Πηγή κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι αγορές χρυσού σε περίπτωση γεωπολιτικής έντασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Συνδυαστικά, η ζήτηση, η κυριαρχία των μεγάλων εμπόρων και οι αδιαφανείς συναλλαγές, αυξάνουν το ρίσκο, έγραψαν τέσσερις οικονομολόγοι της ΕΚΤ σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και θα συμπεριληφθεί σε ευρύτερη έκθεση κινδύνων που αναμένεται την Τετάρτη.

1

«Σε περίπτωση ακραίων γεγονότων, υπάρχει περίπτωση να επηρεαστεί αρνητικά η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, κάτι που θα προέρχεται από τις αγορές χρυσού», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν τρωτά σημεία καθώς οι αγορές εμπορευμάτων που τείνουν να συγκεντρώνονται σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, συχνά περιλαμβάνουν μόχλευση και χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό αδιαφάνειας λόγω της χρήσης εξωχρηματιστηριακών παραγώγων (OTC derivatives)», συμπληρώνουν.

Πτώση στις αγορές

Σημειώνεται ότι ο χρυσός σημείωνε πτώση σήμερα το πρωί, καθώς εξασθένησαν οι επιπτώσεις από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s και η προσοχή στράφηκε στην αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών.

Ο χρυσός διολίσθησε κατά 0,5% σε περίπου 3,212 δολάρια ανά ουγγιά, εξαλείφοντας κάποια κέρδη από τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κινήθηκε ανοδικά, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές και το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ ενίσχυσαν τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια.

Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευτηκε πάνω από τα 3.218 δολάρια ανά ουγγιά, αφού σημείωσε άνοδο έως και 1,4% το πρωί στην Ασία.

Αυτό συνέβη αφότου η Moody’s ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι υποβαθμίζει το αξιόχρεο των ΗΠΑ από Aaa σε Aa1, επικαλούμενη την αδυναμία των διαδοχικών κυβερνήσεων της χώρας να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ωστόσο, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έχουν σημειώσει αρκετές διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα υπέστη τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο, λόγω της χαλάρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, μετά από ένα καταιγιστικό ράλι που οδήγησε την τιμή του πάνω από τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα.

Ο χρυσός εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο φέτος, λόγω των παγκόσμιων συγκρούσεων, του δασμολογικού παροξυσμού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των εισροών σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs).

Διαβάστε επίσης:

Fed: Αξιωματούχοι της σηματοδοτούν πιθανή διατήρηση του επιτοκίου τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο

Κίνα: Οι ΗΠΑ υπονόμευσαν τις εμπορικές συνομιλίες βγάζοντας ανακοίνωση για τα μικροτσίπ της Huawei

Ολοκληρώθηκε η συνομιλία Τραμπ – Πούτιν για την Ουκρανία – Νέα συνομιλία με Ζελένσκι