• Άρθρα

    Πόσο τελικά πουλήθηκε ο Αστέρας;


    * Απορώ με τις επενδυτικές διαθέσεις ορισμένων γνωστών μου. Είχα πάει χθες στο Zonar’s με μια φίλη από τα παλιά, την γλυκιά μου Ορσαλία, και μου έλεγε ότι θέλει τη σήμερον να αγοράσει ένα καμαράκι στις Σπέτσες. Είναι το νησί της νιότης μας_ τρελά κι ανέμελα χρόνια. Μου έλεγε λοιπόν ότι βρήκε ευκαιρίες, δηλαδή κάποια ακίνητα που πωλούνται προς 1.700 ευρώ το μέτρο. Γενικώς τα διαθέσιμα σπίτια είναι αναρίθμητα στον Αργοσαρωνικό όπως άλλωστε σε όλη την επικράτεια.

    Υπολογίζεται ότι πωλούνται περισσότερα από 250.000 κατοικίες σε τιμή κόστους. Ακόμη και νεόδμητα με 1.000 ευρώ το τετραγωνικό, βεβαίως σε περιοχές που αρνούμαι να επισκεφτώ. Δεν φεύγω από το κέντρο παρά μόνο αν προσκληθώ σε Εκάλη Κηφισιά ή Γλυφάδα Βουλιαγμένη. Τέλος πάντων. Οι Σπέτσες δεν είναι ευκαιρία. Θα έπρεπε να μαζευτούμε η παλιοπαρέα από το Κολλέγιο  και να αγοράσουμε το πιο φτηνό από τα φτηνά κομμάτι γης, τον Αστέρα.

    * Δεν ξέρω αν το μάθατε αλλά την παραμονή της Πρωτοχρονιά, την ώρα που τα παιδιά έλεγαν τα κάλαντα κι εγώ ετοίμαζα τον υπέροχο μπουφέ για το ρεβεγιόν μου, το ελληνικό κράτος χάριζε την παραθαλάσσια έκταση σε κρατικά funds του Κουβέιτ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας. Λέω «χάριζε» επειδή το τίμημα της πώλησης είναι αστείο, μόλις 400 εκατομμύρια ευρώ. Κρίμα που δεν φτιάξαμε έγκαιρα ένα κονσόρτιο, οι συμμαθητές ή έστω εμείς οι παλαιοί θαμώνες της παραλίας. Θυμάμαι πριν από δεκαετίες που ήταν στη μόδα το πολύ μαύρισμα, καθόμασταν με τις ώρες, δίχως αλεξήλιο, δίχως κρέμες με δείκτες προστασίας. Τα κορίτσια αλείφονταν με ένα λάδι από τον Μπακάκο_ νομίζω περιείχε βάμμα ιωδίου.

    Τέλος πάντων. Τα 400 εκατομμύρια θα τα βρίσκαμε εύκολα. Το πιο δύσκολο θα ήταν να πείσουμε την κυβέρνηση να το πουλήσει σε παρέα ελλήνων αστών. Τα ταξικά συμπλέγματα παρακωλύουν τις διαδικασίες.

    * Θα ήθελα να ανασύρω μια λεπτομέρεια. Η μητρική εταιρίας της Jermyn Street Real Estate Fund που υπέγραψε τη συμφωνία είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι «η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Αστήρ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 150 εκατομμύρια ευρώ ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τη συμφωνηθείσα τιμή αγοράς, άνω των 400 εκατομμυρίων ανταποκρινόμενη έτσι σε πολύ χαμηλότερη αξία». Αναρωτιέμαι εάν οι άραβες επενδυτές ζήτησαν και άλλου τύπου εξυπηρετήσεις, δηλαδή τίποτε έφηβες παρθένες. Είναι προφανές ότι ήλθαν στη χώρα με συγκεκριμένη πρόθεση όπου η επένδυση γίνεται συνώνυμο της διακόρευσης.

    ** Μου έκανε εντύπωση χθες στου Zonar’s που δεν υπήρχαν κυρίες μέσης ηλικίας, ξέρετε σε αυτό το ήρεμο στάδιο ανάμεσα στα 40 και τα 50. Κάποτε, όταν οι γυναίκες έπαιρναν πρόωρη σύνταξη, το κέντρο της πόλης ήταν γεμάτο από περιποιημένες συνταξιούχους. Πήγαιναν στο κομμωτήριο, έκαναν λίγο shopping, έπιναν τον καφέ τους. Όλο και κάποια χτυπούσε το κουδούνι μου για έκπληξη, για να περάσει μαζί μου ένα δίωρο χαράς και περιποίησης. Νομίζω ότι το κουδούνι μου σταμάτησε να ηχεί λόγω των περικοπών και όχι λόγω της προχωρημένης ηλικίας μου.

    Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα βάλει ταφόπλακα στην ερωτική μου ζωή. Αναμένονται κι άλλες μειώσεις. Λέγεται για τις επικουρικές ότι θα προστατεύσει όσες είναι κάτω των 170 ευρώ, λέγεται ότι θα αυξηθούν οι εισφορές και γενικώς θα υλοποιηθούν όσα δεν τόλμησε να κάνει ο Σαμαράς. Με τούτα και με τα άλλα, μειώνεται η λίμπιντο.



    ΣΧΟΛΙΑ