• Οικονομία

    Νουριέλ Ρουμπινί: Οι δέκα ανησυχίες των αγορών, η ανάκαμψη «U» ή «W» και οι εκπλήξεις του Οκτώβρη

    Nouriel Roubini (Νουριέλ Ρουμπινί)


    Ο συνδυασμός της επιδείνωσης της πανδημίας χωρίς ενδείξεις για εμβόλιο φέτος και οι συνέπειες μιας έντονης και μεγάλης σε διάρκεια εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ δημιουργεί ένα «εκρηκτικό» μείγμα για την επόμενη περίοδο, σημείωσε  ο καθηγητής Νουριέλ Ρουμπινί, την Πέμπτη το βράδυ, μιλώντας στο webinar που διοργάνωσε ο πρόεδρος του  Harvard Business Schoοl Club of Greece κ. Στέλιος Ζαββός. Στην συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας.

    Ο κ. Ρουμπινί χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας «τη χειρότερη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και τον Οκτώβριο «μήνα που επιφυλάσσει εκπλήξεις», λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών που μπορεί να προκαλέσει η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ. Μιλώντας για την ανάκαμψη, θεωρεί ότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι σχήματος «U», γιατί η πραγματική οικονομία θα υποφέρει.

    Γνωστός ως Dr Doom για τις ζοφερές προβλέψεις του, ο καθηγητής Ρουμπινί, ο μόνος που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008, σήμερα επιβεβαιώνει τη φήμη του και προβλέπει ότι κυριαρχούν πολλοί κίνδυνοι και μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Αναλύοντας το πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τις οικονομίες, τις πολιτικές και τις αγορές και με έμφαση στις ΗΠΑ και την Κίνα, ανέλυσε τι μας λένε σήμερα οι αγορές.

    Όπως είπε, μετά την μεγάλη πτώση στην αρχή της καραντίνας, γρήγορα το καλοκαίρι οι αγορές ανέκαμψαν και έφτασαν σε νέα υψηλά τον Αύγουστο με την ελπίδα ενός εμβολίου. Τώρα όμως, η πιθανότητα για εμβόλιο φέτος απομακρύνεται και οι αγορές ανησυχούν. Απαρίθμησε δέκα παράγοντες για τους οποίους οι αγορές ανησυχούν, παράγοντες που αποτελούν εν δυνάμει κινδύνους για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

    Οι παράγοντες αυτοί είναι:

    – Η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    – Το ότι έρχεται ο χειμώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο και αυτό σημαίνει ότι η πορεία της πανδημίας μπορεί να επιδεινωθεί. Οι χώρες άνοιξαν πολύ γρήγορα, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και η επιστροφή στις δουλειές και το σχολείο μετά τις διακοπές φέρνει πληθώρα κρουσμάτων στις πόλεις.

    – Μοιάζει λιγότερο πιθανό να έχουμε σύντομα εμβόλιο και το πιθανότερο είναι ότι θα το έχουμε κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο και επομένως θα πρέπει να περάσουμε το χειμώνα χωρίς εμβόλιο.  Καλά νέα είναι ότι 6 εμβόλια βρίσκονται στη φάση 3 αλλά και πάλι μοιάζει απίθανο να είναι έτοιμο εμβόλιο φέτος. Και αυτό θα λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία του επενδυτή και του καταναλωτή.

    – Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει συμφωνία Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων για το πακέτο μέτρων που απαιτείται.

    – Υπάρχει ανησυχία αν οι κεντρικές τράπεζες έχουν άλλα “πυρομαχικά” ή για το αν οι στρατηγικές τους είναι αποτελεσματικές,

    – Οι οικονομίες αφού επέστρεψαν σε ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο αρχίζουν πάλι να επιβραδύνουν και το «V» γίνεται «U».

    – Ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ γίνεται ψυχρότερος και αφορά και  θέματα εμπορίου, επενδύσεων και νομισματικά θέματα.

    – Κίνδυνοι προκύπτουν από τις αμερικανικές εκλογές, καθώς δεν θα έχουμε εκλογική νύχτα αλλά εκλογική εβδομάδα ή μήνα.

    – Κυριαρχεί ένας συνδυασμός πολιτικών, στρατηγικών, γεωπολιτικών κινδύνων και οικονομικών ρίσκων που θα μείνουν μαζί μας μέχρι το τέλος του χρόνου.

    – Πιθανότητα χρεοκοπιών επιχειρήσεων και ανεργίας.

    “Έκπληξη του Οκτωβρίου”:  Κίνδυνος χάους στη Μέση Ανατολή και τις αγορές

    Με τις αμερικάνικες εκλογές συνδέονται, πολλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι, σημείωσε, όπως μια όξυνση των σχέσεων με την Κίνα ή μια ανάφλεξη στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Όπως είπε, κάποιοι κάνουν λόγο για την “Έκπληξη του Οκτωβρίου”, που θα μπορούσε να προκύψει, αν ο Τραμπ αδύναμος στις δημοσκοπήσεις θελήσει να επιτεθεί στο Ιράν, ή αν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν στη σκέψη ότι αν εκλεγεί ο Μπάιντεν θα κάνει νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ή αν το Ιράν βλέποντας ότι έρχεται μια τέτοια επίθεση από το Ισραήλ ή τον Τραμπ θελήσει να προκαλέσει χάος. Όλες αυτές οι πιθανότητες θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος και στις αγορές από σήμερα μέχρι τα τέλη του χρόνου.

    Επεσήμανε, ότι από την εξέλιξη των παραπάνω κινδύνων, θα καθοριστεί η πορεία και ο χρόνος ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως είπε, πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας χειρότερη από την προηγούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση γιατί έκλεισαν οι οικονομίες παγκοσμίως σχεδόν ταυτόχρονα. Όμως, αν και έντονη, ήταν η πιο σύντομη κρίση γιατί ξανάνοιξαν οι οικονομίες και υπήρξε νομισματική ενίσχυση. Έτσι, αν και η πορεία της οικονομίας μέχρι σήμερα ακολουθεί το σχήμα V,  ο κίνδυνος είναι να είναι τελικά U ή W, αν έρθει δεύτερο κύμα πανδημίας χωρίς εμβόλιο.

    Ακόμη και αν οι αγορές ανακάμψουν η πραγματική οικονομία θα υποφέρει

    “Φόβος μου είναι ότι η όποια ανάκαμψη, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση θα είναι σχήματος U. Γιατί οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να μειώσουν δανεισμό και δαπάνες, να ξοδεύουν λιγότερα, και αντίστοιχα θα επηρεαστεί η κατανάλωση. Έτσι, μπορεί να είδαμε ένα V στη Wall street αλλά στην main Street (νοικοκυριά-μικρές επιχειρήσεις-καταστήματα), που είναι η πραγματική οικονομία, θα δούμε ένα U. Ακόμη και αν οι αγορές ανακάμψουν, η πραγματική οικονομία θα υποφέρει και θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, το πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση”, σημείωσε.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ