• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Εξάρχου στο Bloomberg: Μετά τη συγχώνευση Attica-Παγκρήτιας θα χρειαστεί νέα AMK. Προβλέπεται εισαγωγή στο χρηματιστήριο

    • NewsRoom
    Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO Intrakat

    Αλέξανδρος Εξάρχου, CEO Intrakat


    H Thrivest (συμφερόντων των κ.κ. Δ.Μπάκου, Γ.Καϋμενάκη και Α.Εξάρχου) σχεδιάζει τη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής μη συστημικής τράπεζας καλύπτοντας ένα κενό στην τραπεζική αγορά της χώρας που έχει αποκλείσει πολλές εταιρείες από χρηματοδότηση, αναφέρει  το Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί συνέντευξη του κου. Αλέξανδρου Εξάρχου.

    «Η Thrivest έχει συμφωνήσει να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία θα οδηγήσει σε συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα», δηλώνει ο κ. Εξάρχου.  Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για «τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της Ελλάδας» που θα συμπληρώσει την
    τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

    «Το πλεονέκτημα του να έχουμε μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα χωρίς συστημικούς περιορισμούς είναι ότι θα είμαστε σε θέση να διευκολύνουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, δηλαδή τραπεζικές διευκολύνσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», αναφέρει ο κ. Εξάρχου στο Bloomberg.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές χαιρέτισαν τα σχέδια της επενδυτικής εταιρείας, δήλωσε ο Εξάρχου. «Ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, σήμερα δυσκολεύονται πολύ να να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις κύριες τράπεζες της χώρας», πρόσθεσε.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ. Εξάρχου ίδρυσε την Thrivest μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές κ.κ. Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϊμενάκη, με το πρακτορείο να σημειώνει ότι έχουν δημιουργήσει εταιρείες για επενδύσεις σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    «Το 2022, οι τρεις επιχειρηματίες απέκτησαν το μεγαλύτερο μερίδιο στην Intrakat μετά από αύξηση κεφαλαίου, με συμμετοχή σχεδόν 32%, καθώς στόχευαν στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας. Είναι επίσης οι μεγαλύτεροι μέτοχοι στην Παγκρήτια και έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να αγοράσουν άλλο ένα ποσοστό 10% για να αυξήσουν το συνολικό ποσοστό τους. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, η Παγκρήτια συμφώνησε να αγοράσει τα 15 ελληνικά υποκαταστήματα της HSBC» αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg

    Μετά τη συγχώνευση Attica- Παγκρήτιας «θα χρειαστεί και άλλη αύξηση κεφαλαίου», δήλωσε ο Αλέξανδρος Εξάρχου στο Bloomberg.

    Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν ισότιμα στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, πρόσθεσε.

    Η Attica Bank έχει δηλώσει ότι θέλει να αντλήσει έως και 473,3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενός αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου που στοχεύει στην επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024. Πριν δεσμευτεί η Thrivest να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica, πρέπει οι σημερινοί μέτοχοι να δεσμευτούν και να διασφαλίσουν ότι «το παρελθόν της Attica έχει τελειώσει», δήλωσε ο κ. Εξάρχου, ώστε με επαρκή κεφάλαια «να κάνει μια νέα αρχή». Μπορεί επίσης να υπάρξει ανάγκη για πρόσθετα κεφάλαια ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο η Attica χειρίζεται τα λεγόμενα πακέτα κόκκινων δανείων, κατέληξε ο κ.Εξάρχου.



    ΣΧΟΛΙΑ