Το έντονο ενδιαφέρον της για επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο εξέφρασε η Ισπανία, γεγονός που αποτυπώνεται και με το νέο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΟΣΕ και των Ισπανικών Σιδηροδρόμων ADIF, που υπεγράφη την περασμένη Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης με τον Ισπανό υφυπουργό Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας José Antonio Santano Clavero βρέθηκε το πλαίσιο των υποδομών και των μεταφορών στις δύο χώρες, οι δυνατότητες που υφίστανται για ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία σε συγκεκριμένα έργα, όπως επίσης και ο συντονισμός στα κρίσιμα ζητήματα της νομοθετικής περιόδου 2024 – 2029 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι περιλάμβανε η ατζέντα των συζητήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Δήμα και του κ. Κυρανάκη με τον κ. Clavero περιλάμβανε μεταξύ άλλων:
- το ECTS μεταξύ ΟΣΕ και Ineco, με ενδεχόμενη τη συνδρομή των Ισπανών στην πιστοποίηση του ECTS,
- το μνημόνιο συνεργασίας (MoU) ΟΣΕ και ADIF, για τη συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των δύο διαχειριστών υποδομής,
- την πορεία της αναβάθμισης των συρμών της Γραμμής 1 του μετρό στο εργοστάσιο της NK Trailers στον Βόλο από την ισπανική CAF.
Ισπανικό επενδυτικό ενδιαφέρον
Παράλληλα, οι Ισπανοί δήλωσαν για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον τους για τη θέση του τεχνικού συμβούλου στον νέο ΟΣΕ και να εμπλακούν περισσότερο στο έργο της αναδιοργάνωσής του. Επίσης, η ισπανική πλευρά παρουσίασε επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα υποδομών και μεταφορών στην Ελλάδα συζητώντας, παράλληλα τη δυνατότητα υπερβάσεων σε υφιστάμενες επενδύσεις από ισπανικές εταιρείες. Τα έργα αυτά αφορούν ως επί το πλείστον σιδηροδρομικές υποδομές και τις διασυνδέσεις με τα λιμάνια όπως πχ. Πειραιάς με Προμαχώνα, τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης κ.ο.κ. με επίκεντρο της εμπορευματικές μεταφορές.
ADIF: Η εταιρεία πίσω από τη σιδηροδρομική ανάπτυξη στην Ισπανία
Η Administrador de Infraestructuras Ferroviarias (ADIF) είναι ο ισπανικός κρατικός οργανισμός, που διαχειρίζεται τη σιδηροδρομική υποδομή της χώρας, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου και παίζοντας πρωταρχικό ρόλο στην σιδηροδρομική ανάπτυξη.
Ένα από τα ατού του φορέα είναι ότι αναπτύσσει και εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης, σηματοδότησης και ασφάλειας (ETCS, σύγχρονα συστήματα τηλεδιοίκησης, διαχείριση σταθμών κ.λπ.), αποτελώντας πρότυπο και για άλλες χώρες, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας, της αποδοτικότητας και εν γένει της ανάπτυξης του μεταφορικού έργου.
Την ίδια ώρα, ο φορέας συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά προγράμματα υποδομών, αλλά και στην ανάπτυξη του διασυνδεδεμένου Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ, TEN-T), στοχεύοντας στη διασύνδεση των ευρωπαϊκών χωρών μέσω σύγχρονων σιδηροδρομικών αξόνων.
Επίσης, ο φορέας επιδιώκει συνεργασίες για έργα υποδομών και μεταφορών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθώντας πάντα τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Να σημειωθεί σε, ότι η ADIF έχει συνεργαστεί ήδη με χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (Γαλλία, Πολωνία, Δανία, Κροατία, Σουηδία), της Μεσογείου και των Βαλκανίων (Ιταλία, Ελλάδα, Βοσνία – Ερζεγοβίνη), της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής (Τυνησία, Αίγυπτος, Μαρόκο), γεγονός που δηλώνεις και την ηχηρή της παρουσία στον κλάδο των μεταφορών.
Οι τομείς της ελληνοϊσπανικής συνεργασίας
Η ελληνοϊσπανική συνεργασία με βάση το μνημόνιο των δύο οργανισμών, ΟΣΕ και ADIF αφορά τους εξής τομείς:
Οι τομείς συνεργασίας θα είναι κυρίως οι εξής, αν και το Μνημόνιο δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτούς:
• Αστικά, διαπεριφερειακά, συμβατικά και σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας,
• Χωροταξικός σχεδιασμός και εδαφική ανάπτυξη,
• Σχεδιασμός υποδομών,
• Μελέτες σκοπιμότητας / Οριστικές μελέτες,
• Κατασκευή: μέθοδοι, διαδικασίες προμηθειών, πακέτα συμβάσεων,
• Υλοποίηση σιδηροδρομικών συστημάτων: γραμμή, σηματοδότηση, ERTMS, παροχή ενέργειας, επικοινωνίες κ.ά,
• Διαδικασίες για την ανανέωση και βελτίωση της απόδοσης της σιδηροδρομικής υποδομής,
• Λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών,
• Συντήρηση της υποδομής,
• Προμήθειες και εφοδιαστική αλυσίδα,
• Ασφάλεια και Προστασία,
• Εμπειρία στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δραστηριότητας (π.χ. BIM, Ψηφιακά Δίδυμα ή η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης),
• Κριτήρια βιωσιμότητας και κατασκευής ανθεκτικών υποδομών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής,
• Κοινά σεμινάρια, εργαστήρια και συνέδρια,
• Ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας γενικότερα,
• Οποιοσδήποτε άλλος τομέας εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας.
Δείτε εδώ το μνημόνιο συνεργασίας ΟΣΕ και ADIF
Διαβάστε επίσης:
Νέο κεφάλαιο στον ελληνικό σιδηρόδρομο – Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Σιδηρόδρομος: Το ιαπωνικό παράδειγμα που μελετά ο Κυρανάκης για τα ελληνικά τρένα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ουκρανία – Ρωσία: Νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπουλη
- Εκλογές στην Ιαπωνία: Η κυβέρνηση μειοψηφίας είναι πιθανόν να χάσει τον έλεγχο της Άνω Βουλής, σύμφωνα με τα exit polls
- Ιράν: Συμφώνησε σε συνομιλίες με Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία για το πυρηνικό του πρόγραμμα
- Συρία: Περισσότεροι από 1.000 νεκροί ο τραγικός απολογισμός της βίας στο νότιο τμήμα της χώρας
