• Τράπεζες

    UBS: Αντιμέτωπη με έως και $25 δισ. αύξηση κεφαλαιακών απαιτήσεων

    • Bloomberg
    Η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας

    Karin Keller-Sutter, υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας


    Αντιμέτωπος με αύξηση κεφαλαιακών απαιτήσεων που θα μπορούσε να φτάσει τα 15 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκεται ο ελβετικός όμιλος UBS Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

    Μιλώντας στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Karin Keller-Sutter ανέφερε ότι αυτό ισχύει βάσει των μεταρρυθμίσεων που προτάθηκαν μετά την κατάρρευση της Credit Suisse.

    Τα στοιχεία αυτά είναι «πιθανά», ανέφερε η Keller-Sutter, όταν ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις αναλυτών και άλλων δημοσιεύσεων.

    Η μετοχή της ελβετική τράπεζας υποχωρεί σχεδόν 4% στη Ζυρίχη σήμερα, Τρίτη, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 6% την περασμένη εβδομάδα.

    Σημειώνεται ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (κυβέρνηση) προτείνει ότι οι συστημικά σημαντικές ελβετικές τράπεζες, θα πρέπει να διατηρούν σημαντικά περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με τις εκτός χώρας μονάδες τους.

    Επιπλέον, τα επίπεδα κεφαλαίου για τις τράπεζες θα πρέπει να αυξηθούν ώστε να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη οι μελλοντικοί κίνδυνοι.

    Οι προτάσεις, οι οποίες ουσιαστικά ξεχωρίζουν την UBS ως τη μοναδική παγκοσμίως-συστημική τράπεζα της χώρας, θα τη δουν να αντιμετωπίζει μια «σημαντική» αύξηση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, ανέφερε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

    Η ελβετική εφημερίδα Handelszeitung ανέφερε τα 25 δισ. δολάρια ως πιθανό νούμερο, ενώ ο αναλυτής της Autonomous Research, Stef Stalmann, σημείωσε ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις στο εύρος των 10 έως 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσαν να μειώσουν τις προσδοκίες για επαναγορές μετοχών.

    Ο Stalmann επεσήμανε επίσης ότι το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις – με την εφαρμογή του σχετικού διατάγματος το νωρίτερο το 2026 – θα εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με τον κεφαλαιακό σχεδιασμό και τις προοπτικές πληρωμών.

    Παράλληλα, τα στελέχη της τράπεζας έχουν ήδη ταχθεί κατά της ανάγκης για περισσότερα κεφάλαια.

    Ο πρόεδρος Colm Kelleher εμφανίστηκε κατά των υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων, σε συνέντευξή του στη Neue Zurcher Zeitung τον περασμένο μήνα.

    «Αν έχεις πάρα πολλά κεφάλαια, τιμωρείς τους μετόχους, αλλά και τους πελάτες, γιατί οι τραπεζικές υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    «Έχουμε ήδη κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, τα οποία είναι πολύ πιο υψηλά από το ρυθμιστικό ελάχιστο», συμπλήρωσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Goldman Sachs: Νέες τιμές στόχοι και συστάσεις για τις ελληνικές τράπεζες

    Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Το δυσμενές σενάριο

    Μυλωνάς: Η στρατηγική απόφαση της Εθνικής για τεχνολογική αναβάθμιση



    ΣΧΟΛΙΑ