαϊμ είχε πλέον πεθάνει (το 1949), όμως ο ίδρυμά του θα υλοποιούσε την επιθυμία του για το μουσείο, προκειμένου να στεγάσει την εκπληκτική συλλογή του μοντέρνας τέχνης. Και καθώς το φιλόδοξο σχέδιο έμπαινε σε εφαρμογή ο διάσημος αρχιτέκτονας έπρεπε να είναι παρών για να το επιβλέπει. Αυτό θα ήταν έτσι, το σπίτι του για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ
Στο δεύτερο όροφο του Plaza, το γωνιακό διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων, γνωστό ως Σουίτα Φρανκ Λόιντ Ράιτ με την απαράμιλλη θέα στο Σέντραλ Παρκ είναι ένας χώρος 372 τετραγωνικών, που απέχει πολύ πάντως, σήμερα, από το πώς τον άφησε ο Ράιτ. Κι αυτό, γιατί το 2009 είχε υποστεί μια μεγάλη ανακαίνιση από το ζεύγος των συλλεκτών και εκδοτών του περιοδικού «Galerie» Λίζα και Ντέιβιντ Κόεν, που είχαν προσθέσει μία σειρά από πινελιές Art Deco.

Αλλά κυρίως ο Ράιτ ήταν αυτός, που κατά την διάρκεια της παραμονής του στη σουίτα 409 – όπως ήταν η επίσημη ονομασία της- την είχε διακοσμήσει με τα αγαπημένα του έπιπλα από μαύρη λάκα. Τα είχε φέρει από το Τάλισεν, την έδρα του στο Ουισκόνσιν αφαιρώντας όλα τα άλλα έπιπλα – εκτός από δύο κόκκινες βελούδινες καρέκλες – που άφησαν πίσω τους οι προηγούμενοι κάτοικοι, ο παραγωγός Ντέιβιντ Σέλζινκ και η σύζυγός του Τζένιφερ Τζόουνς. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά περίτεχνο και πλούσιο τόσο, που ο Ράιτ είχε αρνηθεί στο περιοδικό «House Beautiful» να φωτογραφίσει το διαμέρισμα για να μην τον συνδέσουν με την πολυτέλειά του.
Ο αρχιτέκτονας Τζον Ράτενμπουρι, ένας από τους συνεργάτες του Ράιτ θυμόταν πάντως αργότερα για την διαμονή σ΄αυτό το διαμέρισμα: «Όταν ο κύριος και η κυρία Ράιτ ταξίδευαν στη Νέα Υόρκη, συνήθως έπαιρναν μαζί τους την Κέι [τη σύζυγό μου]. Πήγαινε για ψώνια με την κυρία Ράιτ, βοηθούσε με τις αποσκευές, απαντούσε στο τηλέφωνο και μαγείρευε στη μικρή κουζίνα. Το μόνο φαγητό που ενδιέφερε τον κύριο και την κυρία Ράιτ από όσα σέρβιρε το Plaza ήταν το αρνί τους».

Οι επισκέπτες
Και εδώ ο αρχιτέκτονας άρχισε να δέχεται επισκέπτες. Όλοι οι πελάτες του Ράιτ περνούσαν από το διαμέρισμα, συμπεριλαμβανομένων των Μαξ Χόφμαν, επιχειρηματία στην αυτοκινητοβιομηχανία και του ραβίνου Μόρτιμερ Τζ. Κοέν. Η ζωγράφος Τζόρτζια Ο’ Κιφ είχε πάει επίσκεψη με έναν πίνακά της, την «Λεκάνη με σκιές και το φεγγάρι» (1943), που ο Ράιτ κρέμασε στον τοίχο δίπλα στα δικά του σχέδια.
Πιο γνωστή ήταν η περίπτωση της Μέριλιν Μονρόε, που επισκέφθηκε το σπίτι με τον νέο της σύζυγο, Άρθουρ Μίλερ ελπίζοντας, ότι ο Ράιτ θα μπορούσε να τους σχεδιάσει μια κατοικία στο Κονέκτικατ. Και πράγματι ο Ράιτ σχεδίασε το σπίτι, αλλά το έργο σταμάτησε όταν το ζευγάρι χώρισε. Το σχέδιο όμως επαναχρησιμοποιήθηκε το 1994 από το γραφείο Taliesin Associated Architects για ένα κλαμπ γκολφ.

Το φημισμένο ξενοδοχείο
Οι επισκέπτες σήμερα εισέρχονται σε ένα κομψό φουαγιέ, που ανοίγει σε μεγάλους χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας, πλαισιωμένους από βενετσιάνικα γύψινα στους τοίχους και ξύλινα δάπεδα. Η κύρια σουίτα, χωρισμένη από τα άλλα υπνοδωμάτια είναι εξίσου πολυτελής, με μία ειδικά σχεδιασμένη γκαρνταρόμπα και ένα ιδιωτικό μπάνιο διακοσμημένο με μωσαϊκά και μαρμάρινους νεροχύτες. Επίσης η τραπεζαρία φιλοξενεί ένα πιάνο με ουρά.
Το Plaza, χαρακτηρισμένο ως εθνικό ιστορικό ορόσημο διαθέτει τη δική του ιστορία. Εγκαινιασμένο το 1907 σε στιλ Γαλλικής Αναγέννησης το κτήριο προσέφερε επί δεκαετίες φιλοξενία σε μια σειρά από διάσημους πελάτες. Μεταξύ αυτών η ρωσίδα πριγκίπισσα και ζωγράφος Βίλμα Λβοφ-Παρλάγκι, η οποία ζούσε σε μια σουίτα στον τρίτο όροφο στις αρχές του 20ού αιώνα με το κατοικίδιό της, το λιοντάρι Γκόλντφλεκ και η τραγουδίστρια Κέι Τόμσον, η οποία έγραψε τη σειρά βιβλίων της «Ελοΐζ» κατά τη διάρκεια της διαμονής της, την δεκαετία του ’50. Πελάτες επίσης ήταν ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και Ζέλντα Φιτζέραλντ, οι Beatles και ο έμπορος τέχνης Τζόζεφ Ντουβίν, ο οποίος διεξήγαγε δημοπρασίες στην αίθουσα χορού του Plaza.

Το 2006 πάντως, πολλά αντικείμενα από τα δωμάτια του Plaza, συμπεριλαμβανομένης της σουίτας Φρανκ Λόιντ Ράιτ δημοπρατήθηκαν στον οίκο Christie’s. Τα αντικείμενα του Ράιτ περιλάμβαναν δύο ζευγάρια πολυθρόνες από μαόνι και μία ομάδα φωτομηχανικών αναπαραγωγών των σχεδίων του αρχιτέκτονα. Η κορυφαία συλλογή ωστόσο, ήταν ένα σετ σχεδίων του Μουσείου Guggenheim του Ράιτ, συνοδευόμενα από πλαισιωμένη φωτογραφία του αρχιτέκτονα, που παρευρέθηκε στην κατασκευή του μουσείου.
Διαβάστε επίσης:
Σοβάς σαν σκυρόδεμα – Ανακάλυψη από τους αρχαίους Φοίνικες
Μισός Πούτιν – Μισός Χίτλερ: Πανό σε εσθονικό μουσείο εξοργίζει τη Ρωσία
Λίνα Μενδώνη για Τατόι: Δεν αποκαθιστούμε απλώς μνημεία, επανασυστήνουμε έναν ιστορικό τόπο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζαχαράκη: Δεν πρέπει να συμβάλλουμε ούτε κατ’ ελάχιστον στην απονομιμοποίηση του Αρχιεπισκόπου Σιναίου Δαμιανού
- SpaceX: Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9
- Lamda Development: Εκλεισε το placement για το 6,74% – Πάνω από 5 φορές η υπερκάλυψη
- Νικήτας Κακλαμάνης: Παρέλκει η έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων
