Καθοριστικός είναι ο ρόλος της Intrum Hellas –υπό την ηγεσία του ικανού τραπεζίτη Γιώργου Γεωργακόπουλου στην αναδιάρθρωση της μητρικής εταιρείας, της σουηδικής Intrum, καθώς ο ελληνικός βραχίονας εισφέρει μεγάλο μέρος της κερδοφορίας του για την στήριξη της.

Την Τετάρτη 7 Μαΐου ο όμιλος της Intrum θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2025, στα οποία θα αποτυπώνεται και η συνεισφορά της ελληνικής εταιρείας.

1

Πέρυσι τα έσοδα του Ομίλου Intrum ανήλθαν στα 18 δισ ευρώ, ηγέτιδα εταιρεία διαχείρισης οφειλών στην Ευρώπη. Ο τζίρος της ελληνικής θυγατρικής το 2024 ήταν 187 εκατ ευρώ, και εμφάνισε προ φόρων κέρδη 80,8 εκατ ευρώ και καθαρή κερδοφορία 60,8 εκατ ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος Δεκεμβρίου 2024 η Intrum είχε υπό την διαχείριση της 26 χαρτοφυλάκια ύψους 23,7 δισ ευρώ (συνολική μικτή λογιστική αξία), στα οποία περιλαμβάνονται και τα χαρτοφυλάκια που έχουν λάβει τις εγγυήσεις του προγράμματος «Ηρακλής», τα Phoenix, Vega, Sunrise (συνολικής αξίας 15,5 δις ευρώ, το νέο χαρτοφυλάκιο Eclipse (αξίας 1,4 εκατ ευρώ), χαρτοφυλάκια της Tράπεζας Πειραιώς (2,6 εκατ ευρώ) καθώς και λοιπά χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων αξίας 4,3 εκατ ευρώ.

Η εταιρεία που ξεκίνησε να διαχειρίζεται προβληματικά χαρτοφυλάκια το 2019, έχει ήδη συμπληρώσει 5 χρόνια λειτουργίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους servicers της ελληνικής αγοράς καθώς διαχειρίζεται 1,3 εκατομμύρια υποθέσεις δανειοληπτών. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Intrum παραμένει προσανατολισμένη στην επαναφορά των «κόκκινων» οφειλών με συναινετικές λύσεις. Αρχή της εταιρείας είναι η προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με ευρύτερα κριτήρια από αυτά των οικονομικά ευάλωτων.

Και για το λόγο αυτό, πολιτική της είναι να εξακριβώνει τους λόγους για τους οποίους οι δανειολήπτες/ πελάτες της, έχουν περιέλθει σε οικονομική δυσκολία. Στις περιπτώσεις πολύ χαμηλών εισοδημάτων, ή σοβαρών προβλημάτων υγείας ή άλλων ιδιαίτερων κοινωνικών συνθηκών, δίνει έμφαση στην εξεύρεση συναινετικής λύσης, αντί των πλειστηριασμών. Είναι δε χαρακτηριστικό –σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Intrum- ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εισπράξεων, σε ποσοστό 78% προέρχεται από συναινετικές λύσεις.

Ωθηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τώρα έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) να δώσει νέα ώθηση στην διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών και όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Intrum Ελλάδος, και Global Head of Servicing της εταιρείας: «Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραστικά τη διαχείριση απαιτήσεων και σε συνδυασμό με την ικανότητα των εταιρειών να επιτύχουν ισχυρή τεχνογνωσία και υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση των πελατών τους, θα αποτελέσουν τους παράγοντες που θα διακρίνουν τους ηγέτες του ευρωπαϊκού κλάδου servicing στο μέλλον».

Η Intrum ήδη έχει βάλει σε λειτουργία την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Ophelos, η οποία αποτελεί ένα εξελιγμένο εργαλείο Customer/Client Experience, που προσφέρει αυτοματοποιημένες λύσεις διαχείρισης οφειλών, επιλέγοντας τον κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας, μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Η πλατφόρμα Ophelos χρησιμοποιείται σε αρκετές από τις αγορές που δραστηριοποιείται ο Όμιλος και παρότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο η ανταπόκριση είναι μεγάλη, γεγονός που δίνει προβάδισμα στην Intrum καθώς πρωταγωνιστεί –ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου- και στις τεχνολογίες αιχμής.

Μάλιστα όπως είχε σημειώσει ο κ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας τον περασμένο Μάρτιο στο διεθνές συνέδριο της Smith Novak που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο: «Το ΑΙ θα αλλάξει τον κόσμο μας και ειδικά τις υπηρεσίες ενώ επηρεάζει το Servicing, ξεκινώντας από την απλούστερη διαχείριση απαιτήσεων και στη συνέχεια, θα επεκταθεί και σε πιο σύνθετες περιπτώσεις». Και είχε συμπληρώσει χαρακτηριστικά πως οι έρευνες της εταιρείας έδειξαν ότι « οι πελάτες/οφειλέτες στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, και στην Ελλάδα, θα προτιμούσαν να έρχονται σε επαφή με τον αλγόριθμο παρά με έναν άνθρωπο».

Ο κ. Γεωργακόπουλος έχει αναφερθεί και στην διαχείριση απαιτήσεων μεταξύ επιχειρήσεων, τομέα στον οποίο ο Όμιλος της Intrum είναι πολύ ισχυρός στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και επιδιώκει να την αναπτύξει περαιτέρω στη Νότια Ευρώπη. Όπως έχει σημειώσει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο σε σχέση με τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς περιλαμβάνει μικρότερου ύψους και πιο καινούριες απαιτήσεις, έχει πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία είσπραξης και οδηγεί σε πολύ υψηλότερες ανακτήσεις», υπογραμμίζοντας ότι και σ αυτήν την διαδικασία ανάκτησης οφειλών η συμβολή του Ophelos θα είναι σημαντική.

Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Ο Τραμπ λέει ότι δεν θα απομακρύνει τον πρόεδρο της Fed πριν από τη λήξη της θητείας του το 2026

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες από J.P. Morgan και Mediobanca

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν ξέρω αν πρέπει να τηρήσω το Σύνταγμα των ΗΠΑ ως πρόεδρος