• Παντελής VS Alpha Bank επεισόδιο 10, τα δάνεια του Τζούρου, το ράλι της Ιντρακάτ, Βρετανικό fund στη Τζια μέσω Καμπουρίδη και το πριμ στην ΓΕΚ

    Ξεκινώντας την πρώτη στήλη για το 2023 ο Wiseman θα ήθελε να ευχηθεί σε όλους καλή χρονιά και είθε ο καινούργιος χρόνος να μπει «με το δεξί» και για τις αγορές μία που η χρονιά που πέρασε θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως εφιαλτική για αυτές

    image

    Τα καλέσματα της πρωτοχρονιάς και ποιοι διαμαρτύρονται

    Αγαπητοί αναγνώστες χρόνια πολλά

    Πριν πάω στην βαριά ενημέρωση πρώτα θα σας πω ότι όσοι έφυγαν και πήγαν στα γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Γαλλίας και της Ελβετίας η στο Παρίσι και στο DUBAI δεν πέρασαν καλυτέρα η χειροτέρα από όσους  έμειναν στην Αθήνα.

    Άκουσα  για κάποια ψιλοπαράπονα ότι σε ένα μεγάλο Ξενοδοχείο στο Παρίσι και σε ένα άλλο στην COURCHEVEL 1850, παρόλο που πλήρωσαν από 300 έως 500 ευρώ/ανά άτομο τελικά το φαγητό ήταν απογοήτευση.

    Πάντως εδώ στην Αθήνα, έγιναν ωραία καλέσματα.

    Η Βάνα Λαβίδα υποδέχτηκε τους φίλους της στην οικία της στην Εκάλη, ο Ανδρέας και η Έρρικα Μεταξά υποδέχθηκαν στο Athenee (κάτι περίεργα ακούω τώρα τελευταία για τον ιδιοκτήτη του κ.  Πανά, υπόσχομαι να επανέλθω) τους φίλους τους ενώ και  στο γνωστό εστιατόριο Δρακούλης στην Φιλοθέη, ο εφοπλιστής Έντι Μπακολίτσας έκανε ένα big party.

    Για να σας φρεσκάρω την μνήμη ο Βασίλης Μπακολίτσας, αδελφός του Έντι, έχει τσακωθεί “άγρια” με ολόκληρη την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

    Δεν θέλουν να τον βλέπουν μπροστά τους

     

    Παντελής VS Alpha Bank=2

    Τώρα δεν ξέρω ποιοι πέρασαν καλά και ποιοι όχι αυτό που έμαθα μόλις προ ημέρων,  ήταν ότι με μια  απόφαση του το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την Αγωγή που είχε κάνει ο ξενοδόχος Παντελής Μαντωνανάκης εναντίον της ALPHA Bank.

    Ο Ξενοδόχος προχώρησε σε αγωγή γιατί το 2000 (;;;) θεώρησε ότι η Alpha Bank τον εξαπάτησε καθώς αρνήθηκε εισάγει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετοχές της Εταιρείας του ΗΛΙΟΣ

    Η επίσημη θέση εκείνη την εποχή, από την πλευρά της τράπεζας ήταν ότι το 2000 το ενδιαφέρον για εισαγωγές στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν μηδαμινό καθώς είχε αρχίσει η κατακόρυφη πτώση του δείκτη και των μετοχών.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για την απόφαση 6568/2022 του Εφετείου Αθηνών που απορρίπτει την αγωγή Μαντωνανάκη για 68 εκ.  ευρώ.

     

    Ο Τζούρος και τα νέα δάνεια

    Ο Θεόδωρος Τζούρος της Πειραιώς μου λένε ότι ήταν το πρόσωπο κλειδί για να χρηματοδοτήσει η τράπεζα την κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ για το μεγάλο έργο FlyOver της Θεσσαλονίκης.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 375 εκατ ευρώ.

    Η ΑΒΑΞ έχει αναλάβει το έργο σε κοινοπραξία με την Mytilineos.

    Μέρος του δανεισμού θα προέλθει από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Kαι όμως το 2022 το ΧΑ στάθηκε όρθιο, να δούμε το 2023 με δύο εκλογές

    Ξεκινώντας την πρώτη στήλη για το 2023 ο Wiseman θα ήθελε να ευχηθεί σε όλους καλή χρονιά και είθε ο καινούργιος χρόνος να μπει «με το δεξί» και  για τις αγορές, μία που η χρονιά που πέρασε θα πρέπει να χαρακτηριστεί  εφιαλτική για αυτές.

    Μην ξεχνάμε ότι το 2022 ήταν μία πολύ κακή χρονιά διεθνώς για μετοχές και ομόλογα αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι περύσι «εξαερώθηκαν» σχεδόν τα διπλάσια κεφάλαια (περίπου 40 τρις.δολάρια) απο αυτά εκείνα  που «έγιναν καπνός» το 2008, όταν ξέσπασε δηλαδή η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση μετά την πτώχευση της Lehman Brothters .

    Παρά την παγκόσμια χχχχ το ΧΑ κατάφερε να κλείσει με μία αξιοπρεπή απόδοση καθώς η ετήσια απόδοση του Γενικού Δείκτη έφθασε το 4%.

    Για την ιστορία  από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης η μετοχή που κατέγραψε σε ετήσια βάση τα υψηλότερα κέρδη ήταν της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΝΕΡΓ 0,05% 18,38 με 50,52% στα 20,38 ευρώ και ακολουθεί αυτή της  Motor Oil ΜΟΗ 0,07% 27,22 me 58,69% sta 21,82 ευρώ , και του   Ελλάκτωρα ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,77% 2,61  με  34,72% στα 1,75000 ευρώ, από την άλλη πλευρά πρωταθλητές στις απώλειες ήταν ο ΑΔΜΗΕ με -29,52% στα 1,7 ευρώ .

    Όμως επειδή τα πάντα δεν είναι αγορές το 2023 θα είναι έτος εκλογών μονών, διπλών ή και ακόμη τριπλών κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς το παρόν με σχετική σιγουριά.

    Όποια όμως και να είναι η έκβαση το βέβαιο είναι ότι το πολιτικό σκηνικό που δημιουργείται προκαλεί σημαντικές αβεβαιότητες οι οποίες είναι αναπόφευκτο να επηρεάσουν όχι μόνο τις αγορές αλλά και όλο το οικονομικό γίγνεσθαι.

    … και το ρεκόρ της Ιντρακάτ στο … «νήμα»

    Στα αξιοσημείωτα της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α η συμπεριφορά της μετοχής της Ιντρακάτ  ΙΝΚΑΤ 0,19% 5,35 η οποία αποτελεί και προάγγελο για την επιτυχή έκβαση της ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ.

    Η μετοχή παρόλο που κόπηκε το δικαίωμα κατόρθωσε σχεδόν μέσα σε μία συνεδρίαση να πλησιάσει την τιμή στην οποία είχε κλείσει μία μέρα πριν αποκοπεί το δικαίωμα.

    Στις 29 Δεκεμβρίου η μετοχή είχε κλείσει στα 1,6040 ευρώ και μία μέρα μετά την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και ενώ είχε αποκοπεί το δικαίωμα η μετοχή έκλεισε ( με άνοδο 6,41% ) στα 1,46 ευρώ.

    Σε ποιους Δήμους το Υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει τις αντικειμενικές αξίες

    Πρώτη εργάσιμη ημέρα  σήμερα του νέου  χρόνου και έτσι για να πάει καλά – παρόλο που στην δημοσιογραφία ισχύει το good news no news, είπα σήμερα να επικεντρωθώ μόνο σε καλές ειδήσεις.

      Υπάρχει για παράδειγμα  καλύτερη είδηση από την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα ακίνητα;

    Όπως έμαθα και σας το μεταφέρω ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μία λογική μείωση των  αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπου μετά την τελευταία αναπροσαρμογή υπήρξαν  σημαντικές αυξήσεις που ξεπέρασαν το 25%.

    Όπως σας είχαμε ενημερώσει από τη στήλη το θέμα το έχει κάνει «σημαία του» ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης καθώς  οι νέες τιμές ζώνης «αδικούν» περιοχές όπως η Πλατεία Κολάτσου, τα Πατήσια και η Αχαρνών, στις οποίες από 900 ευρώ το τ.μ  η αντικειμενική τιμή εκτινάχθηκε στα 1.500 ευρώ  συμπαρασύροντας εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη και άλλες επιβαρύνσεις.

    Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον επόμενο μήνα μετά από εξέταση των προτάσεων που θα πρέπει να υποβάλλουν εως τις 20 Ιανουαρίου τα δημοτικά συμβούλια των θιγόμενων Δήμων.

    Τώρα οι περιοχές στις οποίες καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις και κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες μπορεί να ευελπιστούν σε μία πιο λογική αναπροσαρμογή είναι πολλοί Δήμοι των Βόρειων  και Νότιων Προαστίων ( Παλαιό Φάληρο, Βούλα , Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Κηφισιά, Νέο Ψυχικό, Πεντέλη Φιλοθέη) αλλά και αυτοί που βρίσκονται σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως η Μύκονος,  Σαντορίνη , Πάτμος.

     

    Μητσοτάκης – Πατέλης στο Νταβός, στις 16 Ιανουαρίου η Ατζέντα του  Φόρουμ

    Ο Γενάρης  χρόνια τώρα είναι ο μήνας του Νταβός, του παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ομώνυμη πόλη της Ελβετίας με το μεγαλύτερο υψόμετρο, αλλά και του άλλου του ιμιτασιόν που δημιούργησε το ελληνικό δαιμόνιο με την ονομασία το «Ελληνικό σπίτι του Νταβός».

    Εμείς θα σταθούμε το πρώτο, το οποίο άλλωστε διαθέτει και την διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση.

    Η σύνοδος λοιπόν η φετινή είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί μεταξύ 16 – 20 Ιανουαρίου.  Στο ίδιο διάστημα παράλληλα θα πραγματοποιήσει σειρά εκδηλώσεων και το «εγχώριο υβρίδιο».

    Στο Παγκόσμιο λοιπόν Φόρουμ από ελληνικής πλευράς μαθαίνω ότι θα συμμετάσχουν και φέτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Οικονομικό του Σύμβουλο Αλέξη Πατέλη.

    Το  γενικό θέμα του φετινού συνεδρίου είναι  η «Συνεργασία σε ένα κατακερματισμένο κόσμο».

    Το πρόγραμμα διαιρείται σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες  οι οποίες αφορούν  στην αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος για την ενέργεια, το κλίμα και τη φύση.

    Τις προκλήσεις που προκύπτουν στην οικονομία από τον συνδυασμό του  υψηλού πληθωρισμού, χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος για επενδύσεις, εμπόριο και υποδομές.

    Η αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων, αντίξοων κοινωνικών συνθηκών, ο ρόλος της καινοτομίας.

    H δημιουργία ενός νέου συστήματος για εργασία, δεξιότητες και φροντίδα προκειμένου  να περιοριστούν οι κοινωνικές εντάσεις.

    Αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος για την ενέργεια, το κλίμα και τη φύση.

    Η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος διαλόγου και διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών κινδύνων που έχουν προκύψει.

    Γιατί όλοι οι εργαζόμενοι το Γενάρη θα ήθελαν να δούλευαν στην Καρέλιας;

    Εκτός όμως από το Φόρουμ του Νταβός,  «παράδοση» του Γενάρη αποτελούν στην καθ΄ημάς  πεζή πραγματικότητα οι παροχές που σταθερά ανακοινώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Καρέλιας στους εργαζόμενους τους.

    Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι  μισθωτοί εργαζόμενοι θα θέλανε θα δουλεύουν την εν λόγων καπνοβιομηχανία.

    Φέτος λοιπόν λίγο πριν από την εκπνοή του 2022 η εταιρεία ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι ανέρχεται  στα  350 καθαρά.

    Όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν σαν έκτακτη παροχή έναν μικτό μηνιαίο μισθό, με άλλα λόγια, η εταιρεία ειδικά για φέτος και λόγω της αυξημένης της κερδοφορίας, θα δώσει 15ο μισθό σε όλους τους εργαζόμενους.

    Επιπροσθέτως όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό κάτω από € 1500 θα λάβουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 500 καθαρά.

    Ακόμη  160 στελέχη και εργαζόμενοι οι οποίοι ξεχώρισαν με την απόδοσή τους μέσα στη χρονιά που πέρασε θα λάβουν το μπλε bonus € 2.700 καθαρά, ενώ 50 στελέχη και εργαζόμενοι, των οποίων η απόδοση κρίνεται ως εξαιρετική, θα λάβουν το χρυσό bonus € 4.000 καθαρά.

    Επίσης η εταιρεία παρέχει μία σειρά οικονομικών ενισχύσεων στους εργαζόμενους των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε ΑΕΙ.

    Βρετανικό fund στη Τζια μέσω Καμπουρίδη

    Έκλεισε το deal του Μίλτου Καμπουρίδη με ξένους επενδυτές, στους οποίους ανήκει από τις 23 Δεκεμβρίου το θέρετρο One&Only Kea Island, μία σύμπραξη της εισηγμένης στο Λονδίνο Dolphin Capital και της Kerzner International, που εδρεύει στο Ντουμπάι.

    Πριν από την πώληση, η Dolphin Capital ήταν κάτοχος του 66,67% της SPV10, εταιρεία ειδικού σκοπού, που με τη σειρά του κατείχε το 50% του One&Only Kea Island.

    Το τίμημα για την πώληση έφτασε τα 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 13 εκατ. θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων, ωστόσο το management θα παραμείνει στον Μίλτο Καμπουρίδη.

    Στο έργο των 150 εκατομμυρίων αναπτύσσονται παραθεριστικές κατοικίες αξίας ακόμα και άνω των 5 εκατ. ευρώ, ενώ σκοπός είναι να ανοίξει τις πόρτες του τη σεζόν του 2023.

    «Πριμ» μισού εκατομμυρίου στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Θυμάστε για το πριμ της έγκαιρης υλοποίησης των έργων που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Υποδομών που γράφαμε τις προάλλες;

    Λοιπόν εκτός από τους μικρομεσαίους και οι μεγάλοι κατασκευαστές προσφεύγουν  στις αναθέτουσες αρχές για το περίφημο πριμ που έχει θεσμοθετήσει το Υπουργείο Υποδομών από τον Ιούνιο του 2022.

    Μαθαίνω  ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,60% 16,68 έχει ήδη λάβει πριμ  517.000 ευρώ για το αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό που έχει αναλάβει μαζί με τη ΘΕΜΕΛΗ για λογαριασμό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε, το οποίο ανέρχεται στο 5% της αξίας των υπολειπόμενων έργων (10,3 εκατ. ευρώ)

    Για να σας φρεσκάρω τη μνήμη το έργο αφορά στην επέκταση του αμαξοστασίου, στο οποίο θα μπορούν πλέον να «παρκάρουν» 25 συρμοί της Alstom.

    Και μιας και αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο έργο να σας πω ότι εκτός από τους μεγάλους Ομίλους, το είχε διεκδικήσει και η Ομάδα Κατασκευών, την οποία θα θυμάστε καθώς είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Τοξότη του Χρήστου Καλογρίτσα για τις εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος.

    Μάλιστα, η Ομάδα Κατασκευών είχε δώσει την καλύτερη έκπτωση (43%) για το αμαξοστάσιο δείχνοντας ότι δε ντρέπεται να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη.

    Βέβαια, δε ξέρω κατά πόσο το έργο θα ήταν βιώσιμο για την ίδια με τόσο μεγάλη έκπτωση, καθώς η δημοπράτησή του έγινε τον Μάρτιο του 2021, όταν ήδη φαινόταν τα αποτελέσματα της Κρίσης του κορονοϊού και της αύξησης των τιμών των κατασκευαστικών υλικών.

    Το ίδιο πρέπει να σκέφτηκαν και οι άνθρωποι της Αττικό Μετρό και απέκλεισαν την εταιρεία με αποτέλεσμα το έργο να αναλάβει η Κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΘΕΜΕΛΗ που έδωσε έκπτωση 17,2%, ενώ προσφορές είχαν υποβάλει επίσης η ΑΒΑΞ (11%) και η Intrakat (9%).

    Υπουργείο Υποδομών: Στα 79,5 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ και ΟΣΥ για το Β Εξάμηνο του 2022

    Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 79,5 εκατ. Ευρώ θα λάβουν ο ΟΑΣΑ, ο ΟΑΣΘ και η ΟΣΥ  από το Υπουργείο Υποδομών και ήδη ο Κώστας Καραμανλής έχει δώσει το πράσινο φως.

    Μαθαίνω πως το ποσό αφορά σε αποζημιώσεις και επιχορηγήσει για το Β Εξάμηνο του 2022, οι οποίες προκύπτουν από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, τις συνέπειες της πανδημίας, και την κάλυψη της ολικής ή μερικής παροχής δωρεάν εισιτηρίων.

    Για να γίνω πιο σαφής ο ΟΑΣΑ και πιο συγκεκριμένα η θυγατρική του, Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ) αναμένεται να λάβει επιχορήγηση ύψους 9,3 εκατ. Ευρώ, η οποία θα καλύπτει το αυξημένο ενεργειακό κόστος για τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον οκτώβριο.

    Από την άλλη η Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) ΑΕ θα λάβει το ποσό των 3,3 εκατ. Ευρώ για τις δαπάνες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού για το δίμηνο Αύγουστος-Οκτώβριος.

    Ωστόσο, τα πιο πολλά λεφτά βρίσκονται στις αποζημιώσεις για τις δωρεάν μετακινήσεις για όλο το Β Εξάμηνο του 2022.

    Έτσι, ο ΟΑΣΑ θα έχει λαμβάνειν κάτι περισσότερο από 54 εκατ. Ευρώ, ενώ η λυπητερή για τον ΟΑΣΘ ανέρχεται στα 13 εκατ. ευρώ.

     

    Θα φύγουν όλοι και θα μείνει μόνος του τελικά ο Γιάννος Κοντόπουλος;

    Μαθαίνω ότι το τελευταίο διάστημα τόσο ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Σκυλακάκης είναι βαθύτατα προβληματισμένοι με ένα πρόσωπο και την επαγγελματική του επάρκεια: ο κ.Γιάννης Κοντόπουλος διευθύνων σύμβουλος του ΧΑΑ  είναι το πρόσωπο αυτό.

    Παραφράζοντας τον τίτλο της παλιάς και πολυβραβευμένης ταινίας «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν», κάποιοι επαίοντες στο ΥΠΟΙΚ αποκαλούν τον κ. Κοντόπουλο ως «τον άνθρωπο που έβλεπε τις εισηγμένες να αποχωρούν μαζικά από το ταμπλό» χωρίς να κάνει οτιδήποτε για να σταματήσει την απαξίωση του ΧΑΑ.

    Μάλιστα έχει αρχίσει και το blame game  που φτάνει μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου για το ποιος τον πρότεινε και ποιος αποδέχτηκε την πρόταση διορισμού του.

    «Θα φύγουν όλοι από το ΧΑΑ και θα μείνει μόνος του να κοιτάζει το ταμπλό ο Γιάννης» μου λένε ότι ακούστηκε στην Πλατεία Συντάγματος.

    Και να σκεφτεί κανείς πως τον Απρίλιο είχε πει δημόσια στην πρώτη του (και καθυστερημένη μάλιστα) εμφάνιση στα στελέχη της αγοράς ότι «η δημιουργία ενός ελκυστικού περιβάλλοντος της κεφαλαιαγοράς με ένα συνεχές ρεύμα νέων εισαγωγών αλλά και άντλησης κεφαλαίων, ξεπερνώντας τον φαύλο κύκλο της χαμηλής ρευστότητας και της έλλειψης IPOs, είναι ο βασικός στόχος μου».

    Τί έγινε στην πράξη; Ακριβώς το αντίθετο!

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.