ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ αποκάλεσε σήμερα «εγκληματία πολέμου» τον ιδρυτή και επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας.
Η Wagner «ευθύνεται για επιθέσεις σε Ουκρανούς στο Ντονμπάς», είπε ο Γκάρλαντ, υπογραμμίζοντας ότι έχει εντάξει στους κόλπους της κατάδικους τους οποίους χρησιμοποιεί ως «τροφή για τα κανόνια» στα πεδία των μαχών. «Είναι αδιανόητο και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους σταματήσουμε», συνέχισε, υποσχόμενος να βοηθήσει την ουκρανική δικαιοσύνη να διερευνήσει τα εγκλήματα.
Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρέι Κόστιν ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη έρευνας σε βάρος του Πριγκόζιν για «εγκλήματα πολέμου».
Ο 61χρονος Γεβγκένι Πριγκόζιν – γνωστός με το προσωνύμιο «σεφ του Πούτιν», καθώς η εταιρεία κέτερινγκ που δημιούργησε συνεργάζεται με το Κρεμλίνο – παραδέχθηκε πρόσφατα ότι το 2014 ίδρυσε τον όμιλο Wagner και ότι χρηματοδότησε «φάμπρικες τρολ» για εκστρατείες προπαγάνδας στο διαδίκτυο. Έχει κατηγορηθεί στις ΗΠΑ για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ασκούν πιέσεις προκειμένου η Wagner να χαρακτηριστεί επισήμως «τρομοκρατική οργάνωση». Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζεται ως «εγκληματική» οργάνωση, όπως π.χ. η ιταλική ή η ιαπωνική μαφία.
Διαβάστε επίσης
Τέμπη: Το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – «Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της φίλης μας, Ελλάδας»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για την Ρωσική επίθεση στο πλοίο: Οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει προηγουμένως ήταν δικαιολογημένες
- Συνάντηση Μελόνι – Μαχμούντ Αμπάς: «Η Ιταλία είναι αποφασισμένη να παίξει κύριο ρόλο στη σταθεροποίηση και στην ανοικοδόμηση της Γάζας»
- Φάμελλος σε Πιερρακάκη: «Συγχαρητήρια για την εκλογή στο Eurogroup αλλά θα κριθείτε από τις πολιτικές σας»
- Bitcoin: Πόλεμος αγοραστών με πωλητές – Γιατί κάθε αντίδραση προκαλεί νέες πωλήσεις