ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τρέχουν οι εξελίξεις στο Ουκρανικό, με το τηλεφώνημα των δύο προέδρων, του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν που επίκεται στις 17.00 ώρα Ελλάδος να έχει συγκεντρώσει την προσοχή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε πως μετά το τηλεφώνημά μου του με τον Πούτιν, θα ενημερώσει τον Ουκρανό ομόλογό του και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Ουκρανίας και άλλους ηγέτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Στην ανάρτησή του στο Truht Social ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή ημέρα θα είναι «παραγωγική» και θα καταλήξει με ανακοίνωση για εκεχειρία ώστε «αυτός ο πολύ βίαιος πόλεμος, ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, να σταματήσει».
Την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Γερμανίας και Βρετανίας με εκπρόσωπο του Κιρ Στάρμερ να δηλώνει ότι «συζητήθηκε η ανάγκη για μια άνευ όρων εκεχειρία και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πάρει στα σοβαρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Συζητήθηκαν και οι κυρώσεις αν η Ρωσία δεν εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις αυτές».
Το σημερινό τηλεφώνημα ακολουθεί αφενός τις άκαρπες – όσον αφορά το θέμα της εκεχειρίας – συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, τις πρώτες μετά το ναυάγιο του 2022 και αφετέρου τη σφοδρή ρωσική επίθεση με 273 drones και στόχο το Κίεβο, το Ντιπροπετρόφσκ και το Ντονέτσκ.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι που συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, στη Ρώμη στο περιθώριο της τελετής ενθρόνισης του νέου Πάπα, δήλωσε πως «επαναβεβαίωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εμπλακεί σε πραγματική διπλωματία τονίζοντας την ανάγκη για μια πλήρη και χωρίς όρους εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν».
Πληροφορίες από κύκλους κοντά στο Κρεμλίνο αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί πιθανή τη στρατιωτική επικράτηση σε τέσσερις διεκδικούμενες περιοχές μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό περιορίζει τα περιθώρια για ουσιαστικές παραχωρήσεις στη συνομιλία με τον Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενδέχεται να προχωρήσει μονομερώς σε ειρηνευτική πρόταση, ακόμα και χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας.
Παρά τις εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου που διαρκεί πλέον τέσσερα χρόνια, ο Πούτιν εμφανίζεται αμετακίνητος, εκτιμώντας ότι μπορεί να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας μέσω στρατιωτικής ισχύος. Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από την πλευρά τους, ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί να υποχωρήσει σε μια συμφωνία που θα θεωρηθεί πολιτικά ασύμφορη για το Κίεβο.
Την Κυριακή η Ρωσία εξαπέλυσε έναν από τους πιο εκτεταμένους βομβαρδισμούς με drones από την αρχή του πολέμου, τη στιγμή που ο Ζελένσκι συμμετείχε σε διπλωματικές επαφές στο περιθώριο τελετής στο Βατικανό. Εκεί συναντήθηκε και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, σε μια συνάντηση που έδειξε τάσεις επαναπροσέγγισης μετά από προηγούμενες εντάσεις.
Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία δύσκολα θα καταφέρει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της μέχρι το τέλος του έτους, λόγω των υψηλών απωλειών και της αυξημένης αποτελεσματικότητας των ουκρανικών drones. Παρ’ όλα αυτά, η ρωσική πλευρά δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει τον πόλεμο όσο χρειαστεί.
Στο παρασκήνιο, οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων, με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να έχει έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο, εφόσον η Μόσχα δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση. Η στάση του Τραμπ προς τον Πούτιν και η έκβαση της επικείμενης συνομιλίας τους θα κρίνουν εν πολλοίς τη συνέχεια της διπλωματικής πίεσης ή την ανατροπή της στρατηγικής ισορροπίας στο ουκρανικό μέτωπο.
Διαβάστε επίσης
Πορτογαλία: Νίκη της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές – Παραιτείται ο ηγέτης των Σοσιαλιστών
Γερμανία: Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν συνομιλία με Τραμπ προτού επικοινωνήσει με τον Πούτιν
Βανς σε Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη είναι σύμμαχος και φίλος αλλά έχουμε διαφωνίες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
