ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε, σήμερα, Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, το ύψος της έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που αφορά σε καταναλώσεις του Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 €/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 35 €/MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 19,6 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι η μεσοσταθμική τιμή του «πράσινου τιμολογίου» για τους τρεις μεγαλύτερους προμηθευτές σε μερίδιο αγοράς στη Χαμηλή Τάση (άνω του 80% της οικιακής κατανάλωσης), συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Φεβρουαρίου, ανέρχεται σε 140,6 €/MWh ή 14,06 λεπτά/kWh και διατηρείται στο επίπεδο των δύο προηγούμενων μηνών.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η μέση τιμή χονδρικής, πανευρωπαϊκά, τους προηγούμενους τέσσερις μήνες βαίνει αυξανόμενη. Τον Οκτώβριο του 2024 διαμορφώθηκε η μέση τιμή χονδρικής στην ΕΕ σε: 82,74 €/MWh, τον Νοέμβριο του 2024 σε: 112,18 €/MWh, τον Δεκέμβριο του 2024 σε: 107,61 €/MWh και τον Ιανουάριο του 2025 σε: 112,03 €/MWh. Όσον αφορά στον τρέχοντα μήνα, η μέση τιμή χονδρικής στην ΕΕ διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, σε 127,17 €/MWh.
Συνεπώς, παρά, τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, οι εγχώριες τιμές λιανικής διατηρούνται, σε σταθερό επίπεδο, για τους καταναλωτές.
Διαβάστε επίσης:
Χρυσή Βαρδινογιάννη και Νικόλαος: Σε εναλλακτικό χώρο-έκπληξη η δεξίωση γάμου
Κυπριακή ΑΟΖ: Δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα τεμάχια 2,3 και 9
Αποκαθίσταται το βιομηχανικό συγκρότημα Τσαούσογλου με τη βοήθεια της τράπεζας Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πειραιώς: Βonus 22,5 εκατ. ευρώ στο προσωπικό της τράπεζας και μέλη του Δ.Σ, αλλά και νέο buyback μετοχών έως 33 εκατ. ευρώ.
- Γιώργος Στάσσης: Θα επεκτείνουμε την γκάμα των προϊόντων στα ΔΕΗ stores- Τα σχέδια για τη λιανική
- Ιόνιος Σχολή: Εξαφανισμένος ο ιδιοκτήτης Αγγελος Δερβέναγας – Αγωνία των γονιών για τη μετακόμιση στο Μαρούσι και αναπάντητα ερωτηματικά
- Η Επιτροπή των 32.000 υπαλλήλων και των μηδενικών αντανακλαστικών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.