• Οικονομία

    Ρουμπινί: Η κρίση που έρχεται θα είναι χειρότερα από αυτή του ’70 και του 2008

    • NewsRoom
    Rubini

    Nuriel Rubini (Nouriel Roubini) Οικονομολόγος


    Επιμένει στις ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία ο Dr Doom, Νουριέλ Ρουμπινί, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε μία περίοδο που θα συνδυάζει τα χειρότερα στοιχεία των κρίσεων της δεκαετίας του ’70 και του 2008.

    Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο Bloomberg στους λόγους που βλέπει μια παρατεταμένη περίοδο υψηλού πληθωρισμού και επιβράδυνσης της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια θα οδηγήσουν σε τεράστια ζημιά στις αγορές και τις οικονομίες.

    Μία από τις ενδείξεις, σύμφωνα με τον οικονομολόγο για την έλευσης μίας τεράστιας έντασης ύφεσης είναι η βουτιά των μετοχών, οι οποίες έχουν χάσει το 20% της αξίας τους αλλά και οι πιέσεις στο private equity, η πτώση των εταιρικών ομολόγων και η επιβράδυνση του real estate.

    «Ακόμα και τα υψηλής αξιολόγησης ομόλογα εμφανίζουν αποδόσεις που δεν έχουμε ξαναδεί», ανέφερε.

    Πρόκειται για την αρχή μια επώδυνης περιόδου, υποστήριξε προβλέποντας ότι θα επαναληφθούν φαινόμενα Lehman Brothers, τα οποία θα αναγκάσουν τη Fed να επιβραδύνει τον επιθετικό κύκλο αυξήσεών της.

    «Θα έχουμε μία σοβαρή ύφεση και θα έχουμε ένα σοκ στις αγορές. Σίγουρα θα κάνει πίσω», είπε ο Ρουμπινί.

    Ειδικότερα, ο Ρουμπινί αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βρετανίας, όπου η κυβέρνηση έκανε πίσω στα δημοσιονομικά της σχέδια, εξαιτίας του sell-off στα κρατικά ομόλογα, υπογραμμίζοντας ότι στο τέλος οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω.

    Διαβάστε επίσης:

    Ενεργειακή κρίση: Οι ηγέτες της ΕΕ ψάχνουν κοινή αντίδραση απέναντι στην ανάφλεξη των τιμών και τον κοινωνικό αναβρασμό



    ΣΧΟΛΙΑ