ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τελική ευθεία του ιστορικού κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της, φαίνεται πως βρίσκεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γκάμπριελ Μακλάουφ.
“Δεδομένων των σημερινών προοπτικών μας για τον πληθωρισμό, είναι πιθανό να είμαστε κοντά στην “κορυφή της σκάλας””, επεσήμανε σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. “Έτσι, η επιβράδυνση του ρυθμού σε στάνταρ βήματα είναι κατάλληλη”.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΚΤ αυτόν τον μήνα προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για τη μικρότερη κίνηση σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης 375 μονάδων βάσης, ο οποίος ξεκίνησε τον Ιούλιο και είναι πιθανό να δούμε τουλάχιστον δύο ακόμη βήματα αυτού του μεγέθους τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιέζουν για περισσότερα τον Σεπτέμβριο, αν και ο Μακλάουφ δεν δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο.
“Η βαθμονόμηση της νομισματικής πολιτικής από εδώ και πέρα πρέπει να παραμείνει εξαρτώμενη από τα δεδομένα, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που επικρατούν”, δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ να “επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα”.
Ο Μακλάουφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, υπογράμμισε επίσης ότι “σε περιόδους όπως αυτή – όταν ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ υψηλός – η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική κινδυνεύει να υπονομεύσει” τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής να τιθασεύσουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή.
“Στο ελάχιστο, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αποφεύγει να συμβάλλει άμεσα στη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων”, είπε. “Αλλά κατά προτίμηση, οι δημοσιονομικές αρχές θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια αποπληθωρισμού μειώνοντας σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διαβαθμίσουν τις πολιτικές τους ώστε να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να αποφύγουν τις δυσμενείς διανεμητικές επιπτώσεις”.
Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Βέλγος ομόλογός του – Πιερ Βουνς – ο οποίος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, δήλωσε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες “χρειάζονται δημοσιονομική στήριξη για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%”.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Άνθρωπος “κλειδί” λέει ότι παραμένουν “ακανθώδη ζητήματα” για μια συμφωνία για το όριο χρέους
Για την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το άνοιγμα της γέφυρας Σερβίων για τα ΙΧ αυτοκίνητα
Σερβία: Παραιτήθηκε ο Βούτσιτς – Νέος πρόεδρος του Προοδευτικού Κόμματος ο Μίλος Βούτσεβιτς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Πάνω από 2.000 αιτήσεις για 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ – Το μεγάλο στοίχημα οι νοσηλευτές
- Γιώργος Τσαβλίρης (Tsavliris Group): Eνας old school gentleman πίσω από 3.000 διασώσεις στους πέντε ωκεανούς
- Χανιά: Σύμβαση για ενεργειακή αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού με 830.000 ευρώ
- Ρέθυμνο: Σπείρα τηλεφωνικών απατών με λεία 50.000 ευρώ – Συνελήφθη 32χρονος
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.