ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΑΧΙΑ και οι αναλυτές της Στάθης Κάπαρης, Αλέξης Χαιδόπουλος και Κωνσταντίνος Ζούζουλας επισημαίνουν ότι ο ΟΤΕ, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της χώρας, παραμένει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, προσφέροντας έναν συνδυασμό σταθερότητας και αναπτυξιακών προοπτικών, παρά τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά.
Η ανάλυση συνοδεύεται από σύσταση “αγορά” (buy) και τιμή-στόχο τα 19,50 ευρώ ανά μετοχή, προσφέροντας περιθώριο ανόδου της τάξης του 16% από τα τρέχοντα επίπεδα. Το θετικό σενάριο (Blue-Sky) αποτιμά την αξία της μετοχής στα 22,50 ευρώ (+34%), ενώ στο αρνητικό σενάριο (Grey Sky), η αποτίμηση πέφτει στα 14,40 ευρώ, δηλαδή 14% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.
Σε όρους αποτίμησης, η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στις 11,1 φορές και EV/EBITDA στις 5,2 φορές για το 2025, σημαντικά φθηνότερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών (P/E 13,1 φορές και EV/EBITDA 6,4 φορές, αντίστοιχα).
Η εταιρεία διατηρεί κυρίαρχη θέση στον τομέα των σταθερών επικοινωνιών με μερίδιο αγοράς άνω του 50%, ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται των ευρωπαϊκών μέσων όρων σε βασικούς δείκτες διείσδυσης. Ειδικότερα, η διείσδυση FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) στο σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων φτάνει μόλις το 16% στην Ελλάδα, έναντι μέσου όρου 70% στην ΕΕ. Στο κινητό, η μετάβαση σε συμβόλαια παραμένει επίσης περιορισμένη (40%), έναντι 70% στη Δυτική Ευρώπη.
Η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, μείωση της ανεργίας και ανάπτυξη της κατανάλωσης, δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για την αύξηση της ζήτησης σε τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Παράλληλα, η τιμολογιακή στασιμότητα του κλάδου τα τελευταία χρόνια (λόγω ρυθμιστικών πιέσεων), σε αντίθεση με την ευρύτερη άνοδο του πληθωρισμού, ενισχύει το επιχείρημα ότι πλέον υπάρχει περιθώριο για αύξηση τιμών και αναβάθμιση υπηρεσιών χωρίς ισχυρές αντιδράσεις από τους καταναλωτές.
Η πρόκληση του ανταγωνισμού και η απάντηση του ΟΤΕ
Η είσοδος της ΔΕΗ στην αγορά σταθερών τηλεπικοινωνιών μέσω ανάπτυξης ιδιόκτητου δικτύου FTTH δημιουργεί προϋποθέσεις ανατροπών στο πεδίο των υποδομών. Ωστόσο, ο ΟΤΕ διαθέτει το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας, της τεχνογνωσίας και της χρηματοοικονομικής ευρωστίας για να αντεπεξέλθει. Η πρόσφατη συμφωνία χονδρικής με Vodafone και NOVA λειτουργεί, τόσο ως επιθετική, όσο και αμυντική κίνηση έναντι της επέκτασης της ΔΕΗ.
Παρά τον ανταγωνισμό και τις προκλήσεις, ο ΟΤΕ αναμένεται να διατηρήσει σχεδόν σταθερή λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) τα επόμενα χρόνια, με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 0,6%. Το σημαντικότερο όμως επενδυτικό επιχείρημα αφορά τη δημιουργία ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών, μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού κύκλου για FTTP, οδηγώντας την συνολική απόδοση προς τους μετόχους από 6,6% το 2025 στο 9,5% το 2029.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ – Κίνα: Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν στη Γενεύη
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι: Στο επίκεντρο άμυνα, μεταναστατευτικό και οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάρτι στην Wall Street: Κέρδη 3% για τον S&P 500 μετά την συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας για τους δασμούς
- Συναγερμός στη Λάρισα: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της – Έχει συλληφθεί ο γιος της και ένας ανιψιός της
- Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Μερτς στη Γερμανία την Τρίτη – Η ατζέντα
- Βρετανία: Ο αρχηγός ρωσικού δικτύου κατασκόπων καταδικάστηκε σε σχεδόν 11 χρόνια φυλάκισης
