• Big Story

    Γιώργος Χρυσικός στο mononews: Πως η Grivalia θα φέρει πολυτελή τουριστικά brands στην Ελλάδα

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia


    Το 2011 η Grivalia είχε στο ταμείο της 250 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα ήταν ήδη από το 2010 στο ΔΝΤ και οι τιμές των ακινήτων είχαν υποχωρήσει. Όμως το αφεντικό της εισηγμένης Γιώργος Χρυσικός δεν αποφάσιζε να επενδύσει στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ. Θεωρούσε ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν περαιτέρω.  Πέρασε το 2011 , πέρασε το 2012 και το 2013. Εν τω μεταξύ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ήδη είχε εισέλθει το καναδικό Fund FairFax.  O Ινδοκαναδός manager Prem Watsa λοιπόν ρωτούσε συνεχώς τον (φίλο του πλέον) Γιώργο Χρυσικό: “Γιώργο πότε θα κάνουμε επενδύσεις”. Και εκείνος απαντούσε: “όποτε έλθει η ώρα”.

    Prem Watsa
    Prem Watsa. Chairman and Chief Executive Officer Fairfax

    Και όταν το 2013 έγινε επιτέλους η πρώτη επένδυση οι μέτοχοι ενθουσιάστηκαν από την διορατικότητα του αφεντικού της Grivalia.

    Καταρχήν γιατί  είχε την υπομονή να περιμένει χωρίς να “ακούσει” τις σειρήνες των ευνοϊκών τιμών του 2011 και του 2012 (αφού το 2013 οι τιμές ήταν ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα) και κατά δεύτερον γιατί περίμενε να βγουν στην αγορά τα καλύτερα ακίνητα.

    Ο Γιώργος Χρυσικός από το γραφείο του κάπου στο Μαρούσι μπορεί να υπερηφανεύεται ότι εντός του 2017 έχει κάνει 2 εξαιρετικές κινήσεις στον εγχώρια αγορά του real estate. Για την ακρίβεια προχώρησε:

    1) στην απόκτηση δύο ακινήτων, ενός επί της Λεωφόρου Συγγρού 340, στην Καλλιθέα και ενός επί της Λεωφόρου Κηφισίας 49 στο Μαρούσι, έναντι συνολικού τιμήματος 18,48 εκατ. ευρώ.

    2) στην εξαγορά, έναντι 16,2 εκατ. ευρώ, 16 ακίνητων και αποθηκών της Ζήνων Ακίνητα, που μίσθωνε η Μαρινόπουλος.  Τα ακίνητα αυτά είχαν πωληθεί προ ετών αντί του ποσού των 68,5 εκ ευρώ. Η απόδοση για αυτά τα ακίνητα σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα ξεπεράσει το 8 έως 9% ΚΑΤ έτος.

    Επιπρόσθετα ένα από τα πεδία όπου η ΑΕΕΑΠ έχει ήδη δρομολογήσει επενδυτικές κινήσεις είναι αυτό που αφορά στο hospitality-hoteling μέσω της θυγατρικής Grivalia Hospitality S.A.

    Μετά την πρώτη επένδυση που αφορά την εξαγορά του 60% του “Pearl Island Project” στον Παναμά από την Dolphin Capital Investors, η Grivalia Hospitality εκτιμάται ότι σύντομα θα γνωστοποιήσει μια ακόμη επενδυτική κίνηση, αυτή τη φορά στην ελληνική αγορά.

    Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο κ. Χρυσικός μιλώντας στο mononews.gr “η φιλοσοφία της εταιρίας είναι να αγοράζει στην σωστή τιμή , την σωστή στιγμή. Έχουμε την υπομονή να περιμένουμε πότε θα διαμορφωθούν οι τιμές που πιστεύουμε εμείς ότι είναι οι σωστές. Μπορεί πράγματι να βγαίνει ένα ακίνητο στην αγορά που να είναι μοναδικό αλλά να είναι ακριβό ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα . Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τρέξουμε να το αγοράσουμε επειδή είναι μοναδικό” εξηγεί ο ίδιος

    Σε ερώτηση μας εάν η αγορά έχει φτάσει πια στα όρια της ο κ. Χρυσικός είναι σαφής: “Δεν μπορούμε να πούμε σε ποιο σημείο είναι το κάτω της αγοράς. Το πιθανότερο είναι ότι το βλέπουμε τώρα η θα το δούμε εντός του 2017”.

    Άλλο τα επαγγελματικά ακίνητα και άλλο η κατοικία 

    “Εδώ βέβαια πρέπει να διαχωρίσουμε την αγορά του Real Estate  στα επαγγελματικά ακίνητα  και στην κατοικία. Όσον αγορά την κατοικία (η Grivallia δεν επενδύει σε τέτοια ακίνητα) μπορώ να πω ότι όσα βρίσκονται σε πολύ καλές περιοχές η στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας οι τιμές τώρα είναι πολύ καλές. Και τούτο διότι όσα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μπορούν αν εκμεταλλευτούν τις μισθώσεις μέσω AirBNB και οι ιδιοκτήτες τους να κερδίζουν σημαντικές αποδόσεις. Όμως ακίνητα που βρίσκονται σε άλλες περιοχές δεν είμαι σίγουρος εάν οι τιμές τους θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Θεωρώ ότι θα υποχωρήσουν περαιτέρω. Για αυτά τα ακίνητα η επόμενη 10 ετια θα είναι κακή” εξηγεί ο ίδιος.

     Ο Γιώργος Χρυσικός μπορεί να έχει το πορτοφόλι του γεμάτο αλλά σε  καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χαρίσει λεφτά. Ενδεικτικό είναι ένα παράδειγμα:  Προ μηνών διαπραγματεύονταν την αγορά μιας τεράστιας έκτασης. Αφού έγινε το Due Diligence οι δυο πλευρές αποφάσισαν  να μιλήσουν για τα οικονομικά. Η έκταση είχε αγοραστεί αντί του ποσού των 25 εκ ευρώ και ο ιδιοκτήτης την πουλούσε στα 50 εκατ. ευρώ. Βέβαια η αγοραπωλησία δεν έγινε ποτέ.

    Grivalia Χρυσικός
    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia

    “Έχω μάθει να περιμένω και να μην βιάζομαι. Ευκαιρίες υπάρχουν και θα υπάρξουν” λέει ο ιδιος.

    Τρανό παράδειγμα η αγορά του του 60% του “Pearl Island Project” στον Παναμά από την Dolphin Capital Investors από την Grivalia Hospitality. Όπως λέει ο κ. Χρυσικός πρόκειται για ένα ολόκληρο νησί με έτοιμες εγκαταστάσεις οι οποίες αρχίσουν να αποδίδουν τα μέγιστα το 2019.

    Η επένδυση αυτή της Grivalia Hospitality παραξένεψε την αγορά καθώς το παραμυθένιο αυτό νησί βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά από την Ελλάδα και για την ακρίβεια κοντά στον Παναμά.

    Η απάντηση του έμπειρου manager είναι: “Εμείς επενδύουμε όπου βλέπουμε ότι υπάρχει υπεραξία. Και πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα η επένδυση αυτή θα αποδώσει τα μέγιστα. Δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε χρόνια να υλοποιηθεί”.

    Στόχος της Grivalia Hospitality είναι κοιτάξει ευκαιρίες στην Αττική και σε νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος η Κρήτη η Ρόδος και η Κέρκυρα.

    Αυτό που ενδιαφέρει την εταιρία είναι να φέρει στην Ελλάδα κορυφαία και πολυτελή brand names που μπορούν να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα στον τουρισμό στην χώρα μας. “Η Ελλάδα χρειάζεται όλες τις μεγάλες φίρμες του εξωτερικού όπως για παράδειγμα το Four Seasons”.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η GRivalia έχει σήμερα μια προίκα 112 εκ ευρώ , που εξασφάλισε από τα  κέρδη 62 εκατ. ευρώ του 2016, αλλά και την επιπλέον χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Αναφορικά τώρα με την ανακατασκευή του PIRAEUS PORT PLAZA 1 η εταιρία έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργό ρυθμό και θα ολοκληρωθεί νωρίς το εφετινό  καλοκαίρι.  Μάλιστα, η Grivallia εξασφάλισε για την ανακατασκευή του ακινήτου, που βρίσκεται πλησίον του λιμανιού του Πειραιά και  αποτελεί τμήμα των παλαιών εγκαταστάσεων της “Παπαστράτος”, χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ μέσω ενός νέου ομολογιακού δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Το κτίριο από αποθηκευτικό χώρο μετατρέπεται σε επαγγελματικό κτίριο εμπορικών χρήσεων σύγχρονων προδιαγραφών. Η Grivalia βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την εκμίσθωσή του σε διεθνούς κύρους μισθωτές.



    ΣΧΟΛΙΑ