• ΑΓΟΡΕΣ

    Το «μήνυμα» των κεντρικών τραπεζών που πυροδότησε ράλι στις μετοχές Ευρώπης και ΗΠΑ

    • NewsRoom

    Άντριου Μπέιλι (Τράπεζα της Αγγλίας), Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)


    Παρά τη σκληρή γλώσσα και τις προειδοποιήσεις, οι επενδυτές γι’ ακόμη μία φορά άκουσαν αυτό που ήθελαν από τις ομιλίες των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών, αναζωπυρώνοντας το ράλι του Ιανουαρίου.

    Ο Nasdaq και τα risky assets εκτοξεύτηκαν, ύστερα και από τα απροσδόκητα αποτελέσματα της Μeta, ενώ και στην Ευρώπη πρασίνισαν οι δείκτες, ακόμα και ο αγγλικός FTSE, παρά τις ζοφερές δηλώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία.

    Υποχώρηση της Fed

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μία μικρότερη κίνηση, από την προηγούμενη  συνεδρίασή της, φτάνοντας το βασικό επιτόκιο στο εύρος 4.50%-4,75%.

    Οι δείκτες εκτοξεύτηκαν όταν οι επενδυτές άκουσαν τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ να παραδέχεται την πρόοδο που έχει καταγραφεί στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ενώ αντίστοιχα και το δολάρια ενισχύθηκε.

     «Είναι καλό που ο αποπληθωρισμός που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν έχει προκαλέσει βάρος στην αγορά εργασίας», είπε ο Πάουελ, αλλά πρόσθεσε ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε «πρώιμο στάδιο» χαλάρωσης του πληθωρισμού.

    Τα στοιχήματα των traders πλέον προσανατολίζονται στο πότε η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο Πάουελ ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει μέσα στο 2023, ούτε έδωσε ορίζοντα παύσης του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

    Οι traders όμως στοιχηματίζουν ότι οι οικονομικές συνθήκες όχι μόνο θα αποτρέψουν τη Fed από επιπλέον αυξήσεις, αλλά θα την οδηγήσουν και σε μείωση.

    Αυτή η αισιοδοξία έφερε και πάλι στην κορυφή τις μετοχές τεχνολογίας, η αξία των οποίων γκρεμίστηκε μέσα στο 2022.

    Η αυστηρή Λαγκάρντ δεν έπεισε τις αγορές

    Σε μία ξεκάθαρη δήλωση ότι το σερί αύξησης κατά 0,50 στα επιτόκια δεν έχει τελειώσει ακόμα, η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλε το μήνυμά της στους επενδυτές, αφού πρώτα προχώρησε σε μία ακόμα αύξηση επιτοκίου, με αυτό της αναχρηματοδότησης να φτάνει το 3%.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει την πορεία προς μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων, αυξάνοντας τα όμως κάθε φορά με σταθερό ρυθμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη μείωση του πληθωρισμού στο 2%.

    Η εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο κίνδυνος για μία αναζωπύρωση του πληθωρισμού είναι πλέον μετριασμένος κυρίως σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, εξαιτίας της πρόσφατης αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, αναγνώσθηκε από τους traders ως ένα ακόμα στοίχημα για πρόωρη παύση της αύξησης των επιτοκίων και μειώσεις.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου ότι υπάρχει ακόμη «πολύς δρόμος να διανυθεί» μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η κρίση στο κόστος ζωής.

    Παρά τις ζοφερές προβλέψεις ο FTSE 100 ακολούθησε με μικρότερο ρυθμό τους άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες στο νέο ράλι, με την περίπτωσή του, ύστερα από τη βύθιση του 2022, να θεωρείται από τους επενδυτές ως ευκαιρία, λόγω των φθηνών τιμών στις μετοχές τους. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας είπε ότι ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί φέτος, οι κίνδυνοι γύρω από αυτή την πρόβλεψη είναι ανοδικοί και ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη στη μάχη ενάντια στην εκτίναξη των τιμών.

    Ευρώ και στερλίνα ήταν οι χαμένοι της σημερινής ημέρας, με τα δύο νομίσματα να υποχωρούν έναντι του δολαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Θα συνεχιστεί η υπεραπόδοση των μετοχών της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ