Στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 15ου Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση προχώρησε νωρίτερα την Τρίτη το Ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 81% των Ελλήνων οδηγών υπερβαίνει το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα/ώρα.

«Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του παρόντος Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση, η μεγάλη πλειοψηφία των συμπεριφορών που μελετήθηκαν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανάληψη ρίσκου και αγενής συμπεριφορά. Αυτή η αλλαγή μάς ενθαρρύνει να εντείνουμε τις ενημερωτικές εκστρατείες μας σχετικά με την επικινδυνότητα ορισμένων πρακτικών στο τιμόνι και τα οφέλη μιας ήρεμης οδήγησης για τον εαυτό μας και τους άλλους», δήλωσε η Bernadette Moreau, Διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος VINCI Autoroutes.

1

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθυντής Ελλάδας VINCI Concessions/ Μέλος Δ.Σ. Ιδρύματος VINCI AUTOROUTES, «Τα φετινά ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση δίνουν έναν συγκρατημένα αισιόδοξο τόνο. Παρατηρείται μικρή πρόοδος στη συμμόρφωση με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περιορισμός της διάσπασης προσοχής, καθώς και λιγότερο αγενείς και επιθετικές συμπεριφορές. Τα ποσοστά όμως, παραμένουν υψηλά και μας υπενθυμίζουν ότι η πρόοδος δεν είναι δεδομένη και η προσπάθεια όλων μας πρέπει να ενταθεί. Η υπεύθυνη οδήγηση ξεκινά από την προσωπική μας στάση. Ας δώσουμε προτεραιότητα στην υπευθυνότητα και τον σεβασμό με στόχο δρόμους πιο ασφαλείς και ανθρώπους πιο ευσυνείδητους στη συμπεριφορά τους πίσω από το τιμόνι. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας».

«Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, αν και ιδιαίτερα ανησυχητικά, δεν αποτελούν έκπληξη, καθώς επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της πρόσφατης Έρευνας Οδικής Συμπεριφοράς που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», στο πλαίσιο του έργου “2024 FIA Mobility Grants – Driving Change”. Είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση και η εκπαίδευση των Ελλήνων οδηγών για να αντιληφθούν πως η υπεύθυνη οδήγηση δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση απέναντι στη ζωή τη δική τους και των άλλων. Είναι ευθύνη όλων μας αυτά τα στατιστικά να μηδενιστούν.», εξήγησε η Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, Πρόεδρος Ι.Ο.Α.Σ. «Πάνος Μυλωνάς».

Αγένεια: Παρατηρείται κάμψη, αλλά τα επίπεδα παραμένουν υψηλά

Το 83% των Ευρωπαίων οδηγών δηλώνει ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών. Το ποσοστό αυτό στην Ελλάδα για το 2025 παραμένει σταθερό στο 89% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 50% παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό των οδηγών παρουσίασε μείωση 2% αγγίζοντας το  57%.

Το άσκοπο κορνάρισμα είναι ακόμα μία συμπεριφορά αγένειας που συναντάται στους δρόμους. Το 47% κορνάρει άσκοπα στους οδηγούς που τους ενοχλούν. Το ποσοστό των οδηγών στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας στο 56%.Το 30% των Ευρωπαίων σκόπιμα «κολλάει» στο όχημα ενός οδηγού που το εκνευρίζει, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό των οδηγών μειώθηκε στο 46%. Το 18% των Ευρωπαίων οδηγών κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με έναν άλλον οδηγό, ποσοστό που στην Ελλάδα αγγίζει το 21%.

Συμμόρφωση με τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας: Μικρή βελτίωση στη συμπεριφορά

Το 85% των Ευρωπαίων οδηγών λέει ότι υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα/ώρα. Το ποσοστό στην Ελλάδα παραμένει σταθερό, αγγίζοντας το 81% των Ελλήνων οδηγών. Παράλληλα, το 56% δεν σέβεται τις αποστάσεις ασφαλείας, ποσοστό που για τα ελληνικά δεδομένα υποχώρησε στο 55%.

Παράλληλα, το 51% δηλώνει ότι οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό αγγίζοντας το 68% αν και έχει υποχωρήσει κατά 2%.

Το 34% των Ευρωπαίων οδηγών κάνει προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο. Το ποσοστό στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 1% φτάνοντας στο 34%.

Οδήγηση με απόσπαση προσοχής: περιορισμένη συνήθεια αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή

Το 77% των Ευρωπαίων οδηγών χρησιμοποιεί smartphone ή ρυθμίζει το GPS ενώ οδηγεί (σταθερό, 82% των Ελλήνων οδηγών). Το 67% των οδηγών μιλάει στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί (σταθερό αλλά +6 σε σύγκριση με το 2018, 72%των Ελλήνων οδηγών) και το 43% το κάνει συστηματικά (- 1, 39%των Ελλήνων οδηγών).
Περισσότεροι από 1 στους 2 οδηγούς μιλούν μέσω συστήματος συνομιλίας Bluetooth με ενσωματωμένο ηχείο (58%, +1 σε 1 χρόνο αλλά +13 σε σύγκριση με το 2018, 56%). Το 25% στέλνει ή διαβάζει μηνύματα κειμένου ή email ενώ οδηγεί (-1, 26% των Ελλήνων οδηγών). Το 81% των οδηγών δηλώνει ότι μερικές φορές στρέφει το βλέμμα του εκτός του δρόμου για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα όταν οδηγεί (-3 στον 1 χρόνο αλλά +5 σε 4 χρόνια,79% των Ελλήνων οδηγών).

Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο 2025

Νωθρότητα και κόπωση: μια επιβλαβής επίδραση στην οδηγική συμπεριφορά

Το 32% (-6, 40% των Ελλήνων οδηγών) των Ευρωπαίων οδηγών λέει ότι οδηγεί ενώ αισθάνεται έντονη κούραση.

Μεταξύ αυτών:

Το 34% έχει την εντύπωση ότι έχει αποκοιμηθεί ελάχιστα στο τιμόνι έναντι του 25% των οδηγών γενικά (31% έναντι 24% των Ελλήνων οδηγών).

Το 21% παραδέχεται ότι είναι πιο νευρικό, παρορμητικό ή επιθετικό κατά την οδήγηση έναντι του14% των οδηγών γενικά (13% έναντι 12%).

Το 77% παραδέχεται ότι μερικές φορές δίνει λιγότερη προσοχή στην οδήγηση και ότι διασπάται η προσοχή του έναντι του 53% των οδηγών γενικά (77% έναντι 60%).

Αλκοόλ, ναρκωτικά, φαρμακευτική αγωγή: επίμονες πρακτικές παρά την επίγνωση των κινδύνων

Το 5% των οδηγών (-2, 9% των Ελλήνων οδηγών) έχει ήδη οδηγήσει σε κατάσταση μέθης, δηλαδή ενώ έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο και αισθάνεται τις επιπτώσεις του αλκοόλ στη φυσική και νοητική του κατάσταση.

Μεταξύ αυτών, το 85% των οδηγών θεωρεί επικίνδυνο να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ (85%).

Το 2% έχει ήδη οδηγήσει έπειτα από χρήση κάνναβης (-2, 4%) και το 8% έχει ήδη οδηγήσει μετά από λήψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εγρήγορσή τους (-3, 8%).

Ασφάλεια των εργαζομένων: ανησυχητική έλλειψη επαγρύπνησης

Το 73% των οδηγών δεν εφαρμόζει συστηματικά τα προληπτικά μέτρα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια των αστυνομικών όταν πλησιάζει σε μια ζώνη επέμβασης (επιβράδυνση και μετακίνηση όσο το δυνατόν πιο μακριά, 85% των Ελλήνων οδηγών).

Το 50% ξεχνά να επιβραδύνει κοντά σε μια ζώνη εργασίας (-1, 46% των Ελλήνων οδηγών).

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.403 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφει τη συμπεριφορά και την εικόνα των Ευρωπαίων στο τιμόνι. Με αυτόν τον τρόπο καθιστά δυνατή την παρακολούθηση της εξέλιξης της επικίνδυνης συμπεριφοράς και των καλών πρακτικών που θα βοηθήσουν στη στοχευμένη διαμόρφωση των μηνυμάτων πρόληψης.

Διαβάστε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας

 

Διαβάστε επίσης:
Profile: Προχωρά σε Private placement του 1,427% των μετοχών

Πρόταση προανακριτικής ΝΔ: Παράβαση καθήκοντος το προς διερεύνηση αδίκημα Καραμανλή – Όλο το κείμενο

Φιντάν από Μόσχα: Επιθυμεί η Τουρκία να φιλοξενήσει τις επόμενες συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας