• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Άλμα 2% για τον Nasdaq «στοιχηματίζοντας» στη μείωση του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Σε θετικό έδαφος κατάφερε να κλείσει η Wall Street, αλλάζοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην αρχή της συνεδρίασης της Τετάρτης. Η αγορά, μάλιστα, πέρασε σε θετικό έδαφος αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της – αναμενόμενης – απόφασης της FED για αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β. αλλά και των δηλώσεων του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.092,96 μονάδες με οριακή άνοδο 0,02%, ο S&P 500 στις 4.119,21 μονάδες με κέρδη 1,05%, ενώ ο Nasdaq στις 11.816,32 μονάδες με άνοδο 2%.

    Η FED προχώρησε σε αύξηση  των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β., με το εύρος να διαμορφώνεται στο 4,5% με 4,75%. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να μπορέσει η FED να θεωρηθεί πως η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί, ενώ δεν εκτιμά πως θα μπορέσει να υπάρξει μια μείωση επιτοκίων μέσα στο 2023, όπως υποστήριζαν ορισμένοι αναλυτές.

    Ωστόσο, ο Πάουελ ανέφερε πως η FED αναμένει το 2023 να υπάρχει μια μικρή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, χωρίς να υπάρξουν μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας, ενώ τόνισε πως σε περίπτωση μιας θετικής έκπληξης στο μέτωπο του πληθωρισμού θα μπορούσαν να υπάρξει κάποια αλλαγή.

    «Μπορούμε τώρα να πούμε για πρώτη φορά ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποπληθωρισμού. Μπορούμε να το δούμε αυτό και το βλέπουμε πραγματικά στις τιμές των αγαθών μέχρι στιγμής», παραδέχθηκε ο Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πάντως πως η Fed θα χρειαστεί να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών, με τη Meta να ανακοινώνει ισχυρά κέρδη με το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Intel (2,87%), Salesforce (2,29%) και Microsoft (1,99%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Travelers (-3,08%), Amgen (-2,37%) και Chevron (-1,53%).

    Από τις υπόλοιπες μετοχές ξεχώρισε η Peloton με άνοδο 26,53% καθώς η εταιρεία εξοπλισμού γυμναστικής δήλωσε ότι η καθαρή της ζημία μειώθηκε σε ετήσια βάση . Ισχυρή ήταν και η άνοδος της μετοχής της AMD, στο +12,63%, παρά τη μεγάλη πτώση κερδών στο τέταρτο τρίμηνο που ανακοίνωσε η εταιρεία ημιαγωγών.

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ (FED): Δεν βλέπει μείωση επιτοκίων το 2023 – Αναμένει «μικρή» ανάπτυξη φέτος

    FED: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. – Αναμένει «συνεχείς αυξήσεις»

    Πετρέλαιο: Βαριές απώλειες άνω του 3% μετά την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ