• ESG Today

    Γερμανία: Πράσινη ενίσχυση 50 δισ. για τη βιομηχανία- Απαντά μόνη της στην πρόκληση του IRA

    Robert Habeck, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας

    Robert Habeck, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας


    Τη δική της απάντηση στις αμερικάνικες επιδοτήσεις του IRA ανακοίνωσε η Γερμανία, για να ενισχύσει τις πράσινες επενδύσεις από τη βιομηχανία της, καθώς η Ευρώπη περιορίζεται σε γενικόλογες προτάσεις, αφήνοντας την κάθε χώρα να χρηματοδοτεί με δικά της κεφάλαια και ανάλογα τις δυνατότητές της τη βιομηχανία της.

    Χθες ημέρα το Περιβάλλοντος, η Γερμανική κυβέρνηση, άφησε τα ευχολόγια για τους άλλους και παρουσίασε  στο Βερολίνο το γερμανικό σύστημα «Carbon Contracts for Difference» (CCfD) μέσω του οποίου η γερμανική βιομηχανία επιδοτείται με 50 δισ. για να προχωρήσει γρήγορα προς τις απαραίτητες επενδύσεις για να μειώσει τις εκπομπές της. Το πρόγραμμα αναμένεται να εξοικονομήσει 350 εκατομμύρια τόνους CO2 κατά τη διάρκεια ζωής του – το ένα τρίτο της πορείας της γερμανικής βιομηχανίας προς την κλιματική ουδετερότητα.

    Το Βερολίνο αναμένει την έγκριση από τις αρχές κρατικής ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το κλίμα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα εγκριθεί. «Είμαστε σε μόνιμη επαφή και δεν θα παρουσιάζαμε το σχέδιο αν δεν υπήρχε βασική έγκριση», είπε.

    «Με αυτό το σύγχρονο χρηματοδοτικό μέσο, θέτουμε διεθνή πρότυπα και διασφαλίζουμε ότι τα κεφάλαια ρέουν εκεί που χρειάζονται για τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας και αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη», δήλωσε ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το κλίμα, κατά την παρουσίαση του προγράμματος στο Βερολίνο στις 5 Ιουνίου.

    Σημειώνεται ότι ο στόχος της Γερμανίας  είναι να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα το 2045. Με την επιδότηση αυτή, οι γερμανικές βιομηχανίες, προετοιμάζονται ώστε όχι μόνο να μειώσουν τις εκπομπές τους πιο γρήγορα, αλλά και να είναι πολύ πιο ανταγωνιστικές όταν το κόστος των ρύπων θα γίνει απαγορευτικό για τη λειτουργία των ρυπογόνων βιομηχανιών της Ευρώπης.

    Σημειώνεται ότι αυτή η κρατική ενίσχυση, είναι επιπλέον άλλων ενισχύσεων που προσφέρει η χώρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

    Πώς λειτουργεί

    Το γερμανικό σύστημα βασίζεται στη σκέψη ότι αν το κόστος των εκπομπών ρύπων ήταν τριπλάσιο, το κόστος της πράσινης μετάβασης θα γινόταν μικρότερο καθώς οι επιχειρήσεις θα προτιμούσαν να πληρώσουν για να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις ώστε να αποφύγουν να πληρώνουν πανάκριβες εκπομπές ρύπων.

    Ζητά από τις εταιρείες που υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα,  να υποβάλουν μια φανταστική τιμή CO2 που αν ήταν πραγματική, θα τους επέτρεπε να επενδύσουν στην καθαρή παραγωγή παραμένοντας ανταγωνιστικές έναντι των ανταγωνιστικών εταιρειών που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα.

    Μια χαλυβουργία που μεταβαίνει σε πράσινο υδρογόνο, για παράδειγμα, μπορεί να απαιτεί μια τιμή CO2 300 ευρώ ανά τόνο για να είναι ανταγωνιστική, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτούνται 200 ευρώ κρατικής επιδότησης για κάθε τόνο CO2 που αποφεύγεται.

    Από τις 8 Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδιαφέρον για βιομηχανικούς τομείς όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας, τα χημικά, το γυαλί και το χαρτί. Η κυβέρνηση ελπίζει να μπορέσει να αναθέσει τις οριστικές συμβάσεις εντός του έτους μετά από μια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

    «Δεν πρόκειται μόνο για τις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες στη Γερμανία, αλλά και για την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των γερμανικών ΜΜΕ. Προϋπόθεση για αυτό είναι η παραγωγή να γίνεται με κλιματικά ουδέτερο τρόπο», είπε ο Habeck.

    Κλιματικά ουδέτερη σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει λειτουργία με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια – και χρήση υδρογόνου που συμμορφώνεται με την ταξινόμηση της πράσινης χρηματοδότησης της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η χρήση υδρογόνου που προέρχεται από ορυκτό αέριο με επακόλουθη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) θα είναι επίσης επιλέξιμη για υποστήριξη, μια κίνηση που θεωρείται ως προϋπόθεση που επιβάλλεται από τον Christian Lindner, τον φιλελεύθερο υπουργό Οικονομικών της χώρας.

    Ωστόσο, το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, θα λάβει υψηλότερες επιδοτήσεις, λέει η κυβέρνηση.

    50 δισ. ευρώ σε 15 χρόνια

    Τα CCfD απονέμονται σε περίοδο 15 ετών και θα έχουν τιμή περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Θεωρητικά, το καθεστώς αναμένεται να επιστρέψει χρήματα στους φορολογούμενους μόλις η τιμή του άνθρακα φτάσει στο επίπεδο που υποβάλλουν οι εταιρείες που καλύπτονται από το καθεστώς, με τη διαφορά να διοχετεύεται στα κρατικά ταμεία.

    Στην πράξη, ωστόσο, οι ειδικοί έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να αντισταθεί στα λόμπι της βιομηχανίας στο όνομα της συνεχιζόμενης ανταγωνιστικότητας μόλις επιτευχθεί η υποθετική  τιμή. Το ίδιο το όργανο είναι σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένο και προτάθηκε για πρώτη φορά το 2017.

    Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά προγράμματα στήριξης του κλάδου, τα οποία βοηθούν στις επενδύσεις, τα CCfD της Γερμανίας θα καλύπτουν τα τρέχοντα έξοδα (OPEX), σημείωσε περαιτέρω ο Habeck.

    Η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών εκτός μιας οξείας κρίσης είναι μια καινοτομία για την Ευρώπη, καθώς ο φόβος μήπως γίνει κατάχρηση ή καταπνίγει την καινοτομία από καιρό ώθησε τις Βρυξέλλες να την απαγορεύσουν εντελώς. Αντίθετα, τα συστήματα της ΕΕ υποστηρίζουν παραδοσιακά αρχικές επενδύσεις (CAPEX), όπως στα διάφορα προγράμματα «Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος» (IPCEI) για την υποστήριξη της καινοτομίας.

    Αλλά ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα σημαντικό πρόγραμμα στήριξης της βιομηχανίας, άλλαξε αυτό το παράδειγμα.

    «Προχωράμε σε αυτό το μέτρο όχι μόνο την προστασία του κλίματος, αλλά και μια απάντηση στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού», είπε ο Χάμπεκ στους δημοσιογράφους.



    ΣΧΟΛΙΑ