ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αβεβαιότητα που προκαλούν οι εμπορικές εντάσεις και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών οικονομιών το 2025, σύμφωνα με νέα ανάλυση του ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης Scope Group.
Ο οίκος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, τοποθετώντας την πλέον στο 1,8% για το 2025, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,7% τον Οκτώβριο. Για το 2026, η πρόβλεψη παραμένει στο ίδιο επίπεδο (1,8%), ενώ το 2024 η οικονομία των ΗΠΑ είχε καταγράψει αύξηση 2,8%. Στον αντίποδα, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη με τον οίκο να προβλέπει ανάπτυξη 2,1% το 2025 (από 2% στην προηγούμενη πρόβλεψη).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να μειωθεί στο 3,0% το 2025, από 3,3% το 2024, προτού κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα στο 3,1% το 2026, σύμφωνα με τον Dennis Shen, επικεφαλής του Μακροοικονομικού Συμβουλίου της Scope και βασικό συντάκτη της έκθεσης.
Ο Shen επισημαίνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα από τα επίπεδα της προ-πανδημικής περιόδου, εξαιτίας της επίμονης πίεσης από τον διαρθρωτικά αυξημένο πληθωρισμό.
Όσον αφορά τη Γερμανία, η Scope εκτιμά μηδενική ανάπτυξη για το 2025, σημαντικά χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη 0,9%. Το 2024, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είχε υποχωρήσει κατά 0,2%, ενώ για το 2026 προβλέπεται ανάπτυξη 1,2%.
Για την Ευρωζώνη συνολικά, ο οίκος αναμένει άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,1% φέτος – σημαντικά χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση του 1,6% – με τον ρυθμό να ενισχύεται στο 1,5% το 2026.
Παρά τη γενική επιβράδυνση, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, με την Ελλάδα να αναβαθμίζεται, ενώ η Ισπανία στο 2,5% (από 2,2%). Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις, προβλέπεται επιβράδυνση στο 1,8% το 2026.
Αντιθέτως, για τη Γαλλία και την Ιταλία η Scope προβλέπει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Γαλλία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά μόλις 0,7% (έναντι 1,3% προηγουμένως), ενώ η Ιταλία προβλέπεται να κινηθεί στο 0,6% (από 1%).
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 9,1% σημείωσε ο τζίρος στη βιομηχανία τον Απρίλιο 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί Πιερρακάκης και Στουρνάρας επιμένουν στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων
- Château Margaux: Ο Έλληνας από την Πάτρα, το μυθικό κρασί και μια φιάλη που πουλήθηκε για 7.200 ευρώ
- Εργολάβοι: Αναθεώρηση τιμών και εξάμηνη παράταση ζητούν για να μην παγώσουν τα δημόσια έργα
- ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Δια χειρός Παπασταύρου η σούπερ υπερκάλυψη, πόσες μετοχές θα πάρουν παλαιοί και νέοι μέτοχοι
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.