«Είναι όλα εκεί, το ιερό του Απόλλωνα και το ιερό της Αθηνάς Προναίας, το Στάδιο και ο Ιππόδρομος», έλεγε ο διακεκριμένος καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης το 2012, την χρονιά που είχε εντοπίσει στον ελαιώνα της Ιτέας την θέση του αρχαίου ιπποδρόμου, που ανήκε στο ιερό και μαντείο των Δελφών.

Εκεί όπου λάμβαναν χώρα οι ιππικοί αγώνες των Πυθίων στους οποίους θα πρέπει να πήρε μέρος και ο περίφημος Ηνίοχος… Αρχαιολόγος, ανθρωπολόγος και ιστορικός της τέχνης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ευρύ επιστημονικό και συγγραφικό έργο ήταν ο Πάνος Βαλαβάνης, που έφυγε από την ζωή σε ηλικία 71 ετών.

1

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του για τον αρχαίο αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά και για τους αρχαίους Ολυμπιονίκες, επίσης για την αρχαία τεχνολογία, όπως και για την αττική κεραμική και αγγειογραφία – μεταξύ άλλων- είχαν οδηγήσει στην συγγραφή εμπεριστατωμένων μελετών ενώ ιδιαίτερα επισημαίνεται το έργο του για την Ακρόπολη και το μουσείο της, όπως και για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Με λόγο εύληπτο και άμεσο προσέγγισε εξάλλου, μαθητές και παιδιά μέσα από βιβλία με αρχαιολογικό περιεχόμενο μεταδίδοντας την γνώση του παρελθόντος με σύγχρονα μέσα.

Ο Πάνος Βαλαβάνης ήταν γεννημένος στην Αθήνα με καταγωγή από την Λέσβο, σπούδασε Κλασική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας έχοντας σπουδαίους δασκάλους αρχαιολόγους, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Βασίλειος Λαμπρινουδάκης και Πέτρος Θέμελης, Έρικα Σίμον και Χάιντε Φρόνινγκ-Κέλερ.

Είχε συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές ενώ με την τελευταία έρευνά του για τον Ιππόδρομο των Δελφών, που λειτούργησε από τον 6ο π.Χ. αιώνα θέλησε να προσδώσει στο ιερό την ολοκληρωμένη λειτουργία του. «Τώρα αποκτά άλλη διάσταση και η παρουσία του Ηνιόχου, αφού ξέρουμε πού ακριβώς έγινε ο αγώνας και η νίκη του», όπως είχε πει. Ο Πανος Βαλαβάνης είχε επίσης δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια και μΜουσεία στην Ευρώπη, την Αμερική και την Άπω Ανατολή ενώ βιβλία του να έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Δήλωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια του Πάνου Βαλαβάνη

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πληροφορούμενη την απώλεια του Πάνου Βαλαβάνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Πάνου Βαλαβάνη, ενός ξεχωριστού επιστήμονα, με σημαντικότατη πορεία στην έρευνα και τη διδασκαλία. Διαπρεπής πανεπιστημιακός, ο Πάνος Βαλαβάνης διέπλασε γενιές επιστημόνων, στο πεδίο της Κλασικής Αρχαιολογίας, μέσω της στιβαρής και πολύχρονης σταδιοδρομίας του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως άνθρωπος του πεδίου, συνδέθηκε με την ανασκαφική έρευνα, σε πολλές τοποθεσίες, αλλά ιδιαίτερα στον ελαιώνα της Ιτέας, όπου εντόπισε τα ίχνη του αρχαιότερου σωζόμενου ιπποδρόμου, στην Ελλάδα. Κατέλειπε ένα ογκώδες και πολύμορφο συγγραφικό έργο, εστιάζοντας, ιδιαίτερα, στα πεδία της κεραμικής, της εικονογραφίας, της αρχιτεκτονικής και της τοπογραφίας της αρχαίας Αθήνας αλλά και της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, αφήνοντας μας μια πολύτιμη και αναντικατάστατη παρακαταθήκη.

Η απώλεια του Πάνου Βαλαβάνη σηματοδοτεί για μένα το τέλος μιας στενής, πολύχρονης σχέσης και δημιουργικής συνεργασίας. Ο Πάνος ήταν πάντοτε όχι μόνο ένας αφοσιωμένος και εμπνευσμένος αρχαιολόγος, αλλά και ένας πολύτιμος φίλος, που μοιραζόταν γενναιόδωρα την εμπειρία, τις πολύπλευρες γνώσεις του, την ξεχωριστή ματιά του.

Στην Έφη και στα παιδιά, τους φίλους και τους πολλούς μαθητές του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Επίθεση ομάδας νεαρών σε μαθητές στο 1ο γυμνάσιο Ευόσμου

Κοινωνικός τουρισμός: Παράταση κατά μια ημέρα στις αιτήσεις για 300.000 vouchers

Το πιο μεθυστικό ρίσκο του Αρνό: Πώς η Moet Hennessy προκάλεσε πονοκέφαλο στον όμιλο LVMH