Η κατάσταση που επικρατεί στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ και η πολιτική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η δημοτική Αρχή, με την καταγγελία της σύμβασης από τη μεριά του δήμου Αθηναίων, κυριάρχησε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο και επέφερε έντονη αντιπαράθεση του δημάρχου με την αντιπολίτευση.

Ο Κώστας Μπακογιάννης κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική Αρχή ότι «ευλογεί την κατάληψη» και τόνισε πως με τις ενέργειές της «μικραίνει την πόλη και τη γυρίζει σ’ ένα κακό παρελθόν της».

1

«Σήμερα ο δήμαρχος δίνει την ευλογία του στη συγκεκριμένη κατάληψη. Πουθενά, σε καμία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν συναντάμε ένα θέατρο να είναι υπό κατάληψη με τις ευλογίες του δήμου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης, του οποίου τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του ήταν:

«Ο δήμαρχος Αθηναίων ή κάποιος άλλος εκ μέρους του δήμου, έκατσε στο ίδιο τραπέζι με τους καταληψίες. Του είπαν ‘όχι’ και είπε ‘ευχαριστώ πάρα πολύ, γεια σας’ κι αυτό συνιστά πολιτική; Αυτό συνιστά σοβαρή και συγκροτημένη αντιμετώπιση της πόλης; Νισάφι πια με το ‘για όλα φταίει ο Μπακογιάννης’. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης, που και ο ίδιος ο κ. Δούκας έχει πει δημοσίως ότι συνεργαστήκαμε εξαιρετικά, είχε γραφείο μέσα στον δήμο κι έβλεπε κάθε ημερήσια διάταξη. Όχι μόνο δεν διαφώνησε για το ΕΜΠΡΟΣ, αλλά η παράταξή του και οι εκλεγμένοι της παράταξής του, οι οποίοι τώρα βεβαίως δεν μιλάνε, ψήφισαν υπέρ.

Έχουμε έναν δήμο, ο οποίος στέλνει ένα μήνυμα ότι η Αθήνα μπορεί να είναι η πόλη ό,τι να ‘ναι. Ότι δεν χρειάζεται κανόνες και ότι όποιος θέλει μπορεί να κάνει μια κατάληψη και να είναι όλα καλά. Επιστρέφουμε σ’ ένα κακό παρελθόν της πόλης» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Ο πρώην δήμαρχος ρώτησε τον νυν δήμαρχο τι σκοπεύει να κάνει με το Εθνικό Τυπογραφείο της οδού Σταδίου, με το αναψυκτήριο του Πικιώνη, την οικία Δουρούτη, το παλαιότερο θέατρο της Αθήνας στο κτίριο του ΚΥΑΔΑ και την παλιά πινακοθήκη επί της Πειραιώς και κατέληξε: «Η δημοτική Αρχή θέλει έναν δήμο μικρό και μίζερο, που να υποχωρεί. Έναν δήμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μόνο των δικών της φιλοδοξιών».

Από τη μεριά του, ο κ. Δούκας, ο οποίος εισηγήθηκε την πρόωρη καταγγελία της μίσθωσης για το ιστορικό κτίριο του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, αναφέρθηκε στη χρονική στιγμή και τον τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη δημοτική Αρχή προχώρησε στην υπογραφή της σύμβασης με την ΕΤΑΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Στις 28/3/2022, η διοίκηση Μπακογιάννη ενέκρινε αρχικά σύμβαση μίσθωσης με την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για την παραχώρηση του ιστορικού θεάτρου EΜΠΡΟΣ στον δήμο Αθηναίων. Όμως έκτοτε αδιαφόρησε. Και θυμήθηκε όλως τυχαίως μετά από 1,5 χρόνο να υπογράψει τη σύμβαση στη 1/11/2023, όταν πια είχε χάσει τις εκλογές και λίγο πριν παραδώσει τη δημοτική Αρχή. Όλη αυτή την περίοδο, το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ τελούσε υπό κατάληψη, όπως αποδέχτηκε στην ίδια τη σύμβαση μίσθωσης ο κ. Μπακογιάννης. ‘Αρα, ο κ. Μπακογιάννης, ουδόλως ενδιαφερόταν για τη χρήση του θεάτρου EΜΠΡΟΣ από τον δήμο».

Ο κ. Δούκας έθεσε θέμα δεοντολογίας, καθώς είπε: «Και η αποδοχή της σύμβασης μίσθωσης κτιρίου υπό κατάληψη, τη μεταβατική περίοδο μετά την ήττα του, που δεοντολογικά καμία σύμβαση δεν υπογράφεται, αποδείχθηκε ότι μοναδικός στόχος ήταν να μεταφέρει δολίως και με σκοπιμότητα ένα πρόβλημα στην επόμενη δημοτική Αρχή. Ο κ. Μπακογιάννης φέρει σοβαρή ευθύνη για την άθλια μεθόδευση να νοικιάσει κτίριο υπό κατάληψη λίγο πριν την αποχώρησή του. Δημιούργησε μια αχρείαστη δαπάνη για τους δημότες και μάλιστα σε βάθος 20ετίας. Τα κροκοδείλια δάκρυά του, δεν πείθουν κανέναν. Ούτε το θράσος του να κουνάει το δάχτυλο στη σημερινή δημοτική Αρχή».

Στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή δημοτική Αρχή επιχείρησε παρ’ όλα αυτά, να βρει μια λύση για τη λειτουργία του θεάτρου EΜΠΡΟΣ. Στόχος μας ήταν να σταματήσει η κατάληψη και να αξιοποιηθεί το θέατρο ως χώρος ελεύθερης δημιουργίας και πολιτισμού, με προγραμματική σύμβαση με ένα κοινωνικό-πολιτιστικό φορέα. Αυτό δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν, χωρίς την ευθύνη του δήμου. Οι εισαγγελικές αρχές είναι ενήμερες για την κατάληψη του EΜΠΡΟΣ. Ο δήμος Αθηναίων τις διευκόλυνε όταν διέταξαν έρευνα για την κατάσταση του κτιρίου».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς χώρους που διαθέτει ο δήμος, όπως το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», το Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού και το Θέατρο «Καλουτά» και πρόσθεσε: «Δεν είναι δίκαιο να συνεχίσουμε να πληρώνουμε μίσθωμα για τον χώρο που μας παραδόθηκε υπό κατάληψη και συνεχίζει σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό και εισηγούμαστε στο Δ.Σ. την καταγγελία σύμβασης με την ΕΤΑΔ».

Η «Ανοιχτή Πόλη» επέλεξε την αποχή στο συγκεκριμένο θέμα. «Εμείς θα απέχουμε και παροτρύνουμε τον δήμαρχο να ξεκινήσει έναν διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια λύση, γι’ αυτό τον κόσμο που θέλει να εισφέρει και δεν μπορεί να στοχοποιείται», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έκανε λόγο για πολιτική απόφαση να γίνει μίσθωση με την ΕΤΑΔ για το ΕΜΠΡΟΣ και ο δήμος να αναλάβει τα έξοδα της ανακατασκευής. «Είχαμε διαφωνήσει με αυτό και τότε», είπε ο Νίκος Σοφιανός και πρόσθεσε: «Συμφωνούμε με την πολιτική απόφαση που προτείνετε, να λυθεί η σύμβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει. Συνεπείς, όπως και στην προηγούμενη ψήφιση, θα ψηφίσουμε την πρόταση που γίνεται».

Η «Ανατρεπτική Συμμαχία» και η «Αθήνα μας» τάχθηκαν κατά της πρότασης και επί της διαδικασίας, στην ψηφοφορία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ για την πρόωρη λύση αυτής.

 

Διαβάστε επίσης 

Ένωση Δικαστών: Κωμική η δήλωση του Κασσελάκη για τη δικαστική απόφαση για το πόθεν έσχες του

Ζελένσκι: Μεγάλο «ναι» για την συμμετοχή του Τραμπ στις απευθείας διαπραγματεύσεις με Ρωσία

Έρχονται αλλαγές για τους ανήλικες χρήστες των social media – Τι ετοιμάζει η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία