ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως μεγάλη επιτυχία που αντανακλά κυρίως την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του τραπεζικού κλάδου αλλά και της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτήρισε ο Γιάννης Στουρνάρας την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς.
«Ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία, η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό αντανακλά κυρίως την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του τραπεζικού κλάδου αλλά και της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας και ειδικότερα στους κ.κ. Ηλία Ξηρουχάκη (Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ) και τους συνεργάτες του και Χρήστο Μεγάλου (Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Τράπεζα Πειραιώς) και τους συνεργάτες του», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σημειώνεται ότι προσφορές – μαμούθ περίπου 11 δισ. ευρώ συγκέντρωσε το ΤΧΣ για το 27% της Πειραιώς, όπως προκύπτει από επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου.
Την ίδια στιγμή, η τιμή καθορίστηκε όπως αναμένονταν στα 4 ευρώ τόσο για τους Έλληνες όσο και τους ξένους που συμμετείχαν στο placement της τράπεζας.
Αυξημένη παρουσία στην κατανομή των μετοχών από το placement της Πειραιώς, έχουν οι Έλληνες επενδυτές. Το ποσοστό συμμετοχής των οποίων ανέβηκε στο 20% της συνολικής προσφοράς.
Αντιπροσωπεύοντας μια αξία μετοχών της τάξης των 270 εκατ. ευρώ. Αρχικά στους Έλληνες επενδυτές επρόκειτο να δοθεί το 15%, εντέλει όμως, η ποσοστιαία συμμετοχή τους αυξήθηκε κατά 5 μονάδες, με συνέπεια ο αριθμός των προσφερόμενων μετοχών της Πειραιώς να ανέρχεται σε 67.519.830.
Από την άλλη πλευρά, υποχώρησε το ποσοστό των ξένων, από το 85% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός στο 80%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τη διάθεση 270.079320 μετοχές.
Στους ιδιώτες Ελληνες επενδυτές, θα κατανεμηθεί το 65% των προσφερόμενων μετοχών της τράπεζας, γεγονός που υποδηλώνει, ότι θα λάβουν μία μετοχή για κάθε 2,97 που έχουν εγγραφεί.
Από την άλλη πλευρά οι ειδικοί επενδυτές που αντιπροσωπεύουν τους επαγγελματίες της αγοράς, και πρόκειται κατά βάση για θεσμικά χαρτοφυλάκια, θα πάρουν το 35% από το ελληνικό σκέλος με την αναλογία τους να είναι μία μετοχή για κάθε 5,23 των εγγραφών τους.
Βάση των στοιχείων που ανακοίνωσε πριν από λίγο η τράπεζα Πειραιώς, το σύνολο της ζήτησης σε Ελλάδα και εξωτερικό ανήλθε σε 10,688 δις. Εκ των οποίων λίγο πάνω από το 1 δις συγκεντρώθηκε από το ελληνικό βιβλίο.
Διαβάστε επίσης:
Πειραιώς: Πώς έγινε η κατανομή των μετοχών στο placement
Χατζηδάκης για Τράπεζα Πειραιώς: Επιτυχία χωρίς προηγούμενο – Το τραπεζικό σύστημα σε νέα σελίδα
ΤΧΣ: Στα €4 ορίστηκε η τιμή διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Σχεδιάζουν την έκδοση αδειών σε εταιρείες για την άντληση πετρελαίου από τη Βενεζουέλα
- GARDEN×SOUROTI: Η δύναμη του Ιαματικού νερού… συναντά την καλλυντική επιστήμη
- Παπαστεργίου – ΣΕΛΠΕ: Ψηφιακός μετασχηματισμός στο λιανεμπόριο – Προτάσεις για AI, δεδομένα και ασφάλεια
- Χρηματιστήριο: Το πάρτι στην Alpha λόγω JP Morgan, κορυφή 26 ετών η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ιστορικά για ΜΟΗ, Optima και Κύπρου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.