ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αύξηση εσόδων κατέγραψε η Vodafone Ελλάδος στο οικονομικό έτος 2024-2025 (Απρίλιος 2024 – Μάρτιος 2025), κυρίως λόγω της ανάληψης σημαντικών έργων στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Vodafone Group, ο κύκλος εργασιών της ελληνικής θυγατρικής, παρά τη μικρή πτώση στο δεύτερο εξάμηνο (από 535 εκατ. ευρώ το 2024 στα 527 εκατ. ευρώ το 2025) διαμορφώθηκε στα 1,068 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Η ανοδική πορεία του κύκλου εργασιών αποδίδεται κυρίως στην ενισχυμένη δραστηριότητα του Vodafone Business, το οποίο έχει αναλάβει σειρά σημαντικών έργων του Δημοσίου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, θετική επίδραση είχαν και οι μετατροπές καρτοκινητών συνδέσεων σε συμβόλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, τα έσοδα από υπηρεσίες – δείκτης-κλειδί για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών – διαμορφώθηκαν στα 933 εκατ. ευρώ, έναντι 902 εκατ. ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3,4%.
Tα προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα (EBITDA after leases – EBITDAal) κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 26,8%, καθώς ανήλθαν στα 157 εκατ. ευρώ έναντι 201 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, αυτές κινήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, φθάνοντας στα 153 εκατ. ευρώ έναντι 144 εκατ. ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, η Vodafone Ελλάδος εξυπηρετούσε στο τέλος Μαρτίου 2025 συνολικά 4,272 εκατ. γραμμές, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024 (4,309 εκατ. γραμμές). Οι συνδρομητές συμβολαίου αυξήθηκαν κατά 149.000 στη διάρκεια του έτους, φθάνοντας να αποτελούν πλέον το 49,3% της συνολικής πελατειακής βάσης — το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της εταιρείας.
Αντιθέτως, στις ευρυζωνικές συνδέσεις παρατηρήθηκε μείωση κατά 17.000, με το συνολικό πλήθος τους να διαμορφώνεται στις 917 χιλιάδες στο τέλος της οικονομικής χρήσης.
Το Vodafone Business
Η Vodafone Ελλάδας την τελευταία τριετία έχει αναθέσεις έργων συνολικής αξίας 325 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Από το σύνολο των αναθέσεων, έχουν ήδη ολοκληρωθεί εμβληματικά έργα που καταδεικνύουν το αποτύπωμα της Vodafone στην ψηφιακή μετάβαση του κράτους.
Ενδεικτικά, η εταιρεία έχει υλοποιήσει:
Στις δημόσιες υπηρεσίες:
-Μετασχηματισμό και ψηφιοποίηση 126 Προξενικών Αρχών της Ελλάδας, ελαχιστοποιώντας τη φυσική παρουσία και τη γραφειοκρατία για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού.
-Κύρια και εφεδρικής υποδομής Data Centers για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) εξασφαλίζοντας επιχειρησιακή συνέχεια, ασφάλεια δεδομένων και μηδενική ενεργειακή κατανάλωση στο νέο εφεδρικό κέντρο.
Στον πυλώνα της βιωσιμότητας:
Δίκτυο ηλεκτρικών ποδηλάτων και σταθμών φόρτισης σε 5 δήμους, προάγοντας την πράσινη κινητικότητα στις τοπικές κοινωνίες.
Στον τομέα της εκπαίδευσης:
-Εγκατάσταση 12.000 διαδραστικών πινάκων σε 2.411 σχολεία της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο του πρώτου τμήματος του έργου.
-Αναβάθμιση και ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης εκπαιδεύσεων για το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την ψηφιακή επιμόρφωση 40.000 εκπαιδευτικών σε ετήσια βάση.
-Εγκατάσταση εξοπλισμού STEM σε 3.684 σχολικές μονάδες στο τρίτο τμήμα του έργου.
-Ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για φοιτητές και προσωπικό στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Διαβάστε επίσης:
ΟΤΕ-Nova-Vodafone: Αλλάζουν τα δεδομένα οι νέες διοικήσεις
ΕΚΤ: Πώς ο χρυσός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
