ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Έντονη ανησυχία επικρατεί στον ελβετικό τραπεζικό κλάδο, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τις τέσσερις τράπεζες που θεωρεί ότι είναι «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν».
Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, UBS, θα επηρεαστεί αρνητικά από τις προτάσεις της ελβετικής κυβέρνησης για ενίσχυση των κεφαλαιακών της απαιτήσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της UBS Colm Kelleher.
«Ανησυχούμε σοβαρά για τις προτάσεις που σχετίζονται με πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις», ανέφερε ο Kelleher στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε από τότε που η τράπεζα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Credit Suisse πέρσι το καλοκαίρι.
«Η ενίσχυση κεφαλαίου δεν είναι η σωστή επιλογή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «Η UBS δεν είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει».
Επεσήμανε επίσης ότι είναι μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις μπορεί να φτάσουν από 15 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτάθηκαν, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Οικονομικών Karin Keller-Sutter.
Οι προτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά ξεχωρίζουν την UBS ως τη μοναδική παγκοσμίως-συστημική τράπεζα της χώρας, θα τη δουν να αντιμετωπίζει μια «σημαντική» αύξηση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ανέφερε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες.
Όπως ανέφερε η κυβέρνηση, «σύμφωνα με τις τρέχουσες ισχύουσες απαιτήσεις, η μητρική τράπεζα της UBS πρέπει να παρέχει κεφαλαιακή υποστήριξη 60% για συμμετοχές σε ξένη θυγατρική».
Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο, ο Kelleher είχε ταχθεί ξανά κατά των υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων, σε συνέντευξή του στη Neue Zurcher Zeitung.
«Αν έχεις πάρα πολλά κεφάλαια, τιμωρείς τους μετόχους, αλλά και τους πελάτες, γιατί οι τραπεζικές υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβές», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
«Έχουμε ήδη κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, τα οποία είναι πολύ πιο υψηλά από το ρυθμιστικό ελάχιστο», είχε σημειώσει.
Διαβάστε επίσης:
UBS: Σχεδιάζει νέο γύρο απολύσεων – Στόχος η εξοικονόμηση 6 δισ. δολ.
UBS: Αντιμέτωπη με έως και $25 δισ. αύξηση κεφαλαιακών απαιτήσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πειραιώς: Βonus 22,5 εκατ. ευρώ στο προσωπικό της τράπεζας και μέλη του Δ.Σ, αλλά και νέο buyback μετοχών έως 33 εκατ. ευρώ.
- Γιώργος Στάσσης: Θα επεκτείνουμε την γκάμα των προϊόντων στα ΔΕΗ stores- Τα σχέδια για τη λιανική
- Ιόνιος Σχολή: Εξαφανισμένος ο ιδιοκτήτης Αγγελος Δερβέναγας – Αγωνία των γονιών για τη μετακόμιση στο Μαρούσι και αναπάντητα ερωτηματικά
- Η Επιτροπή των 32.000 υπαλλήλων και των μηδενικών αντανακλαστικών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.