• Τράπεζες

    Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, τα 64 εκατ. ευρώ και η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα

    Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO Intrakat

    Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO Intrakat


    Ποσό 65 εκατ. ευρώ θα εισφέρει η Thrivest στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, κεφαλαιακή ένεση που θα βγάλει από το αδιέξοδο την τράπεζα των μηχανικών, ενώ η δεύτερη ΑΜΚ που θα ακολουθήσει το 2024 θα οδηγήσει και στη δημιουργία μίας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας, του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.

    Η ανάταξη της Attica Bank μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Ενώ και η δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα ενδεχομένως να ενοχλεί.

    Ωστόσο η Ελένη Βρεττού, CEO της τράπεζας είναι αποφασισμένη να «καθαρίσει» την τράπεζα. Ενώ ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Εξάρχου είναι αποτελεσματικός στην υλοποίηση deal.

    Ο κ. Εξάρχου μιλώντας προ ημερών στο Bloomberg αναφέρθηκε στο στοίχημα για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το πλεονέκτημα του να έχουμε μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα χωρίς συστημικούς περιορισμούς, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, δηλαδή τραπεζικές διευκολύνσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

    Να σημειωθεί ότι σήμερα περισσότερες από 200 χιλιάδες εταιρείες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Εταιρειες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην παροχή υπηρεσιών, στον βιοτεχνικό και αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες αν και άντεξαν στην κρίση, αν και δεν είναι ζημιογόνες ωστόσο αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης στον δανεισμό.

    Βέβαια για να φτάσουμε στη δημιουργία της πέμπτης μη συστημικής τράπεζας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής.

    Προς το παρόν υπάρχει η συμφωνία συναντίληψης για την συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας –ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC από την Παγκρήτια. Μάλιστα όπως δήλωσε ο κ. Εξάρχου στο Bloomberg οι σημερινοί μέτοχοι πρέπει να δεσμευτούν και να διασφαλίσουν ότι «το παρελθόν της Attica έχει τελειώσει» ώστε με επαρκή κεφάλαια «να κάνει μια νέα αρχή».

    Σε κάθε περίπτωση η Thrivest -συμφερόντων των Δ. Μπάκου, Ι. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου-, θεωρεί ότι η διαδικασία που καταρχήν συμφωνήθηκε με ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ, δημιουργεί θετικές προοπτικές, τόσο για την Τράπεζα Αττικής, όσο και για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα στο μέλλον.

    Τις επόμενες μέρες η Attica Bank θα αποστείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και συμπλήρωμα του ενημερωτικού δελτίου και όπως είναι γνωστό μέχρι τις 28 Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ΑΜΚ.

    Ειδικότερα, όπως έχει γράψει το mononews.gr:

    Η είσοδος του σχήματος της Thrivest θα γίνει μέσω της μερικής εξάσκησης των δικαιωμάτων στην ΑΜΚ από την πλευρά του ΤΜΕΔΕ. Σε συνδυασμό προφανώς και με την κάλυψη των όποιων μετοχών μείνουν αδιάθετες ή εκποιηθούν τα δικαιώματα από τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας, που τώρα κατέχουν αθροιστικά το 1,99% της τράπεζας.

    Η πρόθεση της επιχειρηματικής τριπλέτας για τοποθέτηση περίπου 60 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι θα αποκτήσουν 4,444 εκατ. μετοχές από την ΑΜΚ, έναντι των 13,5 ευρώ τη μίας.

    Μετά από την κεφαλαιακή αύξηση οι μετοχές αυτές θα αντιστοιχούν στο 10% του νέου συνόλου των τίτλων της Αttica Bank.

    Το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) που έχει τώρα το 20,11% θα …κάνει χώρο για την είσοδο της Thrivest. Κι έτσι από τα 95,19 εκατ. ευρώ που ήταν το μερίδιο της πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων του, θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 35,19 εκατ. ευρώ. Με αυτήν την κεφαλαιακή συνδρομή θα αποκτήσει 2,6 εκατ. νέες μετοχές και μαζί με τις παλαιές, το ποσοστό συμμετοχής του στην τράπεζα θα πέσει στο 10,4%.

    Επί του παρόντος είναι άγνωστο τι θα πράξουν οι μέτοχοι που έχουν το 1,99% του free float και το μερίδιο συνεισφοράς τους στην ΑΜΚ αντιστοιχεί σε καταβολή 9,4 εκατ. ευρώ περίπου. Αν κανένας εξ αυτών δεν μπει στην αύξηση κεφαλαίου, τότε εκείνοι που θα απορροφήσουν τα αδιάθετα υπόλοιπα (Thrivest ή και το ΤΜΕΔΕ) θα αυξήσουν τη μετοχική τους θέση κατά 1,6%. Αν μπει στην ΑΜΚ το μισό από το free float τότε αντίστοιχα, οι δύο πόλοι θα ενισχύσουν τη θέση κατά 0,8%.

    Το ΤΧΣ με τα 329 εκατ. ευρώ που θα εισφέρει θα διατηρήσει το υφιστάμενο 69,51% που έχει στην τράπεζας. Επίσης και ο e-ΕΦΚΑ θα διατηρήσει το 8,40% εισφέροντας στην ΑΜΚ 39,8 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Εξάρχου στο Bloomberg: Μετά τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας θα χρειαστεί νέα AMK. Προβλέπεται εισαγωγή στο χρηματιστήριο

    Ελένη Βρεττού: Πώς κατάφερε να βγάλει την Attica Bank από το αδιέξοδο

    Attica Bank: Συνεχείς και προχωρημένες οι συζητήσεις με Thrivest



    ΣΧΟΛΙΑ